Atklāts par Vaišļam saziedoto naudu izveidotais rehabilitācijas kabinets bērniem. FOTO
Jāņa Vaišļa ģimene – brālis Harijs (no kreisās), meita Zane, sieva Sarma un tētis – rehabilitācijas centrā “Poga” atklāj “Ceļotāja kabinetu”.
Sabiedrība
2016. gada 27. aprīlis, 16:46

Atklāts par Vaišļam saziedoto naudu izveidotais rehabilitācijas kabinets bērniem. FOTO

Jauns.lv

Sabiedrības saziedotie 120 000 eiro, no kuriem tikai niecīga daļa tika izlietota ceļotāja Jāņa Vaišļas cīņai par dzīvību, tagad izmantoti, glābjot citus Latvijas cilvēkus, kā arī rehabilitācijas centrā "Poga" ierīkojot "Ceļotāja kabinetu", kurā bērni varēs iziet rehabilitācijas kursu.

2015. gada nogalē pazīstamais ceļotājs un radošā personība Jānis Vaišļa sirga ar retu un dzīvībai bīstamu slimību – sirds amiloidozi. Lai glābtu viņa dzīvību, steidzami bija nepieciešama sirds transplantācija, tāpēc dažu dienu laikā Jāņa draugi un līdzcilvēki tai saziedoja nepieciešamos 120 tūkstošus eiro. Diemžēl, 9. janvārī Jāņa Vaišļas sirds apstājās, nesagaidot atbilstošu sirds donoru.

No saziedotās naudas tika segti Jāņa Vaišļas aviobiļešu un klīnikas izdevumi gan Minskā, gan Berlīnē, kā arī repatriācijas un bēru izdevumi, kas kopā sastādīja 9838 eiro. Atlikušos saziedotos līdzekļus 88 841,64 eiro apmērā ģimene lēma, ka jāizlieto, palīdzot grūtībās nonākušajiem Latvijas iedzīvotājiem. Līdz ar to simboliskā veidā Jānis ir palīdzējis 18 gadīgam jaunietim veikt ortopēdisko operāciju Minhenē par 13 552 eiro, 33 gadus jaunai sievietei, trīsgadīga bērniņa māmiņai saņemt dārgas C-hepatīta zāles 24 644.34 eiro apmērā, savukārt nu rehabilitācijas centrā "Poga" 144 bērniem būs pieejams īpašs “Ceļotāja kabinets”, kas aprīkots ar unikālu vingrošanas sistēmu, kas izmaksājis 50 640.30 eiro. Savukārt summa, ko Vaišļam ziedoja Māris Gailis ar draugiem, noguldīta Jāņa Vaišļas deviņus gadus vecās meitas izglītības fondā. Tāda bijuši paša Jāņa vēlēšanās.

27. aprīlī, piedaloties Jāņa Vaišļas ģimenei un draugiem, tika atklāts “Ceļotāja kabinets” ar unikālu vingrošanas sistēmu. Kabineta nosaukums tika izvēlēts kā simbols Jāņa brīvajam un ceļotāja garam, atgādinot par viņa pasaules apceļošanu ar jahtu “Milda”. Kabinetā iekārts jahtas “Milda” zvans, ko dāvinājis Jāņa draugs Māris Gailis. Zvans vienmēr atgādinās par Jāņa un draugu kopīgajiem piedzīvojumiem, un pavadīs rehabilitācijas centra “Poga” bērnus veiksmīgā atveseļošanas ceļojumā. Kā mazs un atraktīvs papildinājums kabinetā ir izvietota pasaules karte, lai ikviens mazais pacients varētu iepazīt plašo pasauli un sapņot par tālajām zemēm, kur doties!

Pateicoties ziedojumiem, “Ceļotāja kabinets” ir aprīkots ar unikālu vingrošanas sistēmu TheraSuit, ko 2001. gadā ASV izveidoja un patentēja Richard un Izabela Koscielny. Rehabilitācijas metode balstīta uz zinātnieku izveidoto kosmonautu tērpu, kas laika gaitā tika uzlabots un pielāgots neiroloģisko pacientu ārstēšanā. TheraSuit fizioterapijas metodes pamatā ir unikāls tērps, kas balsta ķermeni, vienlaikus ļaujot izdarīt daudz brīvākas un koordinētākas kustības. Centra “Poga” fizioterapeiti izgājuši speciālu un sertificētu apmācību ASV speciālistu vadībā, lai spētu strādāt ar šo fizioterapijas metodi. “Poga” ir vienīgais centrs Ziemeļeiropā, kas piedāvā šo efektīvo rehabilitācijas metodi. TheraSuit metode tiek pielietota pie vairākām diagnozēm - bērnu cerebrālā trieka, insulta sekas un citas centrālās nervu sistēmas saslimšanas, spina bifida, Dauna sindroms, galvas smadzeņu traumas, muguras smadzeņu bojājumi, attīstības aiztures gadījumi, sensorās integrācijas traucējumi, vestibulārās sistēmas traucējumi/saslimšanas, reimatoīdais artrīts, apdegumi, lūzumi, sporta traumas. TheraSuit ir intensīva fizioterapijas metode. Tās viena kursa ilgums ir 3-4 nedēļas, 5 dienas nedēļā, 3 stundas dienā.

Atklājot "Ceļotāja kabinetu", rehabilitācijas centra "Poga" vadītāja un fizioterapeite Līga Latkovska stāstīja, ka bērnu daudz vieglāk būs motivēt darboties kabinetā, kurā uz sienas ir uzzīmēta krāsaina karte un pielikts zvans, nevis telpā, kurā ir tikai baltas sienas. Tāpat viņa piebilda, ka bērniem un viņu vecākiem, kuri ārstēsies "Ceļotāja kabinetā", tiks stāstīts, par kādiem līdzekļiem tas ierīkots.

Savukārt Māris Gailis uzsvēra, ka Jānis Vaišļa bija ļoti labs pret cilvēkiem, tādēļ nemaz nebrīnās, ka tik īsā laikā izdevās savākt nepieciešamo summu. "Ceru, ka tie cilvēki, kuri saņēma palīdzību no saziedotās summas, ir veiksmes stāsti," piebilda Vaišļas draugs.

Detalizēta atskaite par saziedotajiem līdzekļiem Jāņa Vaišļas dzīvības glābšanai.

Jāņa Vaišļas dzīvības glābšanai īsā laikā tika saziedoti 120 000 eiro, no tiem 98 680.13 eiro uz Ziedot.lv kontu, bet pārējo trūkstošo summu sarūpēja Jāņa Vaišļas draugi. Saziedotie līdzekļi tika izlietoti sekojoši:

1) par aviobiļetēm uz Minsku un rēķins no Minskas klīnikas, uz kuru devās Jānis, aviobiļetes uz Berlīni, Berlīnes klīnikas izdevumi, Jāņa repatriācijas izdevumi no Vācijas uz Latviju, kā arī bēru izdevumi, kopsummā EUR 9838.49:

Pakalpojums

Summa, EUR

Aviobiļetes Rīga-Berlīne

720.32

Transfērs lidosta-slimnīca

30.7

Aviobiļete Berlīne-Rīga

66.33

Aviobiļetes Rīga-Minska, Minska-Rīga

419.32

Viesnīca Minskā

79.42

Transfērs lidosta-viesnīca, viesnīca-lidosta

91.52

Baltkrievijas Vīza 

85.86

Konsultācija un izmeklējumi Minskas klīnikā

1069.06

Repatriācija no Vācijas

1362.22

Bēru izdevumi

5913.74

2) atlikušos līdzekļus EUR 88 841.64 ģimene izlēmusi, ka tiks novirzīti, lai glābtu Latvijas līdzcilvēkus:

*    18 gadīgam jaunietim ortopēdiskai operācijai Minhenē. Ar iepriekšējām operācijām puisis no stāvokļa, kad staigāt iespējams bija tikai tupus stāvoklī, piecelts kājās. Taču labajā kājā veidojas deformācija, kas jāoperē, lai nezaudētu iepriekš sasniegto. Operācijai pietrūkst 13 552 EUR, operācija nozīmēta 12. maijā;

*    33 gadus jaunai sievietei, trīsgadīga bērniņa māmiņai, kura slimo ar C-hepatītu, kas strauji progresē. Viņai zālēm pietrūkst 24 644.34 eiro. Lai arī no šī gada valsts daļai pacientu kompensē C-hepatīta zāles, taču viņas gadījumā kompensācija pienāksies tikai tad, kas slimība sasniegs F3 vai F4 aknu bojājumu pakāpi. Diemžēl tas šai sievietei var beigties ar nāvi, tāpēc steidzami nepieciešams iegādāties dārgās zāles.

*    Īpašas vingrošanas sistēmas TheraSuit kabinetam rehabilitācijas centrā "Poga", kur gadā palīdzību varēs saņemt 140 bērni. TheraSuit ir ASV patentēta sistēma, kas palīdz bērniem ar kustību traucējumiem iegūt spēju staigāt. Kaut arī viena šāda sistēma Pogā jau ir, taču pieprasījums pēc tās ir tik liels, ka rehabilitācijas centrs ir izmisumā, kuram bērnam atteikt, bet kuram piedāvāt palīdzību. Lai šo problēmu atrisinātu, iegādāta vēl viena TheraSuit sistēma. Tā izmaksā 50 640.30 eiroi.

*    5 EUR atgriezti ziedotājai, kura lūdza ziedojuma atmaksu.

*    Summa, ko ziedoja Māris Gailis ar draugiem, tiks noguldīta Jāņa Vaišļas deviņgadīgās meitas Zanes izglītības fondā.

 

Kasjauns.lv,LETA/FOTO: Mārtiņš Ziders