Sabiedrība
2013. gada 24. jūlijs, 00:14

Bruņotie spēki saņems ceturto jauno patruļkuģi

Jauns.lv

Latvijas bruņotie spēki rīt, 24.jūlijā, Liepājā saņems ceturto jauno patruļkuģi "Jelgava", informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

Svinīgajā kuģa saņemšanas un tā karoga pacelšanas ceremonijā, kas notiks Liepājas ostas 81.piestātnē, piedalīsies aizsardzības ministrs Artis Pabriks, AS "Rīgas kuģu būvētava" valdes priekšsēdētājs Vasilijs Meļņiks, Jūras spēku flotiles komandieris jūras kapteinis Rimants Štrimaitis, patruļkuģa komandieris Ritvars Ozols un kuģa krustmāte, Jelgavas pašvaldības iestādes "Kultūra" vadītāja vietniece Inta Eglande, kā arī flotiles personālsastāvs.

Pašreiz Jūras spēku flotiles rīcībā ir trīs "Skrundas" klases patruļkuģi - "Skrunda", "Cēsis" un "Viesīte".

To nosaukumi izraudzīti atbilstoši nozīmīgākajām brīvības cīņu norises vietām Latvijas vēsturiskajos novados: Kurzemē, Zemgalē, Augškurzemē (Sēlijā), Vidzemē un Latgalē.

Krasta apsardzes patruļkuģu būves projekts paredz, ka deviņus vecos kuģus nomainīs pieci jauni, kas veicinās bruņoto spēku finanšu un personāla līdzekļu izmantošanas efektivitāti, turklāt jaunos kuģus varēs izmantot ne tikai militārām, bet arī civilām vajadzībām.

Jaunie kuģi veiks ne tikai patrulēšanas un glābšanas darbus, bet tos varēs aprīkot ar naftas savākšanas un mīnu meklēšanas un iznīcināšanas iekārtām.

Visi pieci patruļkuģi būs "SWATH" tipa kuģi ar diviem torpēdtipa korpusiem un mazu ūdens apskaloto virsmu.

Kuģa iegrime ir 2,7 metri, ātrums - 20 mezgli, dzinēju jauda - 1600 zirgspēku, bet korpusa materiāls - alumīnijs.

LETA