Andris Bērziņš vizīti Kazahstānā sāk ar pieminekļa atklāšanu represētajiem latviešiem. FOTO. VIDEO
Karagandas apgabala Spaskā – bijušajā Steplaga nometnē prezidents Andris Bērziņš atklājis piemineklis Staļina laikā represētajiem un nomocītajiem Latvijas pilsoņiem.
Sabiedrība
2013. gada 3. jūnijs, 14:50

Andris Bērziņš vizīti Kazahstānā sāk ar pieminekļa atklāšanu represētajiem latviešiem. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Valsts prezidents Andris Bērziņš savu oficiālo vizīti Kazahstānā 2. jūnijā uzsāka Karagandas apgabala Spaskā, kur atklāja pieminekli staļiniskās represijās cietušajiem Latvijas iedzīvotājiem.

Spaskas apkārtnē atradās viena no Gulaga politisko ieslodzīto specnometnēm – Steplags, kurā Staļina laikā bija ieslodzīti vairāki desmiti tūkstošu cilvēku, tostarp arī vairāk nekā tūkstotis latviešu. Stepes nometnē ieslodzītajiem lika strādāt vara un mangāna rūdas, kā arī akmeņogļu raktuvēs. 1956. gadā – Hruščova atkušņa laikā specnometne tika likvidēta. Tagad tur izveidots piemiņas memoriāls, kurā nu arī atklāta piemiņas vieta Latvijas iedzīvotājiem.

Latvijas vēstniecība Kazahstānā kopīgiem spēkiem ar Latvijas politiski represēto biedrību, Rīgas pieminekļa aģentūru, „Latvijas dzelzceļu” un „Latvijas pastu” uzstādījuši pieminekli politiski represētiem Latvijas pilsoņiem, kas tika izsūtīti uz Kazahstānu. Pieminekli veidojis tēlnieks Pauls Jaunzems.

Jau ziņots, ka no 2.jūnija līdz 4.jūnijam Andris Bērziņš oficiālā vizītē apmeklē Kazahstānu, kur tiksies ar valsts augstākajām amatpersonām, lai pārrunātu abu valstu sadarbības paplašināšanas iespējas gan politiskā dialoga, gan ekonomiskās sadarbības jomās, kā arī iespējas turpmāk attīstīt Ziemeļu transporta tīklu.

Valsts prezidentu oficiālajā delegācijā pavada pieci ministri: ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs, satiksmes ministrs Anrijs Matīss, ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts, veselības ministre Ingrīda Circene un zemkopības ministre Laimdota Straujuma. Saeimu pārstāv Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētāja biedrs Jānis Dūklavs un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju - valsts sekretārs Aleksandrs Antonovs. Delegācijā pārstāvēta arī Latvijas Investīciju un attīstības aģentūra tās direktora Andra Ozola personā, bet Latvijas – Kazahstānas lietišķās sadarbības padomi pārstāv „Latvijas dzelzceļa” prezidents Uģis Magonis. Delegācijā sastāvā iekļauti arī izglītības un kultūras jomas pārstāvju delegācija, kā arī represēto biedrību pārstāvji, tostarp arī Latvijas Politiski represēto apvienības priekšsēdētājs Gunārs Resnais, kurš piedalījās pieminekļa Steplagā atklāšanā.

Andra Bērziņa vizīte Kazahstānā (kazahu val.)

Andra Bērziņa vizīte Kazahstānā (krievu val.)

Pieminekļa represētajiem Latvijas pilsoņiem atklāšana Kazahstānas Steplagā

Kasjauns.lv/Foto: president.lv, Ieva Čīka