Lielākā daļa pasaules iedzīvotāju gribētu būt Latvijas nabagi
Demogrāfs Ilmārs Mežs saka, ka pasaules lielākā iedzīvotāju daļa gribētu dzīvot pat Latvijas nabadzīgākā iedzīvotāja statusā, jo mēs esam pieskaitāmi zemeslodes bagātāko cilvēku kategorijai.
Sabiedrība
2012. gada 17. augusts, 12:39

Lielākā daļa pasaules iedzīvotāju gribētu būt Latvijas nabagi

Jauns.lv

Demogrāfs Ilmārs Mežs teic, ka lielākā daļa pasaules iedzīvotāju būtu laimīgi dzīvot Latvijas nabadzīgākā cilvēka situācijā. Viņš teic, ka latvieši var būt laimīgi, jo pieder pasaules bagātāko cilvēku pulkam, kaut arī saraksta lejasgalā.

„Kāpēc latvieši ir tik ļoti neapmierināti ar sevi un savu valsti? Tāpēc, ka mēs vienmēr gribam līdzināties pasaules pašiem veiksmīgākajiem - skandināviem. Pašai, pašai, pašai pasaules spicei,” intervijā žurnālam „Sestdiena” saka Mežs. Un turpina: „Bet mēs nekādā gadījumā negribam salīdzināt sevi ar Ukrainu vai Baltkrieviju. Par Āfriku, Ķīnu un Indiju mums nav nekādas nojēgas un tā tālāk. Pat ar Krieviju mēs sevi negribam salīdzināt. Un tāpēc rodas visi muļķīgie mazvērtības kompleksi. Lai gan pēc taisnības jau esam tajā bagātnieku pulciņā, tikai lejasgalā. Lielākā daļa pasaules iedzīvotāju būtu laimīgi, ja varētu dzīvot Latvijas nabadzīgākā cilvēka situācijā. Tāpēc pareizi būtu teikt, ka laiki mums ir pat labi - tādi paši kā parasti.”

Tomēr bēdīgā demogrāfiskā situācija latviešu nācijai gan pārtikušu nākotni nesola, jo latvieši vienkārši var izmirt. Mežs saka: „Lielais imigrācijas vilnis, kas mums draud, ja turpināsim ignorēt demogrāfisko situāciju Latvijā, būs tik masveidīgs, ka pēc divām trim paaudzēm runāt par latviešu valodas saglabāšanos nebūs vairs nozīmīgi, tas iedzīvotāju vairākumu vairs neinteresēs.

Iespējams, latviešu valoda skanēs parlamentā, varbūt teātrī, Līgo svētku pasākumos, droši vien būs kaut kāds televīzijas kanāls ar viszemāko reitingu, kurā runās arī latviski...”

Jautāts, no kurienes Latvijā ieplūstu imigranti, viņš sacījis: „Visvairāk no bijušās PSRS, apmēram puse. Taču ir grūti pateikt, cik daudz būs no Krievijas un cik no Ukrainas vai Gruzijas un Tadžikistānas. To visu noteiks ekonomiskie rādītāji šajās valstīs un migrācijas politika. Tālāk sekos Āzija - sākot ar Turciju līdz Ķīnai, bet salīdzinoši maz būs no Āfrikas. Tas ir Latvijas ģeogrāfiskā novietojuma dēļ, jo afrikānim būs jābūt milzīgi bagātam, lai viņš maksātu par to, ka viņu nelegāli atved līdz Rīgai, nevis atstāj Maltā, Itālijā vai Spānijā. Savukārt no Latīņamerikas būs vismazāk, varbūt daži simti cilvēku.”

„Manuprāt, viens no iemesliem, kādēļ tādi politiķi kā Valdis Dombrovskis un Andris Vilks klūp demogrāfijas jautājumos ir tas, ka viņi neizprot situāciju, kādā ir ģimenes ar bērniem, jo viņiem pašiem bērnu nav. Un Latvijas demogrāfijas lielākais ienaidnieks, šķiet, ir Finanšu ministrija - viņi absolūti bloķē jebkādus uzlabojumus demogrāfijas atbalsta politikā,” teicis Mežs.

Kasjauns.lv/Foto: Evija Trifanova/LETA