Igaunijas jaunā prezidente lauzīs tradīciju: vispirms brauks uz Somiju, nevis Latviju
Igaunijas jaunievēlētā prezidente paziņojusi, ka lauzīs tradīciju un savā pirmajā ārvalsts vizīte dosies nevis uz Latviju, bet gan Somiju, kas savā ziņā ir saprotami, jo somi igauņiem ir tuvāka tauta nekā latvieši. Tomēr tas iedragā mūsu pašapziņu.
Politika
2016. gada 4. oktobris, 07:15

Igaunijas jaunā prezidente lauzīs tradīciju: vispirms brauks uz Somiju, nevis Latviju

Jauns.lv

Jaunievēlētā Igaunijas prezidente Kersti Kaljulaida savā pirmajā ārvalsts vizītē dosies uz Somiju, nevis Latviju. Līdz šim gan Latvijas, gan Igaunijas jaunievēlētie prezidenti savās pirmajās ārvalsts vizītēs devās viens pie otra. Pie tam Kaljulaida savu nodomu paziņoja svešvalodā – somiski.

Līdz šim bija ierasts, ka Igaunijas un Latvijas prezidenti pēc ievēlēšanas amatā pirmāk devās vizītes viens pie otra. Pašreizējais Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess gan 2006., gan 2011. gadā pēc ievēlēšanas prezidenta amatā savā pirmajā ārvalsts vizītē devās uz Latviju. Arī Vaira Vīķe – Freiberga, Valdis Zatlers, Andris Bērziņš un Raimonds Vējonis kā jaunievēlētie prezidenti savās pirmajās ārvalsts vizītes devās uz Igauniju.

Tomēr nu tradīcija ir lauzta. Drīz vien pēc ievēlēšanas prezidentes amatā Kersti Kaljulaida uz žurnālistu jautājumiem par attiecībām ar Somiju, somu valodā atbildēja: „Apsolu, ka mana pirmā vizīte būs uz Somiju”, raksta kaimiņvalsts portāls postimees.ee. Nākamā vizīte gan būšot uz Latviju.

Jāuzsver, ka somu valoda nebija vienīgā svešvaloda, ar kuras zināšanām Kaljulaida palepojās uzreiz pēc ievēlēšanas ar prezidenti. Viņa ierunājās arī krieviski, sakot, ka uz svinīgo pieņemšanu par godu savai ievēlēšanai prezidentes amatā viņa gaida arī Igaunijas krievvalodīgo kopienas pārstāvjus.

Kesti Kaljulaidas pirmā preses konference pēc ievēlēšanas prezidentes amatā
Kasjauns.lv/Foto: Reuters/Scanpix/LETA, Postimees/Scanpix/LETA