Pikantu ēdienu cienītāji dzīvo garāku mūžu
Tiem, kuri ēd asus ēdienus katru dienu, ir par 14% mazāka varbūtība mirt priekšlaikus vai piedzīvot saslimšanu ar vēzi, sirds vai elpošanas orgānu slimībām.
Esi vesels
2016. gada 14. februāris, 09:11

Pikantu ēdienu cienītāji dzīvo garāku mūžu

Jauns.lv

Hipertermija, kuras laikā izmanto karstumu, lai risinātu plaša spektra stāvokļus, sākot no vēža līdz nogurumam un bezmiegam, ir zinātniski pamatota, un, kā teikts kādā jaunā pētījumā, pat tad, ja regulāri ēdat karstu kariju, jūs varat sev palīdzēt pagarināt dzīves ilgumu.

Tiem, kuri diendienā izvēlas asus ēdienus, ir par 14% mazāks risks mirt priekšlaikus. Viņiem ir arī mazāki draudi saslimt ar vēzi, sirds un elpceļu slimībām. Kā uzsver pētnieki no Pekinas universitātes Veselības zinātnes centra, tiem, kuri nelieto alkoholu, ir vēl labākas izredzes.

Pie šādiem secinājumiem pētnieki nonāca pēc tam, kad septiņus gadus bija analizējuši veselības un ēšanas paradumus vairāk nekā 487 000 ķīniešu vecumā no 30 līdz 79 gadiem. Pētījuma laikā aptuveni 20 000 ķīniešu mira, un pētnieki konstatēja sakarību starp dienu skaitu, kad tie ēda asus ēdienus, un nāves risku. Kopumā tiem, kuri ēda asus ēdienus katru dienu, bija par 14% mazāka varbūtība mirt priekšlaikus vai piedzīvot saslimšanu ar vēzi, sirds vai elpošanas orgānu slimībām (salīdzinājumā ar tiem, kuri nebija asu ēdienu cienītāji).

Ķīnā viens no populārākajiem asajiem produktiem ir čili pipari, un tos izmanto arī smaržas uzlabošanai, ēdiena iekrāsošanai un konservēšanai.

Iepriekš veiktos pētījumos secināts, ka bioaktīvās vielas, kas ir asos ēdienos, var palīdzēt novērst kardiovaskulārus un kuņģa-zarnu trakta traucējumus, vēzi, diabētu un ādas slimības. Garšvielām piemīt arī antibakteriālas spējas.

Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock