Kultūra
2013. gada 16. aprīlis, 14:46

Liktens lietu muzejam sabiedrība atvēlējusi ap 150 eksponātu

Jauns.lv

Kopš pagājušā gada nogales sabiedrība Liktens lietu muzeja vajadzībām līdz šim atvēlējusi 150 eksponātu, tādēļ projekta autori joprojām aicina cilvēkus aktīvi iesaistīties muzeja ekspozīcijas veidošanā, kas būs viens no daudzajiem Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas projektiem.

Muzejam atvēlētās lietas glabā gan vēstures laikmeta zīmes, gan cilvēku likteņu nospiedumus, jo katrs cilvēks muzejam nodotajai lietai klāt pievieno arī stāstu par konkrēto mantu, aģentūru LETA informēja režisore, žurnāliste un Liktens lietu muzeja projekta vadītāja Ilona Brūvere.

Projekts Liktens lietu muzejs būs kultūrvēsturisku lietu ekspozīcija 2014.gada Rīgas kā Eiropas kultūras galvaspilsētas programmā. Patlaban muzejam nodotā kolekcija vēl atrodas kastēs un tikai pavasarī pamazām sāks iedzīvoties to ekspozīcijas vietā, kas atradīsies bijušajā Čekas mītnē, kas tautā saukta par Stūra māju. Šajā namā Brīvības un Stabu ielas krustojumā plānotas vairākas Rīgas - Eiropas Kultūras galvaspilsētas - izstādes.

Ar plānotajiem pasākumiem Stūra mājai, kas ir traģisku notikumu liecinieks, 2014.gadā iecerēts dot citu, jaunu dzīvi kā izstāžu kompleksam.

Jau ziņots, ka iedzīvotāji aicināti pieteikt muzejam vismaz vienu priekšmetu vai lietu, kas svarīga pašam vai ģimenei. Tā var būt lieta, kas mainījusi ģimenes vai dzimtas likteni.

Muzeja ekspozīcijai var pieteikt lietu, kas ir arī vienkāršs sadzīvisks priekšmets, kas kalpo vai ir kalpojis gadu desmitiem, kļūstot par nozīmīgu un svarīgu lietu. Tie var būt gan trauki, gan piemiņas lietas, mēbeles un drēbes, vecas fotogrāfijas un albumi, jebkas, kas priekšmetiski saistīts ar dzīves norisēm. Katram no šiem priekšmetiem ir savs stāsts. Un katrs no tiem ir kāda svarīga dzīves notikuma liecinieks.

Ar konkrēto priekšmetu saistītais dzīvesstāsts jāizstāsta piecos līdz septiņos teikumos un kopā ar priekšmeta pieteikuma foto, īpašnieka adresi, tālruni un e-pastu jānosūta uz e-pastu "liktenslietas@gmail.com".


LETA