Prestižajai Tērnera balvai šogad nominēti darbi, kas daudziem liks saķert galvu – vai gan tā ir māksla?! FOTO
Laikmetīgā māksla. Tērnera balvas naudas fonds par uzvaru – gandrīz 47 000 eiro.
Kultūra
2016. gada 27. septembris, 14:31

Prestižajai Tērnera balvai šogad nominēti darbi, kas daudziem liks saķert galvu – vai gan tā ir māksla?! FOTO

Jauns.lv

Londonā, Teita galerijā jeb bijušajā britu nacionālās mākslas muzejā no šodienas līdz pat 2017.gada 2.janvārim aplūkojami darbi, kas nominēti prestižajai Tērnera balvai. Šos darbus spēs novērtēt īsteni laikmetīgās mākslas gardēži.

Tērnera balva ir prestižs mākslas notikums, kas notiek kopš 1984.gada, un nereti to pasniedz ikoniskas personības, piemēram, Joko Ono 2006.gadā vai aktieris Džūda Lovs 2012.gadā. Par laureātu sniegumu parasti tiek lauzti šķēpi , sak, vai tad šis ir māksla? Krustugunīs nokļūst dažādu instalāciju autori, gleznotāji, hepeningu veidotāji.

Šogad augstās mākslas mīļotāji var novērtēt, piemēram, gandrīz 5 metrus augstu zeltītu dibenu (māksliniece Antea Hamiltone), Maikla Dīna milzīgo peniju krāvumu, kas sabērti vienā kaudzē , monētu skaits – 20 436, kuras simbolizē nabadzību Lielbritānijas četru bērnu ģimenes. Apskatāms arī grafiti rotāts vilciena modelis (autore Džozefīne Praida), kā arī Helēnas Mārtenas veidota instalācija no zivju zvīņām, spurām un kauliem. Šie darbi cīnīsies par uzvaru. Tāpat izstādē redzams arī balts zābaks ar viļņotu stulmu, ķēdēs iekārtas metāla apakšbikses, „ķieģelu uzvalciņš” un citas interesantas lietas.

Kasjauns.lv/Foto: Vida Press