Runā Rīga
2012. gada 27. novembris, 14:50

Rīga sāk jaunu starptautisku projektu enerģētikas jomā

Jauns.lv

Rīga sadarbībā ar vēl trim Eiropas pilsētām - Glāzgovu (Lielbritānija), Ģenti (Beļģija) un Gēteborgu (Zviedrija) - uzsāk jaunu starptautisko projektu enerģētikas jomā no viedo pilsētu (Smart Cities) projektu sērijas.

Kā Kasjauns.lv informēja Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā, uz projekta atklāšanas svinīgo pasākumu, kas notiek Glāzgovā, ir devies Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko.

Rīgai ir izdevies kļūt par dalībnieci starptautiskā projektā „Energoefektivitātes stratēģiskie instrumenti pilsētu attīstības plānošanai” (STEP-Up), kurš tiek atbalstīts no Eiropas Savienības 7. ietvarprogrammas pirmā „Smart Cities – 2012” uzsaukuma. Projekta laikā četras nozīmīgas Ziemeļeiropas ostas pilsētas – Glāzgova, Ģente, Rīga un Gēteborga apvienos to rūpniecisko un zinātnisko partneru spēkus enerģētikas plānošanā. Tiks nodrošināta integrēta pieeja gan enerģētikas attīstības plānošanai, gan integrētu projektu izstrādei un ieviešanai, ievērojot trīs svarīgus virzienus: inovatīvu tehnoloģiju un iekārtu piesaisti enerģētikas jomā, ekonomiskos aspektus, kā arī organizatoriskus pasākumus un sadarbības partneru iesaisti.

Vienlaikus STEP-Up projekta partnerpilsētas koriģēs savus stratēģiskos ilgtspējīgas enerģētikas rīcības plānus, kas tika izstrādi Pilsētu mēru pakta ietvaros. Rīcības plāni tiks koriģēti, ņemot vērā jauno tehnoloģiju attīstību, kas ļaus būtiski pārsniegt Pilsētu mēru paktā 2020. gadam noteiktos mērķus. Līdz ar to varēs palielināties pilsētu energoefektivitāti un atjaunojamo energoresursu izmantošana un samazināsies CO₂ emisijas.

STEP-Up projekta realizācija balstīsies uz partnerpilsētu pieredzes veidošanu integrētās enerģētikas plānošanā, uz kuras bāzes tiks izstrādāts modelis citu pilsētu apmācībai un šīs pieredzes pārņemšanai. Sagaidāms, ka plānošanas modeļa plaša ieviešana dos jaunu impulsu Eiropas jaunās enerģētikas politikas realizēšanā, tostarp, uzlabojot pilsētu energoapgādes drošību, pilsētu atjaunošanu (reģenerāciju) un ekonomisko izaugsmi, tādējādi veidojot pilsētas par lielisku vidi sadzīvei, darbam, mācībām un biznesam.

Papildinformācija: Projekta mājas lapu skatīt interneta vietnē:

http://www.stepupsmartcities.eu

Karlīna Timofejeva

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību