No Latvijas bēgļi mūkot tādēļ, ka sievietēm liek fotografēties bez lakatiem! Vai tā ir patiesība?
Kādā lietuviešu portālā rakstīts, ka no Latvijas aizmukuši bēgļi, jo te musulmaņu sievietēm liekot fotografēties bez galvassegas. Apstiprinājumu šim apgalvojumam gan neizdevās iegūt.
Sabiedrība
2016. gada 6. oktobris, 05:26

No Latvijas bēgļi mūkot tādēļ, ka sievietēm liek fotografēties bez lakatiem! Vai tā ir patiesība?

Jauns.lv

Visai lielu rezonansi Lietuvas un Latvijas presē radījis kāds interneta portāla žurnālistes apgalvojums: „Apmēram 40 bēgļu ir aizbraukuši no Latvijas un pieprasījuši patvērumu Vācijā. Viņu motīvs: Latvija pārkāpusi viņu tiesības, kad fotografēja sievietes bez galvassegām,” raksta lietuviešu portāls sekunde.lt. Redzot, ka netiek minēti nekādi oficiāli avoti šim apgalvojumam, Kasjauns.lv skaidro, vai tas atbilst patiesībai?

Tam apstiprinājumu Kasjauns.lv gan neguva. Te jāatgādina, ka šis kaimiņvalsts žurnālistes apgalvojums varētu būt arī pārspīlējums. Pašlaik Latvijā ir vairāk nekā 200 patvēruma meklētāju. No viņiem šogad tikai 45 cilvēki ieguvuši alternatīvo statusu – tātad ieguvuši legālu statusu dzīvot un strādāt Latvijā. No viņiem aptuveni 35 devušies labākas dzīves meklējumos uz citām valstīm, pārsvarā Rietumeiropu – un ne tikai uz Vāciju. Pie tam ne visas bija sievietes, jo starp viņiem bija arī bērni un sievietes. Tā kā ir visai apšaubāmi, ka 40 cilvēki prasījuši patvērumu Vācijā, jo pie mums musulmaņu sievietēm dokumentiem pieprasa fotografēties bez galvassegām, kas ir pretrunā ar viņu reliģisko pārliecību.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) Sabiedrisko attiecību vadītāja Santa Jonāte Kasjauns.lv norādīja, ka Ministru kabineta noteikumi par fotografēšanos personu apliecinošiem dokumentiem pieļauj: „ja personai ir reliģiski apsvērumi, fotografējoties personu apliecinošam dokumentam, galvassega nost nav jāņem, taču tā nedrīkst aizklāt seju vai tās daļu”. Tātad ar varu Latvijā musulmaņu sievietēm, fotografējoties dokumentiem, neviens lakatus nost nerauj. Jonāte piebilda, ka neviena sieviete – patvēruma meklētāja nav protestējusi pret fotografēšanos dokumentiem, vēl jo vairāk tāpēc, ka fotogrāfes bijušas sievietes, nevis vīrieši: „PMLP praksē neviena sieviete nav iebildusi pret fotografēšanos bez galvassegas un kabinetā fotografēšanās laikā ir tikai sievietes”.

Tiesībsarga biroja konsultante komunikācijas un starptautisko attiecību jautājumos Laura Bagātā Kasjauns.lv pastāstīja, ka birojam nav šādas informācijas un tas arī nav saņēmis sūdzības, ka kādas bēgļu sievietes pie mums būtu ar varu fotografētas bez galvassegas. Tomēr pilnīgi simtprocentīgi Tiesībsargs nevar apgalvot, ka kādi patvēruma meklētāji no Latvijas nebūtu aizbēguši šī iemesla dēļ, jo tam nav ne apstiprinājuma, ne nolieguma.

Savukārt Latvijas Sarkanā Krusta (LSK) ģenerālsekretārs Uldis Līkops iepriekš Kasjauns.lv pieļāva, ka patvēruma meklētāji no Latvijas, visdrīzāk, ir aizbraukuši tamdēļ, ka šeit nav spējuši atrast ne piemērotu darbu, ne dzīvokli. Tikai, kur pašlaik atrodas no Latvijas aizbraukušie bēgļi nav zināms, viņi LSK par to nav informējuši.

Elmārs Barkāns/Foto: Vida Press