82 gadu vecumā miris Leonards Koens. FOTO. VIDEO
Leonards Koens (21.09.1934.-10.11.2016.)
2016. gada 11. novembris, 04:40

82 gadu vecumā miris Leonards Koens. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Leģendārais Kanādas mūziķis, dzejnieks un brīnišķīgu dziesmu autors miris 82 gadu vecumā, šonakt vēsta BBC.

Par leģendas nāvi tika paziņots "Facebook" lapā. "Ar dziļām sērām ziņojam, ka leģendārais dzejnieks, dziesmu autors un mākslinieks Leonards Koens ir miris. Mēs esam zaudējuši vienu no mūzikas cienījamākajiem un ražīgākajiem vizionāriem."

Koens mūzikas pasaulē darbojās vairāk kā 50 gadu, radot tostarp ikonisko "Hallelujah" - daudzkārt citu pārdziedāta, šī dziesma nevienam nesanāk tik niansēti izjusta kā Leonardam Koenam. Cita starpā viņš bija arī rakstnieks, saņēmis vairākus apbalvojumus literatūrā.

Mākslinieka tuvinieki ziņo, ka Losandželosā (Koens dzimis Monreālā, Kanādā, bet mira ASV) tiks noturēts dievkalpojums par godu viņam, taču lūguši respektēt privātumu un ar spožām kameru gaismām sērojošos netraucēt.

Septembra izskaņā Koens - tieši savā dzimšanas dienā - laida pasaulē savu beidzamo albumu "You Want It Darker", tajā runājot par mirstīgumu. Kasjauns.lv pirms aptuveni mēneša vēstīja, ka Koens bija gatavs savai nāvei. "Esmu gatavs mirt. Ceru, ka tas nebūs pārāk nepatīkami. Tas arī viss," intervijā žurnālam "New Yorker" sacīja 82 gadus vecais dziedātājs.

Aizgājis pie savas mūzas

Koens sacīja, ka viņam esot arhīvs ar nepublicētiem dzejoļiem un dziesmu vārdiem, ko viņš vēloties pabeigt un izdot vai nu rakstiskā formā, vai arī kā dziesmas. "Lielākā pārmaiņa ir nāves tuvums," viņš teica. "Esmu rūpīgs cilvēks. Man patīk visu pabeigt, ja tas iespējams. Ja ne, tad arī nekas. Bet man gribas pabeigt iesākto."

"Es gan nedomāju, ka vēl varēšu pabeigt dziesmas. Bet kas to lai zina? Varbūt iegūšu otro elpu, to nevar zināt. Taču neuzdrošinos izveidot sev garīgu stratēģiju. Man vēl jāstrādā, šis tas jānokārto," sacīja Koens. "Šobrīd manu uzmanību novērš daudz mazāk lietu nekā jebkad iepriekš manā dzīvē. Es varu labāk koncentrēties darbam nekā tad, kad bija jāpelna nauda, kā arī jāpilda vīra un tēva pienākumi," stāstīja mūziķis. "Tagad daru to ļoti mazā mērā. Vienīgais, kas traucē pilnībā veltīt sevi darbam, ir mans fiziskais stāvoklis." Šajā intervijā galvenokārt tika runāts par Koena attiecībām ar norvēģieti Marianni Īlenu 60.gados. Viņa bija mūza Koena dziesmām "Bird on a Wire" un "So Long, Marianne". Īlena nomira šī gada augustā, un viņas bērēs tika nolasīta Koena vēstule. "Mūsu ķermeņi nolietojas, un es domāju, ka drīz tev pievienošos. Zini, ka esmu tik tuvu tev aiz muguras, ka, pastiepjot roku, tu varētu satvert manējo," viņš rakstīja.

Mūzikā ienāca briedumā

Leonardam Koenam bija pilni 32 gadi, kad viņš nopietni pievērsās mūzikai. Līdz tam Koens jau bija guvis atzinību kā dzejnieks un romānu rakstnieks. 22 gadu vecumā viņš izdeva savu pirmo dzejas krājumu. Patiesībā iemesls, kādēļ viņš ienācis mūzikā, bijusi nauda - gribējies vairāk nopelnīt un labāk dzīvot. Skolas gados Koens nebūt neesot plānojis saistīt savu dzīvi ar mūziku - viņš vēlējies kļūt par runas meistaru, oratoru, debatētāju. Būtiski atzīmēt  - pasaulslavenu oratoru.

Slavu viņš tomēr ieguva kā mūziķis un komponists. Sešdesmitajos gados Koens jau bija superzvaigzne, īpaši kanādieti mīlēja Francijā un Norvēģijā. Pastāv leģenda, ka, ja franču sievietei mājās ir kaut viena plate, tā noteikti būšot Koena plate.

Iedvesma un depresija

Leonards Koens visu mūžu bija spiests sadzīvot ar maniakālo depresiju, lietojis dažādus medikamentus un antidepresantus, taču ikreiz kursu pārtraucis, jo "nekas taču nepalīdz". Katru reizi secinot, ka atkal kāds jauns medikaments atkal neko nedod, viņš to atteicies turpināt lietot. Viņš sacījis, ka "es aizgūtnēm reklamētu jebkuru no tiem visiem, ja vien tie strādātu". Koens dažus gadus sešdesmito beigās pievērsās veģetārismam, taču arī šajā filozofijā uzkavējās neilgi un atgriezās pie gaļas ēšanas.

Pretēji daudziem citiem leģendāriem mūziķiem, Koens nav bijis aizrautīgs narkomāns. Cita starpā viņš pēc Kurta Kobeina nāves publiski pauda, ka viņš būtu varējis tikt ar tām galā. Vienmēr pastāv alternatīva narkotikām, un es būtu varējis arī Kurtam kaut ko piemeklēt, teicis Koens.

Par Koenu mēdz sacīt, ka viņš ir depresīvs tips, skumju apdzejotājs un pat "drūmuma krusttēvs". Viņš nekad nav varējis žurnālistiem paskaidrot smalko iedvesmas rašanās brīdi. Vaicāts, kur tā rodama, Koens teicis: "Ja es to zinātu, es ietu tur biežāk!"

Koenam ir divi bērni, bijušas vairākas ilgstošas mīlošas attiecības, tomēr viņš nekad tā arī neapprecējās. Iemesls - vienkārši bijis pārāk bail.

Dziesmas, kas turpinās dzīvot

Dzīves laikā Koens radījis lieliskas kompozīcijas, kas savā laikā bijušas neskaitāmu mūzikas topu augšgalos. Tomēr viņa "vis vis vis...." gabals noteikti ir šis - kompozīcija, kuras vēstījumu tā īsti var saprast tikai tie, kam ir dziļas bibliskas zināšanas. 

Savukārt šī ir kompozīcija, ko nereti par labāko Koena dziesmu atzīst dāmas, kurām patīk dejot. 1984.gadā radītā "Dance me to the end of love":

2005.gadā austrāliešu režisore Liana Lansone uzņēma filmu par Koena dzīvi. Tās nosaukums - "I'm your man" - ir tāds pats kā 1988.gadā Koena astotajam studijas albumam, kura tituldziesma bija tieši šī pasaulē plaši zināmā balāde: 

Leonarda Koena radītā mūzika klausītājus bieži sasniedz arī caur citiem izpildītājiem. Lielākajai daļai Koena populārāko dziesmu ir neskaitāmas kaverversijas dažādu mākslinieku interpretācijās. Populārākajām dziesmām, piemēram, "Hallelujah" esot pat vairāk nekā 1500 versiju.

Kasjauns.lv/Foto: Reuters/Scanpix/LETA; Vida Press / Video: Reuters