Sabiedrība
2012. gada 2. augusts, 18:44

Par "De facto" žurnālista vakanci liela interese – piesakās 12; nākamajā kārtā iekļūst trīs

Jauns.lv

Uz vakanto žurnālista vietu sabiedriskās televīzijas analītiskajam raidījumam "De facto" pieteikušies 12 pretendentu, bet otrajā kārtā iekļuvuši trīs žurnālisti, aģentūru BNS informēja Latvijas Televīzijas (LTV) Ziņu dienesta vadītājs Dzintris Kolāts.

Viņš šādu žurnālistu interesi vērtēja kā augstu, salīdzinot ar citiem konkursiem nozarē.

"Domāju, ka interese ir augsta, kaut vai salīdzinot, piemēram, ar pretendentu skaitu nupat notikušajam tenderim par sabiedrisko mediju pārmaiņu plāna vadīšanu vai Latvijas Radio vadītāja amatu. Vērtēt kvalitātes pirms konkursa beigām gan atturēšos," sacīja Kolāts, atsakoties komentēt, kā "De facto" komandas papildināšanās ietekmēs raidījuma kvalitāti.

Konkursa rezultāts jāpaziņo līdz 15.augustam, bet, iespējams, ka tas notiks ātrāk, pieļāva Kolāts.

Nesen Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) izsludinātajos konkursos par satura, vadības un finanšu modeļa izstrādi jaunajam sabiedriskajam medijam bija pieteikušies tikai pa vienam kandidātam katrā iepirkuma konkursā. Savukārt uz Latvijas Radio ģenerāldirektora amatu bija četri kandidāti.

Jau ziņots, ka "De facto" pamatā veido tikai trīs žurnālisti – Inga Šņore, Jānis Geste un Lauma Spridzāne. "De facto" ēterā ir ik svētdienas vakaru.

Jūnijā "De facto" sasniedza 211 tūkstošus lielu skatītāju auditoriju, liecina "TNS Latvija" mērījumi.

Žurnālistiem tika izvirzītas prasības – augstākā izglītība, ne mazāk kā divu gadu pieredze žurnālistikā, normatīvo aktu pārzināšana, laba izpratne par sociālpolitiskajiem un ekonomiskajiem procesiem, kā arī precizitāte, kompetence, atbildība, patstāvība, analīzes spējas un kreativitāte.

Korespondenta pienākumos būs veidot reportāžas un citas formas darbus atbilstoši atbildīgā redaktora norādījumiem, profesionālajiem kritērijiem un LTV ētikas kodeksam, patstāvīgi strādāt pie tematu meklējumiem un izpētes, piedāvāt savas idejas reportāžām, sižetiem un citas formas darbiem, vadīt intervijas, sarunas, diskusijas, komentēt konkrētos tematiskos notikumus un pasākumus, piedalīties raidījuma tematisko plānu izstrādē un raidījuma dalībnieku atlasē, kā arī sagatavot raidījuma dalībniekus sarunām un līdzdarbībai raidījumā.

Raidījumu "De facto" 2005.gada rudenī izveidoja LTV Ziņu dienesta darbinieki, lai veicinātu analītiski pētnieciskās žurnālistikas attīstību. Laika gaitā tā veidotāji ir mainījušies. Svētdienu vakaros nedēļas apskatu un analītisku raidījumu veido arī kanāli LNT un TV3.

BNS