Demogrāfs: ja vīrietis pēc 30 dzīvo pie vecākiem, ir pamats uztraukties
Sabiedrība
2013. gada 23. augusts, 06:35

Demogrāfs: ja vīrietis pēc 30 dzīvo pie vecākiem, ir pamats uztraukties

Jauns.lv

Latvijā izteikti liels pieaugušu vīriešu skaits, kas joprojām dzīvo pie vecākiem. Kā liecina Centrālās statistikas pārvaldes apkopotie dati, pie vecākiem joprojām dzīvo aptuveni 62 000 vīriešu, kas jau sasnieguši 30 gadu vecumu.

Interesanti, bet sieviešu skaits, kas, sasniedzot 30 gadu vecumu, joprojām nedzīvo patstāvīgi, jeb atsevišķi no vecākiem, ir krietni mazāks – 28 000.

Kā norāda CSP, nereti jau pieauguši vīrieši un sievietes, kuri nav izveidojuši savas ģimenes, dzīvo kopā ar saviem vecākiem un ir dēla vai meitas statusā.

Kāpēc sasniegts šāds skaitlis, CSP neskaidro, jo tautas skaitīšana notiek vien reizi desmit gados, tomēr lielā mērā tas esot atkarīgs no ekonomiskās situācijas valstī, jo cilvēki nav pietiekami finansiāli nodrošināti, lai spētu atļauties un uzturēt paši savu mājokli.

Interesanti, ka arī Latvijā atpazīstami cilvēki nereti izvēlas dzīvot kopā ar vecākiem, piemēram, mūziķis Normunds Jakušonoks, kurš joprojām dala vienu privātmāju ar savu māti un tēvu. Mūziķis intervijā žurnālam „Ieva” atzinis, ka vecāki joprojām par viņu ļoti rūpējas. „Ikdienā esam blakus, tāpēc mūsu attiecības ir īpaši tuvas. Cikos tu būsi, kur tu būsi, kad tevi gaidīt? Es nevaru naktī aizmigt, ja tu neesi tikos un tikos. Kas tevi atvedīs, un vai tu cepurīti uzliki un šallīti paņēmi? Vai cimdiņi ir?” žurnālam stāstīja mūziķis.

Arī Vidusjūras valstīs situācija esot līdzīga. Emocionālā saikne ar ģimeni dēliem esot lielāka nekā meitām, tāpēc nereti daudz pieaugušu vīriešu dzīvo pie saviem vecākiem. Taču problemātiski, ja saikne ir tik spēcīga, ka iedragā demogrāfisko situāciju valstī.

Arī Latvijā zināmais itālis Roberto Meloni atzīst, ka itāļu vīriešu lielākā mīlestība ir viņu mamma. Roberto atzinis, ka itāļu vīriešu saikne ar māti ir ļoti spēcīga un itāļu vīrieši savu ģimeni veido vēlāk nekā latvieši.

"Itālijā vīrieši ir citādi - viņi ilgāk paliek mājās, ar saviem vecākiem. Piemēram, mans vecākais brālis apprecējās tikai 39 gadu vecumā, un tas skaitās normāli. Es domāju, ka tas ir ļoti labi, jo ģimenes ir stipras," portālam mango.lv atklāja Roberto.

Demogrāfs Ilmārs Mežs atzīst, ka situācija ir uztraucoša. Ja runā par jauniešiem vecumā līdz 20 gadiem, esot skaidrs, ka bez vecāku palīdzības mūsdienu ekonomiskajos apstākļos neiztikt, taču, ja pieauguši vīrieši joprojām izvēlas dzīvot kopā ar mammu un tēti, tad pamats uztraukumam par demogrāfiskās situācijas stabilitāti Latvijā ir ļoti liels.

„Tas nav pareizi. It īpaši nav saprotama dzimumu disproporcija, jo pie vecākiem dzīvojošo sieviešu skaits ir teju uz pusi mazāks. Ja šie vīrieši dzīvo pie mātes, ir loģiski, ka viņiem nav savas sievietes, tāpēc arī bērnu radīšana nav aktuāla. Nevarētu teikt, ka visi šie vīrieši dzīvo celibātā, viņiem vienkārši nav izveidojusies atbildības sajūta un vēlme veido savu ģimeni – radīt bērnus. Būtu normāli, ja šīs vecuma grupas vīrieši būtu tēvi, nevis tikai dēli savām mammām,” atzīst Ilmārs Mežs.

Kasjauns.lv, Foto: Bulls Press