Leonards Koens gatavojas mirt: "Ceru, ka tas nebūs pārāk nepatīkami... Tas arī viss"
Leģendārais Leonards Koens cer pabeigt neizdotos dzejoļus un dziesmu vārdus, un tad leģenda grasās doties aizsaulē.
2016. gada 12. oktobris, 20:08

Leonards Koens gatavojas mirt: "Ceru, ka tas nebūs pārāk nepatīkami... Tas arī viss"

Jauns.lv

Kanādiešu dziedātājs Leonards Koens atklājis, ka atlikušās dzīves laikā vēloties pabeigt un izdot iepriekš nepublicētus dzejoļus un dziesmu vārdus.

"Esmu gatavs mirt. Ceru, ka tas nebūs pārāk nepatīkami. Tas arī viss," intervijā žurnālam "New Yorker" sacīja 82 gadus vecais dziedātājs.

Koens sacīja, ka viņam esot arhīvs ar nepublicētiem dzejoļiem un dziesmu vārdiem, ko viņš vēloties pabeigt un izdot vai nu rakstiskā formā, vai arī kā dziesmas. "Lielākā pārmaiņa ir nāves tuvums," viņš teica. "Esmu rūpīgs cilvēks. Man patīk visu pabeigt, ja tas iespējams. Ja ne, tad arī nekas. Bet man gribas pabeigt iesākto."

"Es gan nedomāju, ka vēl varēšu pabeigt dziesmas. Bet kas to lai zina? Varbūt iegūšu otro elpu, to nevar zināt. Taču neuzdrošinos izveidot sev garīgu stratēģiju. Man vēl jāstrādā, šis tas jānokārto," sacīja Koens. "Šobrīd manu uzmanību novērš daudz mazāk lietu nekā jebkad iepriekš manā dzīvē. Es varu labāk koncentrēties darbam nekā tad, kad bija jāpelna nauda, kā arī jāpilda vīra un tēva pienākumi," stāsta mūziķis. "Tagad daru to ļoti mazā mērā. Vienīgais, kas traucē pilnībā veltīt sevi darbam, ir mans fiziskais stāvoklis."

"New Yorker" intervijā galvenokārt runāts par Koena attiecībām ar norvēģieti Marianni Īlenu 60.gados. Viņa bija mūza Koena dziesmām "Bird on a Wire" un "So Long, Marianne". Īlena nomira šī gada augustā, un viņas bērēs tika nolasīta Koena vēstule. "Mūsu ķermeņi nolietojas, un es domāju, ka drīz tev pievienošos. Zini, ka esmu tik tuvu tev aiz muguras, ka, pastiepjot roku, tu varētu satvert manējo," viņš rakstīja.

"Dīvaini, taču man visas skrūvītes vēl ir vietā," Koens teica intervijā žurnālam "New Yorker". "Man gan ir daudzi paša kultivēti, bet vienlaikus nejauši resursi - meita un viņas bērni dzīvo manas mājas pirmajā stāvā, kamēr dēls mitinās divu kvartālu attālumā. Man ļoti paveicies."

Koena fantastiskais "Hallelujah", ko, starp citu, viņš nekad neizpilda pilnīgi identiski vienādi un ar vieniem un tiem pašiem vārdiem:

Koena jaunākais albums "You Want It Darker" iznāks 21.oktobrī.

LETA/Foto: AFP/LETA