Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 5. un 6. janvārī
Kultūra
2013. gada 4. janvāris, 09:59

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 5. un 6. janvārī

Jauns.lv

Šajās brīvdienās visi vairāk vai mazāk būs atguvušies no lielajām gadumijas brīvdienām un to izraisītā noguruma, lai atkal varētu baudīt mākslu un kultūru ierastā ritmā. Piedāvājums ir visnotaļ plašs – sākot no lieliem koncertiem un beidzot ar nelielām salonizstādēm.

„Arēnā Rīga” uzstāsies itāliešu estrādes megazvaigzne Al Bano, bet kinoteātrī „Splendid Palace” baltinavieši izrādīs jautro latgaliešu lugu „Ontons i Zīmassvātki”. Pietiekami laba teātra pirmizrāde būs Ģertrūdes ielas teātrī. Dvīņi dziedās koncertzālē „Ave sol”, bet Lielajā Ģildē atzīmēs Imanta Ziedoņa 80. dzimšanas dienu. Arī vairākas jaunas izstādes – no tradicionālām ainavām un svētbildēm, beidzot ar smēķētāja saēstām plaušām. Tiem, kuri brīvdienās vēlas izbraukt ārpus pilsētas, var doties uz Ziemassvētku kauju muzeju „Mangaļi” un Ložmetējkalnu, kur, kā jau katru gadu, atkal pieminēs leģendāro Ziemassvētku kauju varoņus.

1. Al Bano savu 70 gadu jubilejas koncertturneju sāks „Arēnā Rīga”

Īsta Jaungada dāvana visiem veco, labo itāliešu dziesmu mīļotājiem būs pazīstamā Itālijas dziedātāja Al Bano koncerts, kurš notiks „Arēnā Rīga” sestdien, 5. janvārī, pulksten 19.00. Ar saviem pielūdzējiem Al Bano visā pasaulē runā mīlestības balāžu valodā. Pašlaik viņš uzstājas kopā ar savu apburošo meitu Rominu Karrisi. Visas Al Bano pazīstamākās dziesmas, tostarp arī „Felicita”, „Sharazan”, „Ci sara”, kas padarīja dziedātāju slavenu, skanēs 5. janvārī „Arēnā Rīga”.

Ar lielkoncertu Rīgā Al Bano (īstajā vārdā Albano Karrisi) sāks savu 70 gadu jubilejas koncertturneju, un tieši Rīgas skatītājiem būs iespēja pirmajiem redzēt viņa svētku īpašo programmu.

Rīgas koncerts būs īpašs arī ar to, ka Al Bano vēlējies uz skatuves kāpt arī ar Latvijas dziedātāju, un tā būs TV šova „OKartes skatuve” dalībniece Antra Stafecka.

Antrai šī ziņa bija liels pārsteigums, un vēl līdz šim brīdim viņa nespēj īsti apjaust, ka tas tā tiešām būs. „Kad man izteica šo piedāvājumu, es atbildēju — jūs nopietni? Tas bija pārāk neticami! Bet pamazām sāku aprast. Lai arī tagad ir daudz koncertu un ir arī svētki, piedāvājumam piekritu, jo tā tomēr ir vienreizēja iespēja,” teica Antra. Kāpēc tieši viņu izvēlējās itāļu zvaigzne? Antra teic, ka viņai tas nav zināms, taču pieļauj: „Al Bano daudz dziesmu dziedāja kopā ar sievu. Mums ir līdzīgi balss tembri. Varbūt tāpēc?” Koncertā Antra kopā ar itāļu zvaigzni izpildīs trīs dziesmas.

Biļešu cenas: Ls 19 – 100. („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.arenariga.com .

Al Bano un Romina Paure: populārākie hiti

2. Rīgā skatāma izrādes „Latgola.lv” oriģinālversija

Lai rīdziniekiem dāvinātu pozitīvu Jaunā gada sākumu, sestdien, 5. janvārī, pulksten 19.00 kinoteātrī „Splendid Palace” (Elizabetes ielā 61) viesosies Baltinavas dramatiskais kolektīvs „Palādas” ar izrādi „Ontons i Zīmassvātki”, pēc kuras motīviem ir iestudēta Latvijas Nacionālā teātra komēdija „Latgola.lv”.

Izrādes skatītājiem būs ekskluzīva iespēja uzzināt, kādi ir visu iemīļotā varoņa – Ontona Ziemassvētki tālā Latgales ciemā. Izrādes centrā būs Annas vedekla, kura vēlas sarīkot īstus Ziemassvētkus, ievērojot visas senču tradīcijas, lai mazbērni zinātu, kā jāsvin svētki. Ontons un Anne piekrīt. Pašā svētku vakarā senču tradīcijās ielaužas mūsdienu realitāte, tomēr svētki tiek nosvinēti godam.

Kopumā seriālkomēdijā „Ontons i Anne” ir astoņas sērijas. „Ontons i Zīmassvātki” ir komēdijas 6. sērija. Savukārt Latvijas Nacionālā teātra iestudētajā komēdijā „Latgola.lv” ir iekļautas pirmās trīs komēdijas „Ontons i Anne” sērijas.

Danskovītes (Anitas Ločmeles) komēdija „Ontons i Anne” savulaik tā iepatikās režisoram Valdim Lūriņam, ka tika uzvesta uz Latvijas Nacionālā teātra skatuves. Tāpēc baltinavieši ar prieku viesosies Rīgā un parādīs izrādes oriģinālversiju.

Baltinavas dramatiskais kolektīvs „Palādas” (tulkojumā no latgaliešu valodas - „Pūces”) darbību sāka 1999. gada novembrī. Pēc pāris gadu mākslinieciskās darbības kolektīva režisore Anita Ločmele, aizslēpusies aiz pseidonīma Danskovīte, Baltinavas izloksnē uzrakstīja lugas „Ontons i Anne” 1. daļu – tā bija luga par pašiem baltinaviešiem. Tā sākās latgalisko lugu tradīcija Baltinavā. Izrāde kļuva par seriālu, jo paši skatītāji pieprasīja turpinājumu un piedāvāja idejas, par ko vēl varētu rakstīt.

Biļešu cena: Ls 3 – 5 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.splendidpalace.lv.

„Latgola.lv” Latvijas Nacionālajā teātrī (LTV „Panorāma”)

3. Pietiekami labs Ģertrūdes ielas teātris

Svētdien, 6. janvārī, pulksten 19.00 Ģertrūdes ielas teātrī (Ģertrūdes ielā 101a, Rīgā) skatītāji tiek aicināti uz pirmizrādi – „Pietiekami labs”. Izrāde ir pētījums par identitātes un orientācijas zaudēšanu. Kas notiek brīdī, kad rūpīgi plānotajā priekšnesumā iezogas neparedzēts gadījums? Kas es esmu uz skatuves un cik īsts es varu būt? Apšaubot viennozīmīga vēstījuma, kam jānokļūst pie skatītāja, iespējamību, izrāde „Pietiekami labs” atklāj paradoksus izrādes un izpildītāju attiecībās.

Tas ir sirsnīgs un humora pilns darbs, kas atklāj izrādes tapšanas aizkulises. Tas sākas ar jautājumu – ko es gribu darīt uz skatuves?

„Pietiekami labs” ir režisora Andreja Jarovoja un horeogrāfes Kristīnes Vismanes kopdarbs. Izrādē spēlē Katrīna Albuže un Kristīne Vismane.

Biļešu cenas: Ls 6 (www.bezrindas.lv, galerijā „Istaba”). Izrādes pulksten 19.00 notiks arī 9. un a10. janvārī. Sīkāk internetā: www.git.lv .

4. Atsaukšanās Imanta Ziedoņa jubilejai

Lielajā Ģildē svētdien, 6. janvārī, pulksten 15.00 izskanēs dzejnieka Imanta Ziedoņa 80. jubilejai un Zvaigznes dienai veltīta koncertprogramma „Atsaukšanās 2013”.

Koncertprogrammas „Atsaukšanās” projekta vadītāja, Latvijas televīzijas žurnāliste Ilze Strenga un Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra valdes locekle Ilze Paidere – Staķe ir atsaukušās izcilā latviešu pianista Vestarda Šimkus, Latvijas Mākslas akadēmijas profesores, Starptautiskā Baha kamermūzikas festivāla iedibinātājas, klavesīnistes Ainas Kalnciemas, flautistes Ditas Krenbergas, aktiera Kaspara Znotiņa aicinājumam rīkot koncertu – epifāniju vakaru “Atsaukšanās 2013 Zvaigznes dienā” - veltītu dzejniekam Imantam Ziedonim viņa 80.dzimšanas dienā. Koncertprogrammas scenārija autore ir dzejniece un filozofe Iveta Šimkus.

Zvaigznes dienas koncertprogramma „Atsaukšanās” iecerēta kā dzejnieka un mūziķu garīgā kvintesence, kuru piepildīs mākslinieki nu jau ar pasaules un Eiropas atzinību – pianists Vestards Šimkus, klavesīniste Aina Kalnciema un Nacionālā simfoniskā orķestra Flautu grupas koncertmeistare, flautiste Dita Krenberga un Jaunā Rīgas teātra aktieris Kaspars Znotiņš.

Jāatgādina, ka Imants Ziedonis jau pirms 15 gadiem Zvaigznes dienā 6. janvārī klausītājus aicināja uz mūzikas, epifāniju un dzejas vakaru. Tā klausītājiem gadu no gada ir iespēja dzirdēt neparastu radošu notikumu, kurā mūzika savijās ar dzejnieka uzrakstītajām, spēcīgajām garīgajām domām.

Biļešu cenas: Ls 10 („Biļešu paradīzes” tīklā).

5. Dvīņu koncerts „Zvaigzni ieraudzīt…”

Sestdien, 5. janvārī, pulksten 15.00 Rīgas koncertzālē „Ave Sol” (Citadeles ielā 7) pulcēsies dziedoši, muzicējoši un dejojoši dvīņi no visas Latvijas. Daudzi no viņiem ir pazīstami ar dalību telekompānijas LNT šovos „Dvīņi dzied” un „Dziedošās ģimenes”.

Šis koncerts ir Gintas Āriņas vadītā bērnu vokālā ansambļa „Dvīņi” 16 gadu dzimšanas dienas pasākums, kas reizē ir arī visas Latvijas dvīņu muzikālās kustības svētki. Savas radošās darbības gados bērnu ansambļa pamatsastāvs vienmēr ir sadarbojies ar lielākiem un pieredzes bagātākiem dvīņu pāriem, veidojot kopīgas programmas un pasākumus. Pēdējos gados sadarbības spilgtākais punkts ir nu jau tradicionālais, kompānijas „Tallink” iniciētais Dvīņu kruīzs Baltijas jūrā.

Jubilejas koncertā piedalīsies: * bērnu vokālais ansamblis „Dvīņi”; * Ana un Katrīne Drozdovičas no Rīgas, kas, iespējams, šobrīd ir populārākais dvīņu duets. Viņas piedalījušās TV šovā „Dziedošās ģimenes” un bijušas šova „Dvīņi dzied” vadītājas; *  Eva un Kaiva Molleres no Alūksnes - mūzikas pedagoģes, kas labprāt uzstājas koncertos gan kā duets, gan kā vokālā trio „MIA”; * Erlends un Dīns Ritenbergi no Rīgas - baleta mākslinieki ar pieredzi un pārmantotām tradīcijām no tēva - izcilā baleta premjera Haralda Ritenberga; * Zane un Līga Goiževskas no Rīgas - teatrāli košas, muzikāli izsmalcinātas māsas, kas ikdienā ir Rīgas Skolēnu pils teātra studijas „Zīļuks” pedagoģes, sauktas par māsiņām – krāsiņām; * Arina un Karina Ņikonovas no Laucienes - šo sirsnīgo māsu duetu pazīstam arī no TV šoviem „Dziedošās ģimenes” un „Dvīņi dzied” un * Jānis un Raimonds Almaņi no Liepājas - šobrīd Jāzepa Vītola Latvijas mūzikas akadēmijas studenti ar ievērojamu pieredzi profesionālajā mūzikā.

Biļešu cenas: Ls 1, dvīņu pāriem - bez maksas. Sīkāk internetā: www.avesol.riga.lv .

6. Ziemassvētku kauju atcere Babītes un Jaunjelgavas novados

Babītes un Jelgavas novados sestdien, 5. janvārī, notiks Ziemassvētku kauju 96 gadu atceres pasākumi.

No pulksten 10.00 līdz 14.00 būs atvērts Ziemassvētku kauju muzejs Jelgavas novada Valgundes pagasta „Mangaļos”. Pasākuma apmeklētājiem ir speciāli sagatavota meklēšanas spēle „Izlūku taka”, kurā varēs iejusties izlūku lomā.

Pulksten 15.00 būs Ziemassvētku kaujās kritušo strēlnieku piemiņas brīdis un jaunsargu svinīgais solījums Antiņu kapsētā Babītes novadā, savukārt pulksten 17.00 tiks iedegti Atmiņu ugunskuri Ložmetējkalnā.

Ziemassvētku kauju atceres pasākumu apmeklējums varētu būt labs iegansts, lai tuvāk iepazītos ar „Mangaļu” muzeju. Muzeja teritorijā ir saglabājušies Baltijas reģionam unikāli Pirmā pasaules kara lauka fortifikācijas elementi, kas saistīti ar leģendārajām Ziemassvētku kaujām. Patlaban filiāles teritorijā apskatāms autentiskā vietā rekonstruēts nocietinājumu sistēmas posms - blindāža un daļa no vācu aizsardzības pirmās līnijas – „vācu vaļņa”. Rekonstruētā vācu armijas pirmās aizsardzības līnijas nocietinājumu sistēmas daļa ir vienīgais šāda veida objekts Baltijā. Savukārt muzeja iekštelpās iespējams aplūkot izstādi „Latviešu strēlnieku Ziemassvētku kaujas”. Tajā vairāk nekā 200 fotogrāfiju, kauju shēmas un Tīreļpurva apkārtnē atrastie priekšmeti sniedz interesantas vēsturiskas liecības par tā laika notikumiem. Iekštelpās apskatāms arī lielākais kauju vietu makets Latvijā, kurā attēloti vairāki kvadrātkilometri Ziemassvētku kauju teritorijas ar Pirmā pasaules kara nocietinājumiem.

Pulksten 13.30 no Jelgavas pilsētas Kultūras nama uz pasākumu dosies autobuss. Sīkāk internetā: www.karamuzejs.lv.

7. Izstāžu ceļvedis:

* Rīgas galerijā „Ilgais ceļš” (Ģertrūdes ielā 60) līdz 30 . janvārim ir skatāma mākslinieces Elgas Grīnvaldes – ellgrii gleznu izstāde „Cirks”. Gleznotāja savā jaunākajā izstādē piedāvā pārsteiguma momentu sev neraksturīgā glezniecības manierē. Izstādē rādīti jaunākie gleznojumi, kas sarunājas ar cirka vizuālajiem tēliem - klauniem, maskām, cirka arēnu. Gaismas, mazais koka sapņu zirdziņš. Spēle jeb izrāde turpinās mūžīgi. Galerijas „Ilgais ceļš” darba laiks: darba dienās - no pulksten 11.00 līdz 19.00; sestdienās – no pulksten 11.00 līdz 16.00; svētdienās – slēgts.

* Mūkusalas Mākslas salonā (Mūkusalas ielā 42, Pārdaugavā) līdz 2. februāris ir skatāma gleznotāja un Latvijas Mākslas akadēmijas prorektora profesora Kristapa Zariņa personālizstāde „Sejas”, kur izstādītas pēdējos divos gados tapušas gleznas, ko vieno portreta žanrs. Tie ir Kristapa draugi un paziņas, ar ko dzīve dažādos gadījumos ir savedusi kopā. Lielformāta vertikālajos gleznojumos mākslinieks lieto sev raksturīgos formālos izteiksmes paņēmienus - reālistisku portretējumu, ko apvieno ar plaknes glezniecību. Sīkāk internetā: www.mmsalons.lv.

* Jaņa Rozentāla un Rūdolfa Blaumaņa muzejā (Alberta ielā 12– 9, Rīgā) līdz 9. februārim ir skatāma Valērija Baidas gleznu izstāde „Pa skaisto Vidzemi pie rakstnieka”, kas ir veltījums Rūdolfa Blaumaņa 150. dzimšanas dienai. Mākslinieks Valērijs Baida dzīvo rakstnieka Blaumaņa dzimtajā pusē, netālu no Gaiziņkalna, Lejas Vālēnu mājās, kur atvēris pirmo „open-air” galeriju - darbnīcu „Akmens mājas galerija”. Izstādē „Pa skaisto Vidzemi pie rakstnieka” skatāmas Vidzemes augstienes ainavas ziemā, vasarā, marta atkušņos un rudens dienu dzidrumā. Sīkāk internetā: www.memorialiemuzeji.lv .

* Daugavpils Novadpētniecības un mākslas muzejā Ziemassvētku laikā atklāja unikālu svētbilžu un reliģiskās atribūtikas izstādi „Ceļš uz dievnamu”. no DNMM krājuma) atklāšana. Izstādē tiek parādīti kultūras mantojuma pieminekļi, kuri raksturo kristīgās ticības – vecticībniecību, pareizticību, katoļticību un luterticību. Tie ir dievnamu attēli, ikonas, reliģiskie priekšmeti, garīdznieku amata tērpi un grāmatas – kopā vairāk nekā 200 eksponātu, kuriem piemīt īpaša garīgā, vēsturiskā un kultūras vērtība. Izstāde darbosies visu šo gadu, pēc tam tā, iespējams, kļūs par muzeju pastāvīgu ekspozīciju. Sīkāk internetā: www.dnmm.lv .

* Jūrmalas pilsētas muzejā (Tirgoņu ielā 29, Majoros) līdz 27. janvārim ir skatāmas divas jaunas izstādes. Izstādē „Trīs” ir apvienojušies trīs mākslinieki - Andrejs Ģērmanis, Valerijs Baida un Maija Jakoviča, kuri šovasar strādājuši kopā plenēros gan Madonas novada Rēķu kalnā, gan Vestienā. Savukārt mākslinieces Ligitas Caunes gleznu izstāde „Ceļā un mājās” varam skatīt ainavas. Šīs izstādes moto raksturojams Džordža Mūra vārdiem: „Cilvēks apceļo pasauli, meklēdams to, kas viņam vajadzīgs un atgriežas mājās, lai to atrastu”. Sīkāk internetā: www.jurmalasmuzejs.lv .

* Latvijas Universitātes Cilvēka patoloģijas muzejs (Ojāra Vācieša ielā 4, Rīga) par mēneša priekšmetu izvēlējies anatomisko preparātu – smēķētāja plaušu fragmentu. Šis eksponāts par muzeja mēneša priekšmetu kļuvis tādēļ, lai aicinātu cilvēkus aizdomāties par smēķēšanas kaitīgumu. Universitātes pārstāvji uzsver: „Smēķēšana ir viens no biežākajiem nāves iemesliem mūsu sabiedrībā, visbiežāk smēķētāji mirst no plaušu vēža un no citām onkoloģiskām saslimšanām. Smēķēšana veicina aterosklerozes attīstību, kas savukārt ietekmē sirds, smadzeņu un kuņģa – zarnu slimību gaitu. Cigarešu dūmi satur vairāk nekā 4000 ķīmisko vielu, ieskaitot cianīda, arsēna, formaldehīda un citus savienojumus.” Ekskursija iepriekš jāpiesaka pa tālruni 67455893 vai 29669458. Ieejas maksa: Ls 1 lats, skolēniem un pensionāriem: Ls 0,5. Sīkāk internetā: www.lu.lv/muzejs .

Elmārs Barkāns/Foto: Bulls Press, Evija Trifanova/LETA, Mārtiņš Eglītis, Edijs Pālens/LETA, publicitātes foto, Sandris Kuzmickis/www.poga.lv, Gints Mālderis, Mārtiņš Ziders