Ārsts Valdis Zatlers pacientei liek turēt muti, draudot neveikt operāciju. VIDEO
Būdams vēl ārsts – traumatologs Valdis Zatlers esot iebiedējis savus pacietus nesūdzēties par citiem dakteriem, pretējā gadījumā draudot neveikt operāciju, stāsta viņa kādreizējā paciente.
Sabiedrība
2012. gada 7. decembris, 11:53

Ārsts Valdis Zatlers pacientei liek turēt muti, draudot neveikt operāciju. VIDEO

Jauns.lv

Bijusī eksprezidenta Valda Zatlera paciente Elga Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā atklājusi, ka pirms vairāk nekā pieciem gadiem dakteris Zatlers viņai aizliedzis sūdzēties par Gaiļezera ārstiem, pretējā gadījumā draudot viņu visu mūžu atstāt „uz kruķiem”.

Labi vien ir, ka Zatleru ievēlēja par prezidentu, jo pretējā gadījumā viņš būtu turpinājis praktizēt kā ārsts Traumatoloģijas un ortopēdijas slimnīcā (TOC) un tas nebūtu izturams, TV3 raidījumam „Bez Tabu” teica viņa kādreizējā paciente Elga.

2006. gadā Elgai pēc piecu gadu gaidīšanas rindā uz operāciju Gaiļezera slimnīcā veica ceļgala operāciju – viņai bojāto menisku (skrimsli) nomainīja pret protēzi. Diemžēl operācija bija neveiksmīga un pacienta vērsās TOC, lai novērstu neveiksmīgās operācijas sekas.

„Traumās” Elga kļuva par Zatlera pacienti. Bet Zaltlers nevis vispirms ķērās pie ceļgala operācijas, bet gan pie Elgas iebiedēšanas. Elga „Bez Tabu” atklāj, ka vispirms Zatlers viņai esot licis beigt sūdzēties par ārstiem – saviem kolēģiem Gaiļezera slimnīcā, jo tas esot slikti. Pretējā gadījumā Zatlers paziņos, ka viņš konkrēto ceļgala operāciju nemāk veikt un Elgu uz visu mūžu atstās „uz kruķiem”.

Neskatoties uz Zatlera draudiem, Elga tomēr ir sūdzējusies par Gaiļezera ārstiem un šajā lietā jau ir notikušas divas tiesas sēdes. Lai arī ekspertīzē ir konstatēts, ka operācijas gaitā ir bijuši pārkāpumi – pirms operācijas nav veikts rentgens, bet pēc – datortomogrāfija, tiesas pirmais atzinums bija, ka Elgas ceļa komplikācijas izraisījusi plaušu slimība – bronhīts.

Zatlera preses sekretāre Daiga Holma – Gailīte raidījumam teica, ka pats Zatlers par saviem kādreizējiem pacientiem principā nerunājot, jo tas esot pretrunā Hipokrāta zvērestam. Tas varētu attiekties arī uz šo gadījumu.

Veselības inspekcijā „Bez Tabu” tā arī liedza iespēju iepazīties ar Elgas sūdzības izvērtēšanas materiāliem. Tā arī nav skaidrs – Veselības inspekcija ir vai nav atklājusi mediķu pārkāpumus, veicot Elgas ceļgala operāciju. Savukārt Tiesībsarga pārstāve Ineta Razevska teica, ka Elgas lietas izskatīšanā tiesā ir bijusi „neizprotama vilcināšanās”. Tagad Elgas lietu kasācijas kārtībā īsi pirms Ziemassvētkiem izskatīs Augstākās Tiesas Senāts.

Tikmēr Elga pēc veiktajām ķirurģiskajām operācijām klibo un staigā ar spieķi. Viņa vairs nevar veikt savu iepriekšējo darbu – pirms neveiksmīgās operācijas viņa strādāja skolas apsardzē.

Skatieties video: Zatlers Elgai liek klusēt (TV3 „Bez Tabu”)
Kasjauns.lv/Foto: Lauris Nagliņš/LETA