Kartupeļu svētki, Uguns nakts un Austrumu mūzika: ko darīt 1. un 2. oktobrī?
Šajās brīvdienās būs ko redzēt un darīt!
Kultūra
2016. gada 28. septembris, 10:15

Kartupeļu svētki, Uguns nakts un Austrumu mūzika: ko darīt 1. un 2. oktobrī?

Jauns.lv

Ražas svētkus šosestdien plaši atzīmēs Kuldīgā un Madonā: Kuldīgā notiks ikgadējais Hercoga Jēkaba gadatirgus, bet Madonā svinēs Kartupeļu svētkus. Savukārt Vienkoču parkā Līgatnes pusē notiks maģiskā Uguns nakts. Cēsīs, Rīgā un Ventspilī savu kultūru izrādīs somugru tautas.

Rīgā uz starptautisko Austrumu mūzikas festivālu ar mums neierastiem mūzikas instrumentiem sabrauks spēlmaņi no eksotiskām aizjūras zemēm. Savukārt Ķīpsalā ar saviem jaunumiem un radošo garu visus pārsteigs mūspuses dizaineri. Daudz interesantu lietu atkal izstāžu zālēs. Galerijā „Daugava” varat iepazīt latviešu pasteļglezniecību, bet grāmatu namā „Valters un Rapa” izcilāko latviešu dzejdaru portretus. Dailes teātrī viesojas Elita Patmalniece, bet Dubultu stacijā Džemma Skulme. Savukārt Kuldīgas muzejā mūsdienu cilvēkam jau neaptverami relikti – vecie telefonaparāti, kuri vēl pirms gadsimta bija darināti nevis kā plāna ar alumīnija ar stikla lodīšu virsmu plāksnītes, bet gan kā masīvas koka kastes.

1. Hercoga Jēkaba gadatirgus Kuldīgā

Sestdien, 1. oktobrī, Kuldīgā tieši pusdienlaikā sāksies nozīmīgākais rudens pasākums Kuldīgas pusē – septītais Hercoga Jēkaba gadatirgus, kurā tiks cepts, liets, smeķēts, pirkts un pārdots, spēlēts, diets un smiets uz nebēdu. Netrūks ne īstu meistaru un meistarstiķu, ne bagātīgu  rudens velšu un lustīgu izdarību.

Tieši 12.00 ar lielgabala zalvi jestrais jandāliņš un dižandele ies vaļā. Līdz četriem pēcpusdienā tirgus placī visapkārt skanēs, rībēs, kūpēs, smaržos, burbuļos, blēs, īdēs un kladzinās. Rati, galdi, plaukti, kastes un kurvji līdz malām būs piekrauti ar ēdamiem, dzeramiem, pašu audzētiem un ražotiem lauku labumiem. Hercoga manufaktūrās – grebs, kals, pīs un vīs. Mazie iemēģinās roku rūķu rudens šeptēs. Seno spēļu laukumā darbosies īsts viduslaiku celtnis, gravā lidos cirvji un bultas. Medību pilī varēs aplūkot trofejas un nobaudīt eksotiskas uzkodas. Ar jestriem meldiņiem priecēs gan pašmāju, gan svešzemju spēlmaņi.

Programmā: tirgus un lustes Pilsētas dārzā, Kalna, Pils, Skolas un Liepājas ielās, kā arī Rātslaukumā. Pulksten 12.00 – gadatirgus atklāšana; 12.15 – spēlēs kapela „Saimniekdēli”; 13.00 – spēlēs grupa „Dobroda” (Ungārija); 14.00 – spēlēs kapela „Saimniekdēli”; 15.00 – sakoptāko īpašumu saimnieku godināšana; 15.30 – spēlēs kapela „Kā ir, tā ir”; 16.00 – gadatirgus aizklāšana; 17.00 – netipiska un radoša dueta (akordeonists Vensāns Peirani un saksofonists Emils Parisjēns) no Francijas koncerts domes zālē.

Ieeja visos pasākumos bez maksas. Sīkāk internetā: www.kuldiga.lv.

Hercoga Jēkaba tirgus festivāls Kuldīgā

2. Kartupeļu svētki Madonā

Savukārt Madonā sestdien, 1. oktobrī, jau 18. rudeni pēc kārtas norisināsies tradicionālie Kartupeļu svētki. Svētki notiks pilsētas centrā - Saieta laukumā, kur tiks gādāts par īpašu kartupeļu un citu dārzeņu slavinošu izklaides programmu. Apmeklētājiem būs iespējams piedalīties dažādās veiklības un izveicības stafetēs, kurās tiks apspēlēta kartupeļu tēma. Tāpat bērni varēs darboties radošajās kartupeļu darbnīcās.

Svētku apmeklētāji aicināti ierasties ar saviem lielajiem pašaudzētajiem dārzeņiem no rudens ražas, jo pasākuma ietvaros tiks noteikts Madonas novada Lielākais kartupelis, Garākais burkāns, Resnākais kāposts un citi dārzeņi - rekordisti.

Visas dienas garumā par labu garastāvokli rūpēsies grupa „Sniegavīri” un atraktīvi pasākuma vadītāji. Svētkos kā jau katru gadu notiks zemnieku, ražotāju un amatnieku tirdziņš.

Svētku norises sāksies jau astoņos no rīta. Protams, lielākās lustes sāksies pāris stundas vēlāk, kad visi tā īsti, arī kartupeļi, būs pamodušies. Sīkāk internetā: www.madona.lv.

3. Somugru tautu dienas

Cēsīs, Rīgā un Ventspilī šajā nedēļas nogalē notiek Somugru tautu dienas. Viena no somugru tautām ir lībieši (līvi) un tādēļ arī ir pamats šīs dienas plaši atzīmēt mūsu valstī. Piektdien, 30. septembrī, tās no pulksten 14.00 līdz 20.00 svinēs Cēsu Vēstures un mākslas muzejā, sestdien, 1. oktobrī, no pulksten 10.00 līdz 20.00 - Rīgas Latviešu biedrībā, bet svētdien, 2. oktobrī, no pulksten 9.45 līdz 16.00 Ventspilī – gan Ordeņa pilī, gan Brīvdabas muzejā.

* Piektdien, 30. septembrī, Cēsu Pils parka un Pils teritorijā būs gan iepazīšanās ar ekspozīciju par vendiem, gan zinātniska konference. Četros pēcpusdienā Pils dārzā darbību uzsāks Atvērtā rotkaļa darbnīca (būs iespēja iejusties vendu rotkaļa lomā, ar plēšām pūst uguni un izgatavot amuletus). Savukārt pulksten 18.30 Cēsu Izstāžu namā notiks Vendu dienas izskaņas koncerts, kurā piedalīsies Cēsu mūzikas vidusskolas kokļu ansamblis, udmurtiešu dziesminieks Nikolajs Aņisimovs un akordeonists Pāvels Kutergins, kā arī mariešu tautas dziesminiece Anna Mišina un vijolniece Inga Pogodina. Pasākuma apmeklējums bezmaksas. Sīkāk internetā: www.cesupils.lv.

* Sestdien, 1. oktobrī, Rīgas Latviešu biedrībā varēs vērot somugru tautu amatniecība un mākslas izstādes un būs dažadas radošās darbnīcas, notiks konference „Somugru tautu mītiskais un maģiskais mantojums”, no pulksten 14.00 būs priekšlasījumu un dokumentālās filmas. Pulksten 16.00 notiks tradicionālās mūzikas koncerts, kurā uzstāsies lībiešu dziesmu ansamblis „Līvlist”, folkloras kopa „Skandinieki”, udmurtiešu dziesmu un deju ansamblis, mariešu tautas mūzikas dziedātāja, ingriešu - somu folkloras kopa, kā arī igauņu un setu dziesminieks Jāns Sarvs. Pusseptiņos vakarā sāksies somugru dejas un spēles. Ieeja brīva. Sīkāk internetā: www.rlb.lv.

* Svētdien, 2. septembrī, Ventspilī Lībiešu kultūras diena sāksies pulksten 9.45 ar piemiņas brīdi pie lībiešu dzejnieka Jāņa Prinča pieminekļa. Piejūras brīvdabas muzejā viesus iepazīstināsim ar lībiešiem nozīmīgo Mazbānīti, Mazirbes staciju, lībiešu sētu, dziedās lībiešu ansamblis „Rāndalist”. Pulksten 13.00 Ventspils Galvenajā bibliotēkā atklās izstādi „Līvzeme”. Bet pulksten 14.30 Livonijas ordeņa pilī izskanēs koncerts, kurā piedalīsies somugru tautu viesi. Sīkāk internetā: www.ventspils.lv.

Igauņu un setu dziesminieks, akordeonists un danču vadītājs Jāns Sarvs un somugru danči

4. Uguns nakts Vienkoču parkā

Līgatnes novada Vienkoču parkā sestdien, 1. Oktobrī, notiks Uguns nakts, kuras mērķis ir padarīt vienu īso rudens dienu garāku un ar sveču gaismu uzlādēt sevi ziemas tumšajam periodam.

Uguns nakts sāksies pulksten 18.30, kad ar svecēm tiks iedegts Vienkoču parka gaismu mežs. Paralēli notiks dažādas aktivitātes: senie latvju danči, senā dzīvesstila darbnīca, vaska sveču liešana, dzīvo masku darbnīca, īstu lāpu gatavošana, kalēja darbnīca, vizināšanās zirga mugurā, zīlēšana pēc rūnu zīmēm, vilnas velšanas darbnīca, aktivitātes Kokamatniecības muzejā, mucu ugunsskulptūras iedegšana.

Deviņos vakarā noritēs tradicionālais lāpu gājiens pa līkumotajām Vienkoču parka takām, veidojot uguns čūsku. Lāpu gājiens noslēgsies ar uguns žonglieru šovu. Pašiem izturīgākajiem un maģiju mīlošākajiem apmeklētājiem būs iespēja piedalīties uguns rituālā kopā ar folkloras kopu „Delve”.

Pasākuma organizatori sola: „Tuvojas ziemas tumšais periods. Lai būtu vieglāk sagaidīt silto pavasara saulīti un nākamo vasaru, viss Vienkoču parka Gaismu mežs tiek izlikts ar svecēm. Visā meža pudurī ir izvietoti vienkoču gaismas ķermeņi, kas arī tiks izgaismoti ar svecēm, iegūstot savdabīgu āra apgaismojumu. Tāpat būs arī tradicionālais lāpu gājiens pa parka takām, kas radīs citu parka redzējumu. Kādam būs baisi, kādam neparasti, kādam noslēpumaini un vēl kādam romantiski!”

Biļešu cena: 5 eiro, skolniekiem un pensionāriem – 4 eiro, pirmsskolas vecuma bērniem – bezmaksas. Lai piedalītos lāpu gājienā, vēlams līdzi paņemt lāpu. Sīkāk internetā: www.vienkoci.lv

Uguns nakts 2015 Vienkoču parkā

5. Starptautiskais Austrumu mūzikas festivāls

No piektdienas, 30. septembra, līdz svētdienai, 2. oktobrim, Rīgā norisināsies III starptautiskais Austrumu mūzikas festivāls „Rumi fest”, kura moto ir „Austrumu un Rietumu kultūru, melodiju un ritmu saskarsme”. Festivālā ar daudzveidīgu programmu uzstāsies Akustiskais ģitāru trio no Latvijas, Turcijas mākslinieks Volkans Indžuvezs, grupa „Hallajvashan” no Francijas, mūziķi Vardans Hovanisjans un Emre Giltekins no Beļģijas, izpildītājmākslinieki Avšaloms Fardžuns un Avi Agababa no Izraēlas, kā arī flamenko mūziķi Valerio Čakone, Elmarito, Elglorio, Ksenija Čakone no Spānijas. Ļoti dažādu kultūru mākslinieki, muzicējot uz brīnumainiem, eksotiskiem un arī mums jau zināmiem instrumentiem, vienosies kopīgā vadmotīvā – tuvināt Austrumu un Rietumu kultūru. Programma:

* Piektdien, 30. septembrī, pulksten 19.00 Rīgas Latviešu biedrībā uzstāsies Volkans Indžuvezs (Turcija) un „Hallajvashan” (Francija).

* Sestdien, 1. oktobrī, pulksten 18.00 Lielajā ģildē uzstāsies Avšaloms Fardžuns un Avi Agababa (Izraēla), kā arī Vardans Havanisjans un Emre Giltekins (Armēnija/Beļģija/Turcija).

* Svētdien, 2. oktobrī, pulksten 18.00 Lielajā ģildē uzstāsies akustisko ģitāru trio „AG 3’o” un izskanēs programma „Ceļš uz Andalūziju” (Spānija).

Festivāla laikā tiks organizēti arī vairāki citi pasākumi: Ebru darbu izstāde „Pārsteidzoši zīmējumi uz ūdens”, Ebru meistardarbnīca, austrumu lietu tirdziņš un gleznu izstāde.

Koncertos skanēs akadēmiskā mūzika, pasaules un etnomūzika, kā arī garīgā mūzika.

Biļešu cenas: Rīgas Latviešu biedrībā – 10 eiro, Lielajā ģildē – 15 eiro (studentiem un pensionāriem atlaide, „Biļešu servisa” tīkla). Sīkāk internetā: www.rumifest.lv.

Austrumu mūzikas festivāls „Rumi fest”

6. Dizaina un interjera svētki Ķīpsalā

Ķīpsalas starptautiskajā izstāžu hallē no piektdienas, 30. septembra, līdz svētdienai, 2. oktobrim notiks starptautiskā dizaina izstāde „Design Isle 2016” un starptautiskā mēbeļu, interjera un apgaismojuma izstāde „Baltic Furniture 2016”.

* Izstādē „Design Isle 2016” varēs apskatīt Baltijas dizaina nozares uzņēmumu, profesionāļu un studentu rūpnieciskā, modes, vides, interjera, foto un grafiskā dizaina darbus. Latvijas dizaina oriģinalitāti varēs novērtēt, aplūkojot konkursa “Latvijas Dizaineru Savienības balva dizainā 2016” izcilākos darbus. Līdztekus konkursa darbiem būs apskatāmas dizaina mēbeles, gaismas ķermeņi, dizaina apģērbi un aksesuāri, dzīvesstila produkti un citi oriģināli dizaina produkti, ko prezentēs Baltijas vadošie dizaineri un dizaina uzņēmumi. Ar svaigām idejām un neordināriem risinājumiem pārsteigs arī Latvijas dizaina skolu un augstskolu audzēkņi.

Šogad pirmo reizi izstādē „Design Isle” notiks arī Baltijas dizaina gadatirgus, kur talantīgie pašmāju un Baltijas dizaineri tirgos oriģinālus un mūsdienīgus dizaina produktus – interjera priekšmetus, apģērbus, aksesuārus, dzīvesstila produktus un vēl daudz ko citu.

* Savukārt „Baltic Furniture 2016” ir ievērojamākā mēbeļu, interjera un apgaismojuma risinājumu izstāde Baltijā, kas vienkopus pulcē konkurētspējīgākos nozares ražotājus un tirgotājus, lai prezentētu aktuālākos produktus.

Izstāžu darba laiks: 30. septembrī un 1. oktobrī – no pulksten 10.00 līdz 19.00, 2. oktobrī – no 10.00 līdz 17.00. Biļešu cenas: 5 eiro; pensionāriem un studentiem – 4 eiro; ģimenes biļete – 12 eiro. Sīkāk internetā: www.bt1.lv.

7. Izstāžu ceļvedis: privātie telefoni Kuldīgā, Elita Patmalniece Dailes teātrī un latviešu dzejnieki grāmatnīcā

* Mākslas galerijas „Daugava” Vecrīgas telpā (Alksnāja ielā 10/12) līdz 29. oktobrim skatāma pasteļglezniecības izstāde „Pastelis”, kurā eksponēti darbi gan no galerijas kolekcijas, gan vecmeistaru, gan citu mākslinieku plašākai publikai vēl neizrādīti darbi. Izstādē redzēsim, piemēram, Felicitas Pauļukas, Ģederta Eliasa, Induļa Landausa, Edvīna Kalnenieka, Jāņa Strupuļa, Ritas Valneres, Baibas Vegeres un citu mākslinieku gleznotos pasteļus. Sīkāk internetā: www.galerijadaugava.lv.

* Grāmatu namā „Valters un Rapa” (Aspazijas bulvāri 24, Vecrīgā) Dzejas dienu noskaņā skatāma gleznotāja Andreja Bovtoviča izstāde, kurā viņš portretējis latviešu literātus. Gleznās redzami gan klasiķi, gan mūsdienu poēti. Mākslinieks šovasar strādāja pie latviešu dzejnieku portretu sērijas, kuru tagad nodevis skatītājiem. Portretējamo personāžu izvēle mākslinieka redzes laukā nonākuši pa dažādiem ceļiem, gan no personiskas pazīšanās, gan no „jaunatklājumiem”, kas allaž uzrodas ceļā tādam cilvēkam, kurš meklē. Šāda literātu portretu sērija mūsu kultūrtelpā ir nebijis notikums - ekspozīcijā latviešu literatūras vēsture savijas ar mūsdienām, ar mūsu laikabiedriem, kas satopami ne tikai grāmatās. Izstāde būs skatāma līdz 16. oktobrim. Sīkāk internetā: www.valtersunrapa.lv.

 

* Dailes teātra Mākslas telpa „Brīvības 75” līdz 11. decembrim stundu pirms katras teātra izrādes apskatāma Elitas Patmalnieces personālizstāde „Viena taada. Elita”. „Jebkura telpa, kurā ienāk Elita, acumirklī kļūst par viņas telpu. Elita ir enerģija. Emocijas. Krāsas. Viņas audekls ir viss un jebkas. Tērps, plakne, sarunas. Arī Elita pati ir audekls. Pulsējošs, dzirksteļojošs, reflektējošs, ievelkošs, aizraujošs. Vārds „izstāde” Elitai ir par šauru, jo to, ko viņa dara, nevar ierāmēt un ieslodzīt kādos konkrētos žanros. Pat, ja tam formāli ir tērpa vai gleznas veidols. Elita ir sajūtu komēta. Viena tāda,” vērtē kultūras žurnāliste Una Meistare. Sīkāk internetā: www.dailesteatris.lv.

Atklāta Elitas Patmalnieces personālizstāde „Viena taada.Elita”

* Jūrmalā, Dubultu dzelzceļa stacijā (Mākslas stacijā) līdz 13. novembrim skatāma mākslinieces Džemmas Skulmes personālizstāde „Krāsas garša“, kurā eksponēti viņas visjaunākie darbi, kuri gleznoti šogad. Izstādītās sešpadsmit gleznas ir krāsas vieliskuma un abstrakta simbolisma “izgaršošana”. Māksliniece atzīst, ka darbi tapuši, izbaudot “to labo, meditatīvo sajūtu, kas rodas, satiekoties ar krāsu”. Vienlaikus gleznas radušās kritiskā dialogā ar pašas Džemmas Skulmes līdzšinējo veikumu un ar moderno glezniecību plašākā skatījumā. Sīkāk internetā: www.makslaivajagtelpu.lv.

* Mūsdienās ir tik pierasts, ka telefons ir gandrīz katram un īsā laikā var piezvanīt cilvēkiem tālās valstīs, ka grūti iedomāties, ka reiz bijis pavisam citādi. Lai ielūkotos telefonu attīstības vēsturē, Kuldīgas novada muzejā izveidota izstāde „Telefons Kurzemē. No koka līdz bakelītam”, kura būs skatāma līdz 23. oktobrim. Telefona lietošana Kurzemē aizsākās 1886. gadā Liepājā, kur darbu sāka publiskās lietošanas telefonu tīkls. Telefoni bija koka korpusā un bija galvenokārt novietoti pie sienas, lai nodrošinātu maksimālu pieeju lietotājiem. Bez publiskajiem telefonu tīkliem pastāvēja arī privātās lietošanas telefona tīkli. Kurzemē no 1900. gada darbojās Rietumkurzemes telefonu sabiedrība, kuras dalībnieki bija turīgi cilvēki, kuri par saviem līdzekļiem izveidoja telefona tīklu savām privātajām vajadzībām. Šie un daudzi citi interesanti fakti atklāti Kuldīgas muzejā. Sīkāk internetā: www.kuldigasmuzejs.lv.

Seno telefonu izstāde Kuldīgas muzejā Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Mārtiņš Eglītis, Lita Krone/Video: LTV „Panorāma”, Skrundas TV