Sabiedrība
2013. gada 10. oktobris, 23:55

Ūdenī nolaidīs patruļkuģi "Rēzekne"

Jauns.lv

Pirmdien, 14.oktobrī, notiks pēdējā jaunbūvējamā Jūras spēku flotes krasta apsardzes patruļkuģa "Rēzekne" nolaišana ūdenī, informēja Rēzeknes pilsētas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā.

Pagājušajā gadā augusta beigās Rīgā kuģu būvētavā notika svinīga ķīla ielikšana patruļkuģim "Rēzekne", ceremonijas laikā korpusā tika iemetināta kapsula ar vēstījumu un novēlējumu jaunajam kuģim un kuģa komandām, kā arī jaunākā Latvijas Bankas monēta. Nākamā svarīgā ceremonija kuģa tapšanas procesā bija tā korpusa apgriešana jeb kāzas, kā to dēvē kuģubūvētāji, kas notika šā gada februārī. Līdz ar to patruļkuģa korpuss tika nostādīts "uz kājām", jo parasti kuģa korpusu sāk būvēt kājām gaisā. Nu ir pienācis brīdis, kad kuģa krustmāte Inese Pāvule varēs pildīt savu pirmo krustmātes pienākumu, kad, saplēšot tradicionālo šampanieša pudeli, kuģim oficiāli tiks piešķirts vārds.

Patruļkuģis "Rēzekne" ir pēdējais no pieciem Latvijas Jūras spēku vajadzībām būvētiem kuģiem, tas pilnībā būs būvēts Latvijā.

Patruļkuģu nosaukumi tika izraudzīti atbilstoši nozīmīgākajām Brīvības cīņu norises vietām Latvijas vēsturiskajos novados: Kurzemē, Zemgalē, Augškurzemē (Sēlijā), Vidzemē un Latgalē. Ar Latvijas Kara muzeja speciālistu palīdzību, apzinot nozīmīgākās Latvijas armijas kauju norises vietas šajos novados, tika pieņemts lēmums patruļkuģiem dot attiecīgus nosaukumus - "Skrunda", "Cēsis", "Viesīte", "Jelgava" un "Rēzekne", ievērojot minēto vietvārdu secību, kas atbilst hronoloģiskajai kauju norisei Brīvības cīņu laikā.

Patlaban mūsu Jūras spēkiem jau kalpo četri patruļkuģi - "Skrunda", "Cēsis", "Viesīte" un "Jelgava", drīz savu pienākumu izpildi uzsāks arī "Rēzekne". Šie divkorpusu patruļkuģi paredzēti izmantošanai gan militāriem, gan arī civiliem mērķiem - tie veiks patrulēšanas, cilvēku meklēšanas un glābšanas darbus jūrā, kā arī ir aprīkojami ar naftas seku likvidācijas, mīnu meklēšanas un iznīcināšanas iekārtām.

Uz patruļkuģa "Rēzekne" nolaišanas ūdenī pasākumu plāno doties ne tikai kuģa krustmāte Pāvule un Rēzeknes pilsētas domes priekšsēdētājs Aleksandrs Bartaševičs, bet arī Rēzeknes kultūras un tūrisma centra darbinieki un citi pilsētas pārstāvji.

LETA