Sabiedrība
2012. gada 29. decembris, 02:34

Kukaiņu pētnieki veido Latvijas un Igaunijas vides vērtību datubāzi

Jauns.lv

Kopīgas Latvijas un Igaunijas vides vērtību datubāzes izveidi Latvijas Entomoloģijas biedrība uzskata par vienu no pagājušā gada būtiskākajiem notikumiem, pavēstīja biedrības pārstāvis Jānis Dreimanis.

Biedrība izvēlējusies nozīmīgākos 2012.gada notikumus bezmugurkaulnieku izpētē un sabiedrības izglītošanā par tiem ‒ par gada notikumu bezmugurkaulnieku izpētē atzīts projekts "Zaļais koridors", bet par gada notikumu sabiedrības izglītošanā par bezmugurkaulniekiem izvēlēta fotoizstāde "Kukaiņi tuvplānā".

Projekta "Zaļais koridors" jeb "Saskaņota dabas teritoriju apsaimniekošana Igaunijas un Latvijas pierobežā" ietvaros Ziemeļvidzemes pierobežas reģiona "NATURA 2000" teritorijās konstatētas 15 Eiropas Savienībā un vairāk nekā 20 Latvijā aizsargājamas bezmugurkaulnieku sugas. Projekta laikā veiktā aizsargājamo bezmugurkaulnieku inventarizācija ir pēdējo 10 gadu laikā lielākais šāds pasākums Latvijā.

Interesantākie atradumi projekta laikā ir vabole sarkanais plakanis "Cucujus cinnaberinus", kas ir sestā atradne Latvijā, platā airvabole "Dytiscus latissimus", kas ir Latvijas teritorijā vistālāk uz ziemeļiem konstatētā šīs sugas atradņu grupa, un tauriņš meža sīksamtenis "Coenonympha hero", kas ir bagātākā šīs sugas populācija Latvijā.

Projekta mērķis ir izveidot kopīgu Latvijas un Igaunijas vides vērtību datubāzi, kas palīdzētu lēmumu pieņemšanā, kā arī attīstīt savstarpēji saskaņotu pārvaldi, monitoringu un attīstības pasākumus pārrobežu teritorijā. Projekts norit Dabas aizsardzības pārvaldes vadībā.

Savukārt fotoizstāde "Kukaiņi tuvplānā" ir līdz šim visplašākā kukaiņiem veltītā fotoizstāde. Kopā tika iesūtītas vairāk nekā 430 fotogrāfijas no 140 dalībniekiem. Izstāde deva fotografētājiem iemeslu vairāk pievērsties daudzveidībai kukaiņu pasaulē, savukārt izstādes apmeklētājiem apskatīt interesantās nianses šajā sistemātiskajā grupā.

Entomoloģijas biedrība ir brīvprātīga, zinātniska biedrība, kas apvieno Latvijas un ārvalstu profesionāļus un amatierus, kuri pēta un aizsargā kukaiņus un citus bezmugurkaulniekus.

BNS