Rīdzinieki uzskata, ka saziņai sociālajos tīklos pašvaldībai vajadzētu izmantot vairākas valodas
To, ka saziņai būtu jānotiek tikai latviešu valodā, norādījuši 20,1% respondentu, bet 7% nav bijis noteikta viedokļa.
Runā Rīga
2016. gada 21. septembris, 19:10

Rīdzinieki uzskata, ka saziņai sociālajos tīklos pašvaldībai vajadzētu izmantot vairākas valodas

Jauns.lv

Tirgus un sabiedriskās domas izpētes centrs SKDS Rīgas iedzīvotājiem aptaujā uzdeva jautājumus par valodu lietojumu saziņai ar iedzīvotājiem sociālajos tīklos.

Uz jautājumu, vai Rīgas domei saziņā arī ar iedzīvotājiem sociālajos tīklos Facebook un Twitter būtu jāizmanto vēl kādas valodas bez latviešu valodas, vairums aptaujāto atbildēja apstiprinoši. 69%  Rīgas iedzīvotāju atbildēja, ka Rīgas domei saziņā ar iedzīvotājiem sociālajos tīklos būtu jāizmanto arī krievu valoda. Norādīts, ka vajadzētu izmantot arī angļu valodu (44%) un vācu valodu (21%).

To, ka saziņai būtu jānotiek tikai latviešu valodā, norādījuši 20,1% respondentu, bet 7% nav bijis noteikta viedokļa.

Jāpiebilst, ka tie respondenti, kuru sarunvaloda ģimenē ir latviešu valoda, arī pārsvarā ir norādījuši, ka Rīgas pašvaldībai sociālajos tīklos vajadzētu bez latviešu valodas sazināties arī krievu valodā (44,2%), angļu valodā (36,4%), vācu valodā (20,1%). Pret jebkuru citu valodu lietošanu iebilst 42,6% šīs grupas aptaujāto.

No iedzīvotājiem, kuri ģimenē lieto krievu valodu, 87,5% uzskata, ka papildus valsts valodai sociālajos tīklos jālieto arī krievu valoda, 50,2% ir par angļu valodas lietošanu, 21,4% par vācu valodas lietošanu.(Piezīme: atbildot uz jautājumu, varēja minēt vairākas valodas.)

Respondentiem tika uzdots arī jautājums, vai Rīgas domes priekšsēdētājam Nilam  Ušakovam  saziņai ar iedzīvotājiem savos  Facebook un Twitter kontos vajadzētu izmantot ne tikai latviešu valodu, bet arī krievu valodu. 74% respondentu atbildēja pozitīvi, kritisku attieksmi pret krievu valodas lietošanu N.Ušakova  sociālo tīklu kontos pauda 19% aptaujāto Rīgas iedzīvotāju.

No tiem rīdziniekiem, kuri ģimenē sarunājas latviski, krievu valodas lietošanu N.Ušakova kontos atbalstīja 47,8% respondentu, iebildumi pret to bija 42,2%, bet noteiktu attieksmi nepauda 10 % respondentu.  

No iedzīvotājiem, kuri ģimenē lieto krievu valodu, 93,6% pozitīvi vērtē to, ka Rīgas mērs savos kontos izmanto arī krievu valodu, 0,7%  to vērtē negatīvi, bet 4,7% nav noteikta viedokļa šajā jautājumā.

SKDS veiktajā pētījumā šā gada  augustā tika aptaujāti 800 Rīgā deklarētie iedzīvotāji  18 līdz 74 gadu vecumā.

Regīna Zommere/Foto: Vida Press Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību