Kultūra
2013. gada 16. marts, 12:01

Nacionālajā teātrī - lugas "Piemiņas diena" pirmizrāde Mihaila Gruzdova režijā

Jauns.lv

Latvijas Nacionālā teātra "OKartes" Jaunajā zālē 16.martā notiek Latvijas dramaturga Aleksandra Ščerbaka lugas "Piemiņas diena" pirmizrāde, pavēstīja teātra mārketinga un sabiedrisko attiecību vadītāja Līga Rimšēviča.

Lugas darbība notiek no 15.marta vakara līdz 18. marta rītam, un kaislībās ap 16. martu tiek ierauti trīs dažādas politiskās pārliecības kaimiņi no viena stāva daudzdzīvokļu namā. Lugu iestudējis Mihails Gruzdovs.

Rimšēviča norādīja, ka izrāde ir aicinājums padomāt, kam un kāpēc ir izdevīgi katru gadu 16.martā konfrontēt leģionārus un to atbalstītājus pret tiem, kuri ar visu pārliecību svin 9.maiju, vai Latvijas sabiedrība ko iegūst, ik gadu mēģinot noskaidrot, kam taisnība, kuru pārliecība ir pareizāka un vai šajā jautājumā iespējama viena taisnība.

"Mans tēvs bija tīrs latvietis, bet mamma tīra krieviete, tāpēc par šo sāpīgo jautājumu varu runāt no abām pusēm. Abās pusēs ir politisko režīmu upuri, tautas traģēdija. Staļins ar Hitleru bija Latviju sadalījuši, Molotova–Ribentropa pakts bija parakstīts, bet mēs pārmetam cilvēkiem, kuri bija spiesti šīm politiskajām spēlēm pakļauties. Izsaku līdzjūtību ganā vienai, gan otrai pusei. Nebija jau pareizās puses. Tas man liekas ļoti būtiski," sacīja Gruzdovs.

Teātrī uzsvēra, ka ar šo lugu Ščerbaks ir aizskāris tēmu, kurai neviens latviešu autors vēl nav pievērsies, jo runa ir ne tik daudz par Latvijas vēstures lappusēm un 1944. un 1945.gadu, bet mūsdienām – konkrētu datumu martā, kad sabiedrība tiek provocēta uz neiecietību un totālu vēsturisko apstākļu neizpratni.

Izrādes scenogrāfs ir Reinis Suhanovs. Lomās darbosies Ivars Puga, Ilze Rūdolfa, Ģirts Jakovļevs, Uldis Dumpis, Uldis Norenbergs, Ivars Kļavinskis, Jānis Vimba, Dmitrijs Petrenko un Alise Polačenko.

BNS