Sabiedrība
2013. gada 1. novembris, 11:34

Sākas Ūsu mēnesis, kurā aicina pievērst uzmanību vīriešu veselības problēmām

Jauns.lv

Piektdien sākas Ūsu mēnesis jeb "Movember", kas visā pasaulē tiek atzīmēts, lai pievērstu uzmanību vīriešu veselības problēmām, to savlaicīgai diagnostikai un ārstēšanai, pavēstīja Latvijas Urologu asociācijas pārstāve Ieva Stibe.

Latvijā vīrieši mirst ar slimībām, kas mūsdienās ir ārstējamas, jo ielaisto saslimšanas gadījumu skaits turpina strauji pieaugt un bieži slimības tiek atklātas vien vēlīnā stadijā, kad ārstēšana rezultātu vairs nedod.

Latvijas Urologu asociācija, balstoties uz skarbajiem statistikas datiem par vīriešu mirstību Latvijā un tās cēloņiem, jau septembrī sāka sociālo kampaņu vīriešu veselības atbalstam. Plašu sabiedrības atsaucību guva par godu Tēvu dienai rīkotais labdarības pasākums "Pīļu skrējiens" pie Rīgas kanāla.

"Saprotams, ka vīriešu paviršo attieksmi pret savu veselību un aizspriedumus vērsties pie urologa nevaram mainīt vienas akcijas laikā. Lai arī septembra akcijas laikā guvām lielu sabiedrības atsaucību, jāturpina pastiprināti uzrunāt Latvijas vīriešus," uzsvēra Latvijas Urologu asociācijas prezidents, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas centra vadītājs asociētais profesors Egils Vjaters.

Ūsu mēneša laikā paredzētas vairākas aktivitātes, lai pievērstu sabiedrības uzmanību vīriešu veselībai un veicinātu vīriešu nokļūšanu pie ārsta. Ūsu mēneša laikā sadarbībā ar vairākām medicīnas iestādēm vīriešiem būs iespējams bez maksas saņemt urologa konsultācijas un veikt izmeklējumus. Tēvu dienas labdarības akcijas laikā saziedotie līdzekļi Ūsu mēneša laikā palīdzēs nodrošināt ārstu-urologu pieejamību Latvijas reģionu iedzīvotājiem, kam tas finansiālu apsvērumu dēļ nav iespējams.

Lepnums par izaudzētajām ūsām ir atgādinājums ikvienam, ka savlaicīga vēršanās pie ārsta simbolizē vīrišķību tāpat kā rūpīgi koptas, skaistas un kuplas ūsas. Latvijā Ūsu mēneša laikā vīrieši aicināti audzēt ūsas, publiskojot savus panākumus sociālajos medijos. Tuvākajā laikā sadarbībā ar portālu draugiem.lv tiks sākta atraktīva akcija. Kopš vasaras aktīvi darbojas arī vīriešu veselībai veltīta lapa: http://www.draugiem.lv/viriesaveseliba/.

Kopš 2003.gada katru novembri daudzās pasaules valstīs norisinās kustība, kas nosaukta par "Movember" ("mo" no moustache [ūsas] + november [novembris]). Tā laikā sociālajās kampaņās vīrieši tiek aicināti ataudzēt ūsas, lai tādējādi pievērstu uzmanību vīriešu veselības problēmām, piemēram, depresijai, prostatas un sēklinieku vēzim. Šogad aprit 10 gadu, kopš 30 vīrieši Austrālijā nolēma audzēt ūsas novembrī, liekot pamatus "Movember" kustībai par vīriešu veselību.

Latvijā Ūsu mēneša ietvaros iepriekšējos gados notikušas vairākas akcijas, iesaistot sabiedrībā pazīstamus cilvēkus un sportistus, kas novembrī audzējuši ūsas un aktualizējuši vīriešu veselības jautājumus.

Mūsdienu medicīnas iespējas ļauj sekmīgi ārstēt ļaundabīgu priekšdziedzera (prostatas) audzēju, bet Latvijā ik gadus turpina pieaugt vīriešu skaits, kas ar to mirst. 2012.gadā ar prostatas vēzi miruši 394 Latvijas vīrieši, bet tas diagnosticēts 1039 jauniem pacientiem. Ar prostatas vēzi mirušo vīriešu skaits vecumā līdz 59 gadiem pērn pieaudzis par 16%. Īpašu satraukumu rada tendence pacientu un mirušo vecumam arvien samazināties, sasniedzot pat 40 gadu vecumu. 50% Latvijas vīriešu prostatas vēža ārstēšanu sāk ielaistā slimības stadijā.

2012.gadā ar nieru vēzi mirušo vīriešu skaits bija divas, bet ar urīnpūšļa vēzi mirušo vīriešu skaits pat trīs reizes lielāks nekā sieviešu. Skarbā statistika skaidrojama ar to, ka vīrieši nelabprāt apmeklē ārstu, jo īpaši urologu, un uz pārbaudēm dodas vien tad, kad simptomi jau ir akūti, bet ļaundabīgie audzēji attīstījušies līdz pēdējām stadijām.

BNS