Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 30. un 31. martā
Kultūra
2013. gada 29. marts, 14:57

Brīvdienu ceļvedis. Septiņas lietas, kas jāpiedzīvo 30. un 31. martā

Jauns.lv

Šīs mums ir padevušās varen garas brīvdienas un varam paspēt apmeklēt daudz un dažādu pasākumu – gan moldāvu estrādes zvaigznes Dana Balana un Rīgas Gospeļkora, gan arī Diseldorfas Simfoniskā orķestra koncertus.

Rīgas Cirkā varam paviesoties Cirka planētā, kur uzstājas iluzioniste no Francijas. Jāteic, ka sievietes – burvju mākslinieces cirka mākslā nemaz tik bieža parādība nav. Rīgas Krievu teātrī viesojas viens no redzamākajiem Krievijas provinces teātriem, bet Ķīpsalas lielajās izstāžu hallēs visi ries, ņaudēs, svilpos, rāpos un lodās, jo ir sākusies vērienīgā Lieldienu starptautiskā zooindustrijas izstāde. Daudz jaunumu arī izstāžu zālēs…

1. „Dragostea Din Tei” zvaigzne Balans „Palladiumā”

Rīgas koncertzālē „Palladium” (Marijas ielā 21) svētdien, 31. martā, pulksten 20.00 uzstāsies Dans Balans, kuru fani dēvē par neatkārtojamu diskotēku pavēlnieku un sieviešu apjūsmotu elku. Šis būs viņa pirmais solo koncerts Latvijā.

Moldovā dzimušais, bet Ņujorkā dzīvojošais Dans Balans strauji iekarojis stabilu vietu Vācijas, Krievijas un citu Eiropas valstu mūzikas pasaulē.

Dans Balans kļuva par pasaulē populāru dziedātāju ar dziesmu „Dragostea Din Tei”, „O-Zone” grupas izpildījumā. „European Hot 100 Singles” topā dziesma noturējās pirmajā vietā 12 nedēļas un visā pasaulē tika pārdota 12 miljonu lielā tirāžā.

2005. gadā Dans izveidoja pop/rokgrupu ar nosaukumu „Balan”. Kopš tā laika katru gadu dziedātājs piedāvā jaunus hītus. 2010.gada februārī iznāca singls „Chica Bomb”, kas ieņēma pirmās vietas vairāku valstu topos. 2010. gada jūlijā Dans Balans Maskavā prezentēja jaunu dziesmu „Justify SEX”, kas nonāca Krievijas topu virsotnē. 2010. gada oktobrī „Love Radio” radiostacijas ēterā notika Dana un krievu estrādes zvaigznes Veras Brežņevas kopīgās dziesmas „Ļepestkami sļez” pirmatskaņojums. 2011. gada aprīlī „Radio Energy” ēterā izskanēja dziesma „Freedom” un uzreiz kļuva par hītu. Bet 2012. gadā Dans Balans saņēma Krievijas muzikālo apbalvojumu - „Zelta gramofonu” par dziesmu „Ļiž do utra”.

Dziedātājs ir arī labi pazīstams „Jaunā Viļņa” skatītājiem un viesiem. Šobrīd Dans Balans dzīvo Ņujorkā un uz Rīgu lido, lai īpaši iepriecinātu savas muzikālās daiļrades cienītājus, elkus un fanus.

Biļešu cena: Ls 16,9 - 40 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.palladium.lv.

O-Zone - Dragostea Din Tei (Ultra Music)

2. Jaunā Cirka planēta Rīgas cirkā

Rīgas cirks ir sācis izrādīt jaunu programmu – „Planēta cirks”, kurā skatītājiem ir lieliska iespēja vērot brīnumainos iluzionistes Evas Džūlijas Kristī priekšnesumus un gaisa vingrotāju elpu aizraujošus numurus. Akrobātu ansamblis „Arkāde” piedāvā pagājušā gadsimta 70. un 80. gadu tematikā iestudētu programmu, priecējot skatītājus ar lieliskiem lidojumā izpildītiem numuriem.

Pirmo reizi Latvijā ar savu programmu ieradusies Francijā dzīvojošā iluzioniste Kristī, kura ir vienīgā iluzioniste sieviete, kura savos maģijas piesātinātajos šovos izmanto arī dažādus dzīvniekus. Uz Rīgu kopā ar iluzionisti ir atbraukusi komanda, kurā ietilpts arī 23 suņi, divas čūskas, divi tīģeri, baltā lauva, kā arī divi kaķi.

Pasaules slavenā iluzionista Deivida Koperfilda producents Kristī ir atzinis par vienu no labākajiem iluzionistiem pasaulē, un par to varēs pārliecināties arī Rīgas cirka apmeklētāji, jo skatītāju acu priekšā no kastē ielikta kaķa pāri paliks vien čūskas, bet no tukšas kastes vietā pēkšņi uzradīsies krāšņs tīģeris. Iluzionistes maģijas pilnie šovi atklās arī citus brīnumus.

Programmā „Planēta cirks” būs arī klauns Antons Pilosjans, kurš ir dažādu cirku festivālu balvu ieguvējs, ar elpu aizraujošu priekšnesumu uzstāsies gaisa vingrotāja Zoja Barkova no Maskavas, bet 70. un 80. gadu tematikā iestudētu programmu piedāvās akrobātu ansamblis „Arkāde” no Krievijas, kurš priecēs skatītājus ar lieliskiem lidojumā izpildītiem numuriem.

Bez tam jaunajā programmā skatītājus iepriecinās ugunīgais jātnieks, senas Krievijas cirka dinastijas pārstāvis Jurijs Volodčenko, Latvijas cirka mākslinieki virtuozi ar pātagām Kristaps Pavlovs un Ina Sopova, kā arī ekscentriskie akrobāti „Jūrnieki” un vingrotāji uz stieņa. Tāpat arī var vērot Ukrainas cirka unikālo atrakciju ar putniem „Feierija ar plēsīgiem un bīstamiem putniem”.

Programma „Planēta cirks” Rīgas cirkā būs skatāma līdz 5. maijam. Izrādes šajās brīvdienās sestdien un svētdien, 30. un 31. martā, notiks pulksten 13.00 un 16.00. Biļešu cenas: Ls 5 – 12 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.cirks.lv.

3. Rīgas Gospeļkoris Mūzikas akadēmijā

Šonedēļ brīvdienas ievilkušās vairāk nekā ierasts un vēl arī pirmdien, 1. aprīlī, varam nodoties atpūtai un kultūras baudīšanai. Nenožēlosiet, ja pirmdienas, 1. aprīļa, vakarā pulksten 18.00 aiziesiet uz Latvijas Mūzikas akadēmijas (Krišjāņa Barona ielā 1, Rīgā) Lielo zāli, kur Rīgas Gospelkoris priecēs savus klausītājus ar Lieldienu noskaņās veidotu koncertu „He’s Alive”.

Uz koncertu mīļi aicināti visi draugi, domubiedri un atbalstītāji, kā arī tie, kuri gospel mūziku vēl nekad nav dzirdējuši. Programmā būs iespējams dzirdēt black gospel kompozīcijas angļu un latviešu valodā, tāpat klausītāji atpazīs arī populāras klasiskās mūzikas tēmas.

Kora skanējumu papildinās talantīgie instrumentālisti Norberts Skraucis (bass), Miķelis Vīte (bungas) un Dmitrijs Karpovs (taustiņi).

Rīgas Gospelkora dziedātāji regulāri iesaistās dažādās sabiedriski nozīmīgās aktivitātēs, un arī šis Lieldienu koncerts tiek veltīts kādam labam mērķim. Ieeja koncertā būs par ziedojumiem. Savāktie līdzekļi tiks dāvināti kora draugiem – biedrībai „Alisbetas sirds”, lai atbalstītu viņu darbu – palīdzētu vecākiem, kuri piedzīvojuši bērna zaudējumu.

Jāteic, ka Rīgas Gospelkoris aktīvi koncertē Latvijā, kā arī ceļo ārpus valsts robežām (tūres Vācijā, Norvēģijā, Kiprā, ASV). Kora izdotais DVD „Silver & Gold” ticis nominēts Latvijas Mūzikas ierakstu Gada Balvai kategorijā „Labākais koncertieraksta video 2011”. Kopā ar Amerikas un Lielbritānijas gospelmūzikas zvaigznēm Rīgas Gospelkoris organizē gospelmūzikas festivālu „Sing Gospel, Latvia!”, kas pērn jau trešo reizi veiksmīgi norisinājās Rīgā. Tāpat koris sadarbojies ar daudziem pašmāju mūziķiem, piemēram, Anmary, Jāni Stībeli, Arni Medni, Denisu Paškeviču, apvienību „Z-kalns” un citiem.

Rīgas Gospeļkora Lieldienu programma

4. Krievijas provinces teātra pērles Rīgas Krievu teātrī

Līdz 31.martam Rīgas Krievu teātrī viesojas viens no ietekmīgākajiem Krievijas provinces teātriem - Voroņežas Kamerteātris. Teātra repertuārā ir gan krievu klasiskā un mūsdienu dramaturģija, gan ārzemju klasiķu darbi. Šoreiz iespēja gūt ieskatu teātra aktuālajā repertuārā ir arī skatītājiem Rīgā.

* Sestdien, 30. martā, pulksten 19.00 varēs redzēt Aleksandra Ostrovska komēdiju „Ienesīga vieta”. Šis mūžīgais krievu stāsts mums vēstī par lugas galvenā varoņa Žadova morālo izvēli – tīra sirdsapziņa vai karjera? Ņemt kukuļus vai smagi strādāt, nespējot izlauzties no nabadzības?

Tomēr jums nav ko redzēt šajā izrādē, ja esiet agrāko laiku mīļotāji un sagaidāt izbaudīt aizgājušo laiku naftalīna atmosfēru: jūs neredzēsiet ne mežģīņotas mantiļas, ne frakas. Tomēr tas ir tikai virspusēji, ka „Ienesīga vieta” Voronežas Kamerteātra izpildījumā ir par 2013. gada cilvēku. Ja Ostrovska lugā lugas varonis Jusovs dejo restorānā pie mūzikas kastes, režisora Mihaila Bučkova interpretācijā viņš dzied karaoke bārā.

Vīrieši ir rotaļlietas pekles spēku rokās, ko pārstāv sieviešu tēli izrādē, un šie spēki pārvērš viņus „ienesīgās pozīcijās”. Lai gan visi tēli ir mūsdienīgi un mums atpazīstami, šajā Voronežas Kamerteātra izrādē viņi līdzinās apburtiem pasaku tēliem, bet nav brīnumaino burvju, kas tos atburtu. Aktieriem izdevies radīt spilgtus tēlus, un izrāde kopumā atstāj spēcīgu iespaidu par pārliecinošu māksliniecisko sniegumu.

* Svētdien, 31. martā, pulksten 19.00 izrādīs drāmu „Pirms un Pēc” ar ekscentriskiem elementiem ir vairāki desmiti unikālu tēlu: „Krikets”, „Trīsdesmit gadus vecas sievietes bijušais mīļākais”, „Vīrietis ar stiklu”, „Sieviete no bāra” un tamlīdzīgi. Tēliem nav vārdu, un viņu katra iekšējā pasaule ir kā milzīga gulta, kas aizņem gandrīz visu skatuvi. Ar periodisku skatuves ainu maiņu, izrāde atgādina filmu kadrus: aktieri izrunā monologus, tad izsaka kādu repliku trešajai personai, un šī spēle atkārtojas divreiz – it kā šī verbālā šaudīšanās vienam uz otru notiktu no dažādiem skatupunktiem. „Pirms un Pēc” ir stāsts par to, kas notiek ar cilvēku viņa dzīves laikā, kas mainās viņu attiecībās: pirms un pēc pirmā intīmā sakara, pirms un pēc pirmās nodevības un tā tālāk. Tā ir kliedzoša izrāde par cilvēka iekšējo vientulību un slāpēm pēc sapratnes ar filozofisku ietekmi uz skatītāju.

Izrādes notiek krievu valodā. Biļešu cenas: Ls 8 -15 („Biļešu servisa” tīklā). Sīkāk internetā: www.trd.lv .

5. Diseldorfas Simfoniskā orķestra bezmaksas koncerts Lielajā Ģildē

Klasiskās mūzikas cienītājiem sestdien, 30. martā, pulksten 19.00 Rīgā, Lielajā Ģildē, ir brīnišķīga iespēja par baltu velti apmeklēt izcilu koncertu. Lielajā Ģildē bezmaksas koncertu sniegs pasaules klases orķestris - Diseldorfas (Vācija) Simfoniskais orķestris.

Orķestra diriģents Eberhards Boimlers Baltijas koncertturnejā piedāvās romantisku, klasisku un 20. gadsimta mūziku. Koncertprogrammā skanēs Johana Štrausa un Džakomo Pučīni, Edvarda Elgāra un Šarla Guno, Engelberta Hamperdinka un Arama Hačaturjana skaņdarbi.

Maestro Boimlers vada vienu no slavenākajiem vācu orķestriem kopš 1997. gada, īpaši pievēršoties klasiskai romantiskā perioda mūzikai un regulāri iekļaujot repertuārā 20. gadsimta skaņdarbus. Vienlaikus diriģents atrod laiku arī bērnu un jauniešu orķestru vadīšanai.

Diseldorfas Simfoniskā orķestra sastāvā ir 65 orķestra mākslinieki un solo mūziķi, kuri piedalīsies arī Rīgas koncertā. Eberhards Boimlera vadībā orķestris ik gadu piedalās koncertturnejās un festivālos no Eiropas līdz Ķīnai, iegūstot atzinību un balvas.

Bezmaksas ieejas kartes uz koncertu varēs saņemt Lielās Ģildes biļešu kasē pirms koncerta.

6. Rejošās, pūkainās, ņaudošās un lidojošās Lieldienas dzīvnieku izstādē Ķīpsalā

Kā katru gadu ap Lieldienām, arī šogad Rīgā, lielajās Ķīpsalas izstāžu hallēs būs pūkainas, rejošas, murrājošas, lienošas un lidojošas Lieldienas, jo tur sestdien un svētdien, 30. un 31. martā, notiks starptautiskā izstāde dzīvnieku mīļotājiem „Pet Ekspo. Latvijas uzvarētājs 2013”.

Tās programmā - starptautiskas profesionālās suņu un kaķu izstādes, plaša visdažādāko mājdzīvnieku un eksotisko dzīvnieku ekspozīcija, aizraujoša izklaidējošo pasākumu programma, kā arī bagātīga zooindustrijas preču un pakalpojumu ekspozīcija.

Visi dzīvnieku mīļotāji un ģimenes ar bērniem ir laipni gaidīti Ķīpsalā, kuru divas dienas pieskandinās visdažādāko zvēru un putnu balsis. Vienā hallē varēs vērot simtiem visdažādāko šķirņu suņus un kaķus, saņemt speciālistu konsultācijas, iepazīties ar jaunumiem un iegādāties zoopreces par izstādes cenām. Savukārt otrā hallē būs apskatāmi visdažādākie mājas mīluļi – ņiprie palaidņi mājas seski, dekoratīvie baloži, gaiļi un vistiņas, krāšņi papagaiļi, lokainas, garspalvainas un pat bezspalvainas jūrascūciņas, kāmīši, dekoratīvās pelītes un žurciņas. Būs arī Āfrikas pundureži un susuri, zaļā iguāna, tīģerpitons un vēl citi eksotiski mājdzīvnieki. Kā jau Lieldienās, varēs sastapt arī Trušu pilsētiņas Lieldienu zaķus, kazu Fredi, gaili Petjku un citus šīs pilsētiņas iemītniekus. Apmeklētāji varēs vērot suņu ātruma, veiklības un paklausības sacensības, dažādus šovus un paraugdemonstrējumus, tostarp, kā robežsardzes suņi aiztur likumpārkāpēju un meklē „sprāgstvielas”. Bērniem būs iespēja līdz sirds patikai izlēkāties piepūšamajās atrakcijās.

Visu pat neuzskaitīt, kas sagaidāms Ķīpsala: starptautiskajā suņu izstādē – 242 šķirņu 2000 suņi no 12 valstīm, bet kaķu izstādē – 400 lieli un mazi, spalvaini un mazspalvaini murrātāji; kanisterapija jeb dziedināšana ar suni un suņu modes šovi; truši – garauši gādās Lieldienu pārsteigumus; speciālās sacensībās noskaidros paklausīgāko suni, bet Juglas dzīvnieku patversme rīkos Robina olimpiādi. Sīkāk ar „Pet Ekspo” programmu varat iepazīties internetā: www.bt1.lv .

Izstādes darba laiks gan 30. gan 31. martā no pulksten 10.00 līdz 18.00. Biļetes cena: Ls 3,5; pensionāriem, studentiem – Ls 2,5; bērniem no piecu gadu vecuma – Ls 2 (ģimenes biļete – Ls 8).

Pagājušā gada lielā dzīvnieku izstāde „Pet Ekspo”

7. Izstāžu ceļvedis: Tatjanas Sutas deja un mūzika, telpa – Latvija un unikāli būvkadri

* Romana Sutas un Aleksandras Beļcovas muzejā (Elizabetes ielā 57a – 26, Rīgā) līdz 13. oktobrim ir skatāma izstāde „Skatuve. Mūzika. Deja.”, kas ir veltīta abu mākslinieki meitas Tatjanas Sutas (1923. – 2004.) 90. dzimšanas dienai. Skatuve, mūzika un balets ir tas, kas vienoja radošo ģimeni – Romanu Sutu, Aleksandru Beļcovu un viņu meitu Tatjanu. Tatjana Suta, pati būdama neordināra, talantīga personība, visas dzīves laikā atradās savu slaveno vecāku ēnā, apzināti uzņemoties viņu radošā mantojuma popularizētājas un glabātājas lomu.

Tomēr šoreiz muzeja izstādē Romana Sutas veidotās scenogrāfijas un kostīmu skices, ka arī Aleksandras Beļcovas ar teātra un baleta tēmu saistītie darbi ir tikai fons, kas ilustrē pašas Tatjanas neparasto, notikumu pilno likteni. Sīkāk internetā: www.lnmm.lv .

* Latvijas Mākslas akadēmijā (Oskara Kalpaka bulvārī 13, Rīgā) mazo izstāžu ciklā „Mana telpa” līdz 5. aprīlim būs skatāma Kristīnes Lasmanes personālizstāde „Izklāties”. Pašlaik Kristīne Lasmane studē Latvijas Mākslas akadēmijas Grafikas nodaļas maģistrantūrā. Par savu daiļradi viņa saka: „Mākslā mani interesē tēmas, kas saistītas ar cilvēka vecumu, novecošanu, paaudžu attiecībām, sevis meklējumiem.

Kā simbolu tam uztveru mūsu ārējo apvalku – ādu, ko daudz attēloju pēdējos gados savās grafikās un zīmējumos. Izstāžu ciklā „Mana telpa” eksponēju darbus, kas rāda manus meklējumus un virzību šajā aspektā.” Sīkāk internetā: www.lma.lv.

* Latvijas Universitātes Botāniskā dārza (Kandavas ielā 2, Pārdaugavā) Palmu mājā līdz 28. aprīlim ir apskatāma čehu diplomāta Mihala Korecka fotoizstāde „Arī mana Latvija”. Izstādē apskatāmas čehu kultūras un konsulārā darbinieka, kurš 12 gadus strādājis Čehijas vēstniecībā Rīgā, fotogrāfijas, kurās viņš parāda savu redzējumu par Latviju.

Pašlaik viņš strādā Čehijas vēstniecībā Alžīrijā.

Dzīvodams Latvijā, Mihals Koreckis iemācījās latviešu valodu, iepazina kultūru, cilvēkus. Ceļojot pa Latviju, viņš vairāku gadu garumā ir fotografējis, jūtīgi uztverot mūsu zemes dabas nianses. Sīkāk internetā: www.botanika.lu.lv.

* Latvijas Arhitektūras muzejā (Mazā Pils ielā 19, Vecrīgā) līdz 26. aprīlim ir skatāma izstāde „Unikāli būvkadri jeb Piecas minūtes līdz arhitektūrai”.

Tajā ir atklāts plašākas publikas acīm parasti neredzamais dažādu objektu celtniecības un restaurācijas process Ainara Meiera, Sarmītes Livdānes, Ingurda Lazdiņa fotogrāfijās un arhitekta Gunara Birkerta skicēs. Sīkāk internetā: www.archmuseum.lv.


Elmārs Barkāns/Foto: Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA, publicitātes foto