Latvijas filma "Lūgšana krustā" ieguvusi balvu kino festivālā Baltkrievijā
Balvu "Signis Belarus" ieguvusī Dzidras Smiltēnas dokumentālā filma "Lūgšana krustā" ir vēsturiskas atmiņas par cilvēku un laikmetu - tas ir stāsts par labo un ļauno, par cilvēkmīlestību un augsto piedošanas ideju. Filma "Lūgšana krustā" ir latviešu bīskapa Boļeslava Sloskāna dzīvesstāsts.
Kultūra
2012. gada 2. oktobris, 21:05

Latvijas filma "Lūgšana krustā" ieguvusi balvu kino festivālā Baltkrievijā

Jauns.lv

Režisores Dzidras Smiltēnas dokumentālā filma "Lūgšana krustā", kas veltīta bīskapa Boļeslava Sloskāna dzīvei, saņēmusi vienu no starptautiskā kristīgo dokumentālo filmu festivāla "Magnificat 2012" galvenajām balvām "Signis Belarus" un speciālo diplomu "Par meistarīgu garīdznieka personības atspoguļošanu dokumentālajā kino".

Starptautiskais festivāls notika Baltkrievijā, Minskā un Glubokajā. Festivāla "Grand Prix" ieguvusi baltkrievu režisora Viktora Asliuka dokumentālā filma "Koka cilvēki", kas ir stāsts par kādu galdnieku, kurš dzīvo dziļi mežā pamestā ciemā un veido statuetes kā veselu koka tautu, aģentūru LETA informēja "Balti Group" pārstāve Kristīne Ekbauma.

Festivāla programmā bija iekļautas 56 dokumentālās un animācijas filmas. Tās veidojuši režisori no Baltkrievijas, Krievijas, Ukrainas, Polijas, Serbijas, Beļģijas, Vācijas, Kanādas, Lietuvas, Igaunijas un citām valstīm. Septiņās festivāla dienās šo programmu noskatījās no dažādām valstīm sabraukušie filmu veidotāji, žūrijas komisija, kā arī pilsētu iedzīvotāji.

Festivāla "Magnificat 2012" atklāšana sākās ar svēto Misi Minskas katoļu katedrālē, kuru vadīja arhibīskaps, Minskas-Mogiļevas metropolīts Tadeušs Kondruševičs. Pēc dievkalpojuma dalībnieki un viesi pulcējās pie katedrāles āra krusta, kur festivāla direktors Jurijs Goruļevs paziņoja, ka festivāls, kas notiek jau astoto gadu, ir atklāts.

Dokumentālā filma "Lūgšana krustā" ir vēsturiskas atmiņas par cilvēku un laikmetu - tas ir stāsts par labo un ļauno, par cilvēkmīlestību un augsto piedošanas ideju.

Filma "Lūgšana krustā" ir latviešu bīskapa Boļeslava Sloskāna dzīvesstāsts. Cilvēka, kas savas dzīves lielāko daļu aizvadījis ārpus Latvijas. Vienlaikus filma ir vēstījums par pēcrevolūcijas laiku Baltkrievijā un Krievijā, kad plosījās represijas un notika cilvēku masveida iznīcināšana. Tieši tad Sloskāns slepeni Maskavā tika iesvētīts par vienu no trim vienīgajiem katoļu bīskapiem Padomju Savienībā un kļuva par Minskas-Mogiļevas apustulisko administratoru. Par savu pārliecību un ticību Dievam viņš izgāja moku ceļus gan Sibīrijā, gan Solovecu salās.

Filma tapusi reklāmas aģentūrā "Balti". Tās garums ir 52 minūtes. Filmu veidojuši scenārija autore un režisore Dzidra Smiltēna, operatori Miks Zvirbulis, Jānis Eglītis, Agris Birzulis, montāžas režisore Gunta Ikere, skaņu operators Igors Jakovļevs.

LETA/ Publicitātes foto