Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 29. un 30. decembrī
Kultūra
2012. gada 28. decembris, 08:11

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 29. un 30. decembrī

Jauns.lv

Vecā gada pēdējās dienas vārda tiešā nozīmē ir pārblīvētas ar koncertiem. Galvaspilsētas koncertzālēs, teātros un dievnamos norit īstens koncertmaratons – skan gan nopietna un klasiska mūzika, gan nenopietni un jautri skaņdarbi. Un tas viss svētku noskaņā...

No Ņujorkas Hārlemas pie mums atbraucis slavenais Gospeļu koris, bet no tuvējās Zviedrijas – leģendārās grupas „ABBA” līdzinieki. Rīgas baznīcās svētku koncertus sniegs ne tikai pašmāju mūziķi – sākot no ērģelniekiem un beidzot ar popmūzikas zvaigznēm, bet arī viesmākslinieki no Igaunijas, Anglijas un pat Austrālijas. Ar Vecgada koncertiem mūs iepriecinās gan Nacionālais simfoniskais orķestris, gan Nacionālā opera. Savukārt populāri estrādes dziedoņi Dailes teātrī mūs valdzinās ar pirmā Ulmaņlaika melodijām. Ja nu negribas klausīties koncertus un dungot dziesmas, jāsteidz uz Liepāju – tur pēdējo reizi izrādīs lugu par to, kas Silmaču sētā darās pēc Jāņiem, pirms Ziemassvētkiem.

1. Iesoļot jaunajā gadā kopā ar leģendāro „ABBA”

„Arēnā Rīga” svētdien, 30. decembrī, pulksten 19.00 veco gadu visi aicināti pavadīt vecajās labajās melodijās, kuras topā bija pagājušā gadsimta septiņdesmitajos gados, - ar grupas „ABBA” hitiem, kurus izpildīs grupa „ARRIVAL From Sweden”.

Pateicoties grupas „ARRIVAL From Sweden” un „ABBA” oriģinālo koncertmūziķu kopdarbam, tapis šovs, kurā klausītāji tiek aizvesti atpakaļ septiņdesmitajos. Autentiski kostīmi, deju kustības un pareizās harmonijas ir sastapušās, lai radītu perfektu koncertu. Grupas priekšnesumi un skatuves tēli ir tik tuvi oriģinālam, ka grūti pamanīt atšķirību.

Grupa „ARRIVAL From Sweden” dibināta pēc Vikijas Zeterbergas iniciatīvas 1995. gadā, Gēteborgā, Zviedrijā. Tā ātri iekaroja klausītāju sirdis un kļuva par vienu no pasaulē populārākajām un pārdotākajām „ABBA” vizuālā tēla un mūzikas atdarinātājgrupām. Kopš grupas dibināšanas 1995. gadā tā apceļojusi vairāk nekā 45 valstis, sniedzot simtiem koncertu, piedalījusies dažādos televīzijas un radio raidījumos. Šai grupai vienīgajiem pieder tiesības atspoguļot „ABBA” mākslinieku oriģinālo izskatu, strādājot kopā ar dizaineru Ovi Sandstrēmu, kas ir veidojis un kam pieder visi „ABBA” skatuves tērpi.

Pat vēl vairāk – „ARRIVAL From Sweden” ir vienīgā grupa, kas saņēmusi nekad neizdotas „ABBA” dziesmas ieskaņošanas atļauju tieši no tās radītājiem – Bjerna un Benija. Šī dziesma – „Just A Notion” -, ko „ABBA” neizdeva savos aktīvajos gados, pirmizrādi piedzīvoja tikai 2009.gadā.

Koncerta laikā dzirdēsiet visus populārākos „ABBA” hitus: „Dancing Queen”, „Waterloo”, „Fernando”, „S.O.S.”, „Mamma Mia”, „Take a Chance On Me”, „The Winner Takes It All”, „Knowing Me”, „Knowing You”, „Ring Ring”, „The Name of the Game”, „Money Money Money” un, protams, „Happy New Year”.

Biļešu cena:  Ls 12 – 35 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.arenariga.com.

Video: „ARRIVAL From Sweden”: „ABBA” hīti

2. Hārlemas Gospeļu koris Kongresu namā

Rīgas Kongresu namā sestdiena, 29.decembrī, pulksten 19:00 uzstāsies pasaulslavenais Hārlemas Gospeļu koris. Līdz šim kora dziedātāji viesojušies Rīgā jau septiņas reizes, ikvienā no tām pulcējot pārpildītas skatītāju zāles pat papildkoncertos. Gaišās emocijas, ko raisa dziedātāju dzīvesprieks un spēcīgās balsis, spēj aizkustināt un iedvesmot jebkuru, neskatoties uz klausītāja reliģisko piederību, vecumu vai interesēm.

Hārlemas Gospeļu kori pirms 25 gadiem dibinājis Alens Beilijs, kas pirms tam strādājis ar tādām superzvaigznēm kā Laionels Ričijs, Prinss un pat Maikls Džeksons. Šajā laikā koris uzstājies ne vien dzimtajā Amerikā, bet arī citur pasaulē, Japānā, Austrālijā, Eiropas valstīs un citur, ar mērķi iedvesmot cilvēkus ticībai, apvienot tos neatkarīgi no etniskās piederības vai pārliecības, kā arī tuvāk iepazīstināt ar afroamerikāņu kultūru.

Kora izpildītie gospeļi ir reliģiski dziedājumi, kuru muzikālajā noformējumā apvienojušās blūza, džeza, spiričuelu un pat repa iezīmes. Koris labprāt izpilda arī visiem labi pazīstamas laicīgas dziesmas, piemēram, „Hey Jude”, „All You Need Is love”, "We Are The World", „I Believe I Can Fly” un citas.

Ar Hārlemas Gospeļu kori labprāt sadarbojas pasaules mūzikas zvaigznes – viņu vidū Bono (U2), Daiana Rosa, Avrila Lavinja, Kīts Ričards, Džošs Grobans, grupa „Gorillaz” un daudz citi. Kora dziedātāji uzstājušies pāvestam Jānim Pāvilam II, bijuši viesi sera Eltona Džona dzimšanas dienas ballītē un tikušies ar Baraku Obamu. Katru gadu Hārlemas Gospeļu koris dodas koncertturnejā, kuras laikā apciemo desmitiem pasaules valstu.

Biļešu cenas: Ls 15 – 25. Sīkāk internetā:

www.makroconcert.com

Video: Hārlemas Gospeļu koris

3. Brīvās Latvijas dziesmas Dailes teātrī

Ar skatītāju ovācijām un neviltotu mīlestību novembrī ir izskanējuši koncertprogrammas „Brīvās Latvijas dziesmas” koncerti, kas bija veidoti kā muzikāla dāvana Latvijai tās dzimšanas dienā. Biļetes uz tiem tika izpirktas gan Rīgā, gan Ogrē un Valmierā, gan Jelgavā un Liepājā. Ņemot vērā skatītāju lielo atsaucību svētdien, 30. decembrī, pulksten 15.00 un 19.00 notiks „Brīvās Latvijas dziesmu” papildkoncerti.

Turpinot pirms četriem gadiem aizsākto tradīciju – „ar cieņas apliecinājumu savai zemei un rotaļīgu vieglumu mūzikā” veidot kopīgu dāvanu Latvijai tās dzimšanas dienā, arī šogad vienkopus pulcējās populāri un iemīļoti izpildītāji jaunā muzikālā programmā „Brīvās Latvijas dziesmas”.

Ja iepriekšējos gados jaunās skaņās tika apkopotas pagājuša gadsimta 80. un 90. gadu skaistākās patriotiskās melodijas, muzikālās pērles no latviešu kino zelta fonda un teātra izrāžu pūra, tad šogad godā celtas pirmās Latvijas brīvvalsts laika dziesmas no Alfrēda Vintera, brāļu Laivinieku, Ilmāra Dzeņa, Eduarda Rozenštrauha, Larisas Mondrusas, Čikāgas piecīšu un citu repertuāra, kuras vai ikviens latvietis zina no galvas, dungo vienatnē vai mājas ballītēs uzdzied kopā ar radiem un draugiem - dziesmas, kurām piemīt aizliegtības šarms. Dziesmas, kurās dzima Brīvība, Sapņi un Mīlestība.

 „Es dziedāšu par tevi, tēvu zeme”, „Liepas satumst”, „Vijolnieks”, „Še kur līgo priežu meži”, „Mirdzot šķēpiem”, „Šeit ir Latvija”, „Zilais lakatiņš”, „Dzīvīte, dzīvīte”, „Trīs vītušas rozes”, „Skaista ir jaunība”, „Vecpiebalgas ūdensrozes”, „Sen tas bij”, „Krizantēmas”, „Ugunskurs”, „Es vēlos mājās pārnākt”, „Nezviedz, bērais kumeliņ”, „Staburadze”, „Uz kalna stāv vientulis ozols”, „Virši zili” un daudzas citas, kopskaitā 30 dziesmas, kopā ar Jubilejas orķestri Ivara Makstnieka vadībā izdziedās Ingus Pētersons, Liene Šomase, Andris Ērglis, Aija Andrejeva, Dainis Skutelis, Ieva Sutugova, Atis Auzāns, Antra Stafecka, Marts Kristians Kalniņš, Ivo Fomins un „Tirkizband”.

„Esot klāt katrā koncertā, jūtos kā mazos sadziedāšanās svētkos, kad redzu no skatītājiem starojam to lielo mīlestības un lepnuma izjūtu par mūsu zemi, kuru mums katram ir svarīgi apzināties. Lai kā ir klājies visos laikos, nešaubos, ka dziesma būs tā, kas palīdzēs izturēt arī šodien," uzsver koncerta producents Aigars Dinsbergs.

Biļešu cenas: Ls 7 – 15 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.dailesteatris.lv .

4. Operas Vecgada koncerti

Gan sestdien, gan svētdien, 29. un 30. decembrī, pulksten 12.00 un 19.00 Latvijas Nacionālajā operā (LNO) notiks tradicionālie Vecgada koncerti.

Tajos piedalīsies spožs solistu ansamblis – Milānas „Teatro alla Scala” zvaigzne soprāns Pritija Jende, jaunā igauņu operdīva mecosoprāns Kaja Rītela, Latvijas publikas iemīļotais turku tenors Murats Karahans, gruzīnu bass Legi Imedašvili un LNO vadošie solisti – soprāns Liene Kinča un baritons Jānis Apeinis. Solistu, LNO kora un orķestra izpildījumā skanēs Ferenca Lista, Džoakīno Rosīni, Džuzepes Verdi, Gaetāno Doniceti, Antonīna Dvoržāka, Kamila Sensānsa, Šarla Guno, Žorža Bizē, Žaka Ofenbaha un citu komponistu mūzika. Pie diriģenta pults – maestro Modests Pitrens.

Mūsu Baltais nams sola: „LNO Vecgada koncerti dzirkstī kā šampanietis. Plūst skaistākās operu melodijas, mirdz spožākās mūzikas zvaigznes... Svinības var sākties!”

Biļešu cenas: Ls 5 – 45 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.opera.lv.

Video: Latvijas Nacionālās operas sveiciens svētkos

5. Nacionālais Jaungada simfoniskais koncerts

Lielajā ģildē svētdien, 30. decembrī, pulksten 19.00 Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris (LNS) sniegs lielo Jaungada koncerts. Koncerta soliste - mecosoprāns Elīna Garanča, diriģents - Karels Marks Šišons. LNSO 2012. gadu noslēgs ar grandiozu koncertu un izciliem māksliniekiem, vēsta koncerta organizētāji un orķestra pārstāvji.

LNSO Jaungada GALĀ koncerts Lielajā Ģildē priecēs klausītājus ne tikai ar pasaulē atzītu mākslinieku sniegumu, bet arī ar izsmalcinātu un daudzpusīgu programmu.

Pasaulslavenā mecosoprāna Elīnas Garančas veiksmīgā sadarbība ar LNSO galveno diriģentu Karelu Marku Šišonu ir pazīstama un atzīta visā pasaulē. Šoreiz programmā būs dzirdami skaņdarbi no mecosoprānu zelta repertuāra, kā arī vairākas ārijas, kas Rīgā Elīnas Garančas izpildījumā vēl nav skanējušas.

Diriģents Karels Marks Šišons saka: „Mums ar Elīnu uzstāšanās Rīgā vienmēr ir kaut kas ļoti īpašs. Pirmkārt tādēļ, ka tieši LNSO GALĀ koncertā 2001. gadā mēs ar Elīnu pirmoreiz satikāmies. Tādējādi atgriešanās Rīgā vienmēr ir nedaudz sentimentāla tieši personīgā, nevis profesionālā ziņā.

Otrkārt, mīļotā Rīgas publika vienmēr mūs uzņem ar tik patiesu siltumu un emociju dāsnumu, ka mēs droši varam apgalvot – Rīgā ir piedzīvoti vieni no mūsu labākajiem koncertiem.”

Koncerta programmā būs daudzpusība ne tikai mūzikā, bet arī emocijās, kuras apvienosies vienā neatkārtojamā balsī: skaisti mīlas stāsti, atriebība, drošsirdība, neatvairāms sievietes valdzinājums un spēks...

Klausītāji varēs dzirdēt skaņdarbus un ārijas no operām „Lūcijs Silla”, „Figaro kāzas”, „Tita žēlsirdība”, „Vilhelms Tells”, „Favorīte”, „Orleānas jaunava”, „Taīda”, „Samsons un Dalila” un „Sābas ķēniņiene”.

Biļešu cena: Ls 20 – 45 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā:

www.lnso.lv

6. Klasiskie Vecgada Rīgas baznīcās

Ar lieliskiem klasiskās mūzikas koncertiem šajās brīvdienās pavadīt 2012. gadu ir arī galvaspilsētas baznīcās:

* Pēterbaznīcā (Skārņu ielā 19, Vecrīgā) sestdien, 29. decembrī pulksten 16.00 notiks koncerts „Zilo putnu meklējot”, kurā piedalīsies Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas operstudijas „Figaro” audzēkņi, Jaunais Rīgas kamerorķestris un Rīgas horeogrāfijas vidusskolas audzēkņi.

Savukārt sestdien pulksten 19.00 baznīcā varēs baudīt „Ziemassvētku mistēriju”, kuru izpildīs senās mūzikas ansambļi „Canto” un „Ludus”, jauktie kori „Laudate Charismata” un „Mūza”, orķestris „Stella maris” (diriģents Andris Gailis) un solisti Jānis Misiņš (bass), Oskars Petrauskis (saksofons), kā arī Artis Gāga (saksofons). Dzeju lasīs Uģis Brikmanis.

Toties svētdien, 30. decembrī, pulksten 15.00 Pēterbaznīcā notiks zemessardzes jauktā kora „Stars” koncerts „Magnificat” (diriģents Ārijs Šķepasts). Koncerta programmā skanēs komponistu E. Vitekra, Ē. Ešenvalda, A. Pērta, I. Ramiņa un H. Šica dziesmas.

Ieeja uz visiem koncertiem Pēterbaznīcā ir bezmaksas. Sīkāk internetā: www.peterbaznica.riga.lv.

* Lutera baznīcā (Torņakalna ielā 3/5) sestdien, 29. decembrī, pulksten 20.00 koncertcikla „Eiropas Ziemassvētki” ietvaros Latvijas Radio koris, orķestris „Sinfonietta Rīga”, diriģents Sigvards Kļava un solisti, kuri atskaņos Johana Sebastiāna Baha „Magnificat” un Georga Frīdriha Hendeļa „Zadok the priest”. Biļešu cenas: Ls 10 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.eiropasziemassvetki.lv .

Video: Diriģents Sigvards Kļava par Baha „Magnificat”

Savukārt svētdien, 30. decembrī, pulksten 15.30 Lutera baznīcā svētku atmosfērā koncertā „Debesis ir tuvu klāt” muzicēs dziedātāja Kristīne Šomase, grupas „Credo” solists Guntis Veits, bundzinieks Gundars Lintiņš un taustiņinstrumentālists Artūrs Palkevičs. Biļešu cena: Ls 3 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.rigasluteradraudze.lv. Bet jau pievakarē – pulksten 19.30 šo koncertu varēs dzirdēt Jelgavas Svētās Annas luterāņu dievnamā.

* Svētā Jāņa baznīcā (Jāņa ielā 7, Vecrīgā) svētdien, 30. decembrī, pulksten 19.00 skanēs Georga Frīdriha Hendeļa oratorija „Salamans”, kas ir samērā reta viešņa ne tikai Latvijas, bet arī pasaules koncertzālēs. Pie diriģenta pults stāsies Latvijā pazīstamais un cienītais igauņu jaunais maestro Risto Josts – teicams un aizrautīgs 18. gadsimta mūzikas speciālists. Viņa kolēģi būs angļu dziedātāji Anna Denisa un Saimons Vols, igauņu solisti Kedija Plāsa un Tēle Jeksa, Austrālijas kontrtenors Kristofers Fīlds un Anglijā dzīvojošais Latvijas bass Pauls Putniņš, kā arī Igaunijas kolektīvi – Risto Josta savulaik izveidotais koris „Voices musicales Tallinn” un Tallinas baroka orķestris. Biļešu cenas: Ls 5 - 12 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.eiropasziemassvetki.lv.

Video: Risto Josts aicina uz Heneļa „Salamanu”

* Rīgas Domā savukārt svētdien, 30. decembrī pulksten uzstāsies vesela plejāde pašmāju ērģelnieku - Jolanta Barinska, Ilona Birģele, Larisa Carjkova, Diāna Jaunzeme, Liene Andreta Kalnciema, Laura Kalniņa, Inese Paiča, Iveta Pelše un Jānis Pelše. Viņi atskaņos J. S. Baha, D. Bukstehūdes, F. Mendelszona, S. Franka, A. Gilmāna, M.Ravela, T. Dibuā, F. Rončkovska un G. Bovē skaņdarbus. Biļešu cenas: Ls 5 – 10. Sīkāk internetā: www.doms.lv .

7. Adventa laika beigas Liepājas teātrī

Ziemīgās noskaņās svētdienas, 30. decembra, vakarā pulksten 18.00 Liepājas teātris piedāvā skatītājiem noskatīties Laura Gundara melodrāmu „Advents Silmačos” Ģirta Ēča režijā. Iestudējums tiks spēlēts pēdējo reizi un ja šis gads ir bijis par īsu, lai uzzinātu, kas Silmaču sētā notika pēc Jāņiem, pirms Ziemassvētkiem, tad šosvētdien Liepājā būs pēdējā iespēja to uzzināt.

Dramaturgs Lauris Gundars radījis turpinājumu leģendārajai Rūdolfa Blaumaņa lugai, dodot skatītājiem iespēju atkal satikties ar iemīļotiem tēliem – Dūdaru, Antoniju, Aleksi, Elīnu, Zāru, Joski un citiem. Savukārt režisora Ģirta Ēča skatījumā darbība notiek 1939. gada ziemā – trijās pirmssvētku dienās, kad mājās atkal sabraukuši skroderi, lai palīdzētu Silmaču mājas ļaudīm gatavoties Ziemassvētkiem. Un tā kā ir ļoti auksti – visu izrādes laiku uz skatuves patiešām snieg arī sniegs – galvenā darbība notiek pirtiņā, kurā lugas varoņi ieskrien, lai sasildītos, satiktos, draudzīgi aprunātos vai savērptu kādu intrigu. Taču skatītāji – paralēli darbībai pirtiņā – varēs vērot arī to, kas notiek sniegotajā Silmaču mājas pagalmā.

Vai Antonija ir laimīga kopā ar Dūdaru? Vai Ieviņa, Kārlēns un Rūdis vēl joprojām ir tikpat bezbēdīgi? Vai Joske pēc kāzām ar Zāru ir metis mieru lakatiņu tirgošanai?

Lomās: Armands Kaušelis, Signe Ruicēna, Laura Jeruma, Mārtiņš Kalita, Viktors Ellers, Kaspars Gods, Ilze Būde, Inese Jurjāne, Agnese Jēkabsone, Sandis Pēcis, Edgars Ozoliņš, Rolands Beķeris, Everita Pjata un Anete Berķe.

Biļešu cenas: Ls 3 – 6 („Biļešu paradīzes” tīklā). Sīkāk internetā: www.liepajasteatris.lv.

Video: Kas „Silmačos" notiek pēc skroderdienām? (TV Kurzeme)

Elmārs Barkāns/Foto: Shutterstock, Evija Trifanova/LETA, Lita Krone/LETA, Bulls Press