... bet mums tā bija pirmajiem! Latvieši priecājas par sievieti Igaunijas prezidenta krēslā
Beidzot arī igauņiem "pie ruļļiem" tikusi dāma.
Sabiedrība
2016. gada 3. oktobris, 17:11

... bet mums tā bija pirmajiem! Latvieši priecājas par sievieti Igaunijas prezidenta krēslā

Jauns.lv

Brīdī, kad īsi pēc pulksten 14. Igaunijas parlaments Rīgikogs ievēlēja savas valsts jauno ceremoniālo līderi, arī latvieši tūdaļ metās sveikt kaimiņus. Pirmo reizi Igaunijas vēsturē augstajā amatā tikusi sieviete - 46 gadus vecā Kersti Kaljulaida.

Sociālajos tīklos uzmirdz joki pavisam latviskā garā, sak, beidzot mēs kaut kur igauņiem esam bijuši priekšā - mums pirmajiem bija dāma prezidenta amatā! Tagad arī Igaunija būs trešā no Baltijas valstīm, kur prezidenta krēslā sēdusies sieviete - Latvijā Vaira Vīķe-Freiberga tika ievēlēta 1999.gadā un "valdīja" astoņus turpmākos gadus, savukārt pēc 10 gadiem, 2009.gadā, Lietuvā šajā amatā tika Daļa Grībauskaite. Šodien igauņi atkārtoja šo tradīciju, amatu uzticot sievietei Kersti Kaljulaidai. Vēl tikai Amerikai vajadzētu deleģēt dāmu, uzskata lektore Inese Voika.

Žurnālists Arnis Krauze, vērtējot jauno Igaunija galvu, piemetina, ka Kaljulaida, tāpat kā mūsu pašreizējais prezidents Raimonds Vējonis, pēc izglītības ir bioloģe. Vēl viens aspekts, kā justies tuvākiem kaimiņiem...

   

Igaunijā par Kaljulaidi patiesībā ir maz informācijas, tautai viņa nav īpaši labi pazīstama. Zināms, ka 46 gadus vecā sieviete ir četru bērnu māte un nu jau arī vecmāmiņa. Pati Kersti apsolījusi, ka savu "lielo kļūdu" steidzami labot un visdrīzākajā laikā dosies "tuvāk pie tautas". Starp citu, tāpat darīja arī Raimonds Vējonis, stājoties amatā. Viņam gan bija ievērojama pieredze valsts aparātā, tomēr tuvināšanās tautai zibenīgi atsaucās prezidenta reitingos.

Savulaik pirmais atjaunotās Igaunijas prezidents Lennarts Meri bija savā nācijā ārkārtīgi cienīts un mīlēts. Deputāta Ilmāra Latkovska draugam šķiet, ka Kaljulaida varētu pietuvuties viņa uzstādītajai latiņai:

Kolēģi sveic arī Lietuvas prezidente, igauņu valodā tviterī ierakstot "Apsveicu!"

Vējoņa sveiciens ir nedaudz garāks - "Apsveicam Kersti Kaljulaidi ar ievēlēšanu Igaunijas republikas prezidenta amatā!"

Tomas Hendriks Ilvess uz jaunumiem drīz pēc lielā notikuma tviterī nereaģēja, toties Kersti ievēlēšanu atzīmējusi viņa sieva Ieva, retvītojot igauņu ziņu kanālu, kas arī uzsver aspektu, ka mēnesi ilgušajās vēlēšanās triumfējus dāma.

Noslēgumā - Tartu Universitātes lektors Mārtiņš Kaprāns ziņo, ka Kaljulaida nebūt nav sveša Latvijas medijiem. Jau 1986.gadā viņa redzēta "Padomju Jaunatnē".

Kasjauns.lv/Foto: Postimees/Scanpix/LETA