Imunitātes stiprināšanai ziemā - 6 produkti pret vīrusiem un slimībām
Ķiploks ir labi zināms imunitātes stiprinātājs. Ēd to svaigu, ēd kopā ar medu, pievieno ēdieniem - pēc sirds patikas.
Dabasspēks
2016. gada 6. janvāris, 12:47

Imunitātes stiprināšanai ziemā - 6 produkti pret vīrusiem un slimībām

Jauns.lv

Mums katram ir sava recepte, kas jādara, lai ziemā nesaaukstētos un nesaslimtu ar gripu. Sākot ar biežu roku mazgāšanu un beidzot ar C vitamīna superdozu. Taču Elle.com atgādina, ka ir vēl viens brīnišķīgs veids, kā izsargāties no aukstajam laikam raksturīgākajām saslimšanām – ēdot šos imunitāti stiprinošos produktus!

Ķiploki

Kurš gan nezina, ka ķiploki ir lieliski (un galvenais, dabiski!) imunitātes stiprinātāji. Ķiploki ir bagāti ar selēnu, mangānu, vitamīnu B6 un citām vielām, kas uzveic iekaisumus. Tie visi kopā cīnās pret ziemā apkārt ložņājošajām baktērijām, aizsargā sirdi un ir labas zāles pret iesnām.

Cinks

Dabīgi cinka avoti ir austeres, omāri, tumšā šokolāde un zemesrieksti. Tie uzlabo imūnsistēmu un palīdz tai cīnīties ar slimībām. Pētījumos pierādījies, ka cinks samazinās iesnu ilgumu par vienu dienu, ja būsi tās jau saķērusi. Bet, lietojot cinku profilaktiski, ar iesnām slimosi retāk.

Jogurts bez piedevām

Jogurtā ir daudz probiotiķu – tās ir labās baktērijas, kas stiprina imunitāti. Tie uzlabo gremošanas sistēmas funkcijas un cīnās ar gripas simptomiem. Ja neesi liela jogurtu cienītāja un negribi to ēst katru dienu, vari probiotiķus uzņemt uztura bagātinātāja veidā. Tas ir īpaši svarīgi rudens un ziemas periodā, kad mūsu imūnsistēmai nākas izturēt visvairāk pārbaudījumu.

Avokado

Avokado satur mononepiesātinātās taukskābes, kas ir labas sirdij un turklāt vēl palīdz žultij izdalīties no žultspūšļa. Šādā veidā atbrīvosies no toksīniem un ļausi labāk uzsūkties taukos šķīstošajiem vitamīniem A, D, E un K. Avokado ir vērtīgs produkts, ja vēlies spēcīgu imunitāti!

Zaļie dārzeņi

Kacenkāposti, spināti, pētersīļi un selerijas satur daudz hlorofila, kas uzlabo gremošanas sistēmas darbību, atbrīvo ķermeni no toksīniem un palīdz aknām labāk strādāt. Jo mazāk toksīnu ir tavā organismā, jo mazāk pūļu ķermenim jāvelta cīņā ar tiem. Imūnsistēmai paliek vairāk resursu citu nelabvēļu apkarošanai!

Ingvers

Svaigs ingvers aktivizē īpašas šūnas, kuru spēkos ir iznīcināt vīrusu skartās šūnas. Tas nomāc gļotu ražošanu. Pievieno ingvera gabaliņu vakara tējai, kā arī izmēģini kādu interesantu recepti ar to sastāvā. Vislabākos rezultātus sasniegsi, ja lietosi to visa gada garumā. Taču slimību sezonā centies to īpaši ievērot, lai neviena kaite neliptu klāt.

 

Pipari

Varētu domāt, ka visvairāk C vitamīna ir citrusaugļos. Taču patiesībā no tiem neatpaliek arī pipari, īpaši sarkanie un oranžie. Tu tos viegli vari iekļaut savā ikdienas ēdienkartē kā garšvielu. Pipari samazina slimošanas ilgumu un efektīvi cīnās ar elpceļu slimību simptomiem.

Lasis

Lasis ir bagātīgs omega-3 taukskābju un D vitamīna avots. Tie abi spēcina imunitāti un nogalina nelabvēlīgās baktērijas un vīrusus, taču lielākā daļa cilvēku tos neuzņem vajadzīgajā daudzumā. Ja neesi laša cienītājs, izmēģini anšovus, makreli, siļķi, foreli, sardīnes un tunci.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock