Kocēnos atzīmē Zilākalna Martas 105. dzimšanas dienu, Krāslavā atklāta zintniecei veltīta izstāde. VIDEO
Zilākalna kultūras namā nule atzīmēta leģendārās dziednieces Zilākalnas Martas 105. jubileja, savukārt Krāslavas muzejā skatāma viņai veltīta izstāde.
Novadu ziņas
2013. gada 10. jūnijs, 11:15

Kocēnos atzīmē Zilākalna Martas 105. dzimšanas dienu, Krāslavā atklāta zintniecei veltīta izstāde. VIDEO

Jauns.lv

Zilākalna kultūras namā Kocēnu novadā pagājušās nedēļas nogalē norisinājās pasākums, kas bija veltīts leģendārās latviešu dziednieces Zilākalna Martas 105. dzimšanas dienai. Savukārt Krāslavas muzejā atklāta Zilākalna Martai veltīta izstāde, kurā redzamas dziednieces un pareģes personiskās lietas.

Zilākalna Martas jubileju atzīmē Zilākalna kultūras namā

Šogad Zilākalna Martai (īstajā vārdā Martai Rācenei) būtu apritējuši 105 gadi. Viņas jubilejas pasākumā Zilākalna kultūras namā uzstājās filozofs un folkloras pētnieks Dainis Ozoliņš, rakstnieks Jānis Ūdris un mediķis Henriks Grigalinovičs.

Tāpat visi varēja noskatīties vēsturisko padomju laikā, Gorbačova antialkohola kampaņas gaisotnē, tapušo Latvijas televīzijas spēlfilmu „Svešais” (režisore Lūcija Ločmele, 1988. gads), kurā Zilākalna Marta spēlē pati sevi. Mākslas filmas pamatā ir stāsts par pusaudzi Zigi, kurš dzīvo divatā ar tēvu - alkoholiķi. Lai izārstētu tēvu, puika dodas pie tautā populārās Zilākalna Martas, kura tiekas ar Zigi un apvārdo ūdeni pret alkoholu. Tomēr Zigim pa ceļam burka ar apvārdoto ūdeni saplīst...

Krāslavā atklāta leģendārai dziedniecei veltīta izstādi

Savukārt Krāslavas Vēstures un mākslas muzejā atklāta izstāde „Zilākalna Marta. Leģenda atmiņās”, kuras pamatā ir tautas tradīcijas pētnieces, profesores Janīnas Kursītes - Pakules savāktā kolekcija par slaveno dziednieci un viņas atstāto garīgo mantojumu. Pirms vairākiem gadiem profesorei Raunā, mājas, kur Marta kādu laiku bija dzīvojusi, šķūnītī izdevās atrast daļu no Zilākalna Martas arhīva, kā arī slavenajai dziedniecei speciāli šūdinātās kleitas ar lielajām kabatām, kuras vēlāk atjaunoja Rundāles pils muzeja speciālisti. Šis atradums ir kļuvis nu jau par ceļojušās izstādes pamatu. Šī izstāde jau pabijusi gandrīz 20 Latvijas pilsētās. Nu tā skatāma arī Krāslavā.

Tautā populārā dziedniece un pareģe Zilākalna Marta dzimusi 1908. gada 30. martā Dauguļu pagasta Mazbrenguļos. Marta daudzus gadus dzīvoja Zilākalna tuvumā - „Zažēnu” mājās. Pēdējos dzīves gadus viņa dzīvoja Raunā, arī Iecavā, kur mirusi 1992. gada 22. maijā. Tiek uzskatīts, ka savas dzīves laikā Marta no dažādām kaitēm palīdzējusi atbrīvoties ap 70 000 cilvēku.

1988. gadā uzņemtā Latvijas televīzijas spēlfilma „Svešais”, kurā redzama arī Zilākalna Marta (no 33.03. min.)
Kasjauns.lv/Foto: ekrānuzņēmums no video