5 uztura bagātinātāji vīriešu ikdienas veselībai
Steidzīgas un brīžiem arī stresa pārpildītas ikdienas rezultātā sabalansēts un veselīgs uzturs bieži vien tiek aizstāts ar ātrām un ne pārāk veselīgām uzkodām, kā rezultātā rodas problēmas ar kuņģi un zarnu trakta darbību.
Esi vesels
2016. gada 20. februāris, 09:11

5 uztura bagātinātāji vīriešu ikdienas veselībai

Jauns.lv

Mūsdienās stiprā dzimuma pārstāvji vēl aizvien pārāk maz uzmanības velta savai veselībai un labsajūtai, atrunājoties, ka viņiem tam nav laika un vēlēšanās. Tomēr, lai arī lēnām, šī tendence mainās uz otru pusi un aizvien vairāk vīriešu sāk piekopt veselīgu dzīvesveidu – vairāk nodarbojas ar sportu un pievērš uzmanību savai ēdienkartei, uzturā iekļaujot tikai veselīgus produktus. Taču tikai retais atceras, ka ar pārtiku, it īpaši lielas fiziskas slodzes gadījumā, organisms nevar uzņemt visus tam nepieciešamos vitamīnus un minerālvielas. Par to, kādi uztura bagātinātāji veicina vīriešu fizisko un emocionālo veselību un kādus vitamīnus un minerālvielas vajadzētu iekļaut ikdienas uzturā, stāsta farmaceite Ivanda Krastiņa.

Multivitamīni

“Lai spēcinātu organismu un iegūtu noturīgu ikdienas enerģiju, ar vitamīniem un minerālvielām ir ieteicams papildināt ikviena vīrieša uzturu, tomēr īpaši svarīgi tie ir tiem kungiem, kuru darbs ir saistīts ar lielu fizisku slodzi vai kuri aktīvi nodarbojas ar sportu. Vienlaikus nepieciešams ņemt vērā arī vecumu, ar kuru organisma vajadzības pēc dažādiem elementiem tikai pieaug”, skaidro I.Krastiņa.

Tā kā panākt organismam nepieciešamo vitamīnu un minerālvielu daudzumu tikai ar veselīgu pārtiku ir ļoti grūti, talkā var ņemt kompleksos multivitamīnus, kuri papildinās organismā trūkstošās uzturvielas. Vīriešiem domāto multivitamīnu sastāvā ir jābūt no 80% līdz 100% no organismam nepieciešamās vitamīnu un minerālvielu diennakts normas.

Zivju eļļa

Zivju eļļas lielākā vērtība ir tajā, ka tā satur gan Omega-3, gan Omega-6 taukskābes, kuras organismam ir jāuzņem ar pārtikas produktiem, jo ķermenis nenodrošina to sintēzi. Ja Omega-6 taukskābes var viegli uzņemt arī no augu un dzīvnieku valsts produktiem (rieksti, augu eļļas, gaļa, olas), tad ar Omega-3 taukskābēm ir pavisam citādi, jo to avotus (zivis un citas jūras veltes) mūsu platuma grādos patērējam daudz mazāk nekā vajadzētu. Tāpēc ikdienas uztura papildināšana ar zivju eļļu ir vitāli svarīgi.

Vīriešiem zivju eļļa ir nepieciešama, lai uzlabotu sirds un asinsvadu sistēmas darbību, normalizētu asinsspiedienu, samazinātu trombu un citu sirds un asinsvadu slimību riskus, kā arī lai veicinātu vielmaiņu, smadzeņu darbību un mazinātu locītavu sāpes. Vienlaikus zivju eļļas iekļaušana uzturā palielina vīriešu dzimumhormonu līmeni, kā testosterons, un samazina stresa hormona – kortizola – daudzumu.

D vitamīns

Šis vitamīns mūsu platuma grādos un it īpaši ziemas sezonā, kad ir īpaši maz saulainu dienu, vīriešiem ir vajadzīgs, lai mazinātu osteoporozes un osteomalācijas (kaulu slimības) riskus, stiprinātu imunitāti, kā arī lai uzlabotu testosterona efektivitāti. Lai organisms vitamīnu D uzņemtu pareizā veidā, ikdienas uzturā jāiekļauj pietiekami liels olbaltumvielu daudzums, kā arī A, C un B grupas vitamīni, kalcijs, fosfors (daudzi no šiem mikroelementiem ir sastopami multivitamīnos), neaizstājamās taukskābes (zivju eļļa) vai jālieto D vitamīnu saturoši pilieni vai kapsulas.

Proteīna kokteiļi

Lai gan parasti pieņemts uzskatīt, ka proteīna pulvera kokteiļi ir vajadzīgi tikai tiem vīriešiem, kuri aktīvi nodarbojas ar sportu, tomēr šodien šim uztura bagātinātājam ir daudz plašāks pielietojums. Tas noderēs gadījumos, ja tiek ieturēta stingra diēta, jo proteīns ne tikai veicina tauku mazināšanos un ķermeņa masas balansu, bet arī palīdz atjaunot muskuļu masu. Vienlaikus tas var būt arī par veselīgu uzkodu brīžos, kad darbā nav laika pilnvērtīgām pusdienām vai vēlu vakarā, kad ledusskapis ir tukšs, bet tā vien gribas kaut ko apēst.

Probiotiķi

Steidzīgas un brīžiem arī stresa pārpildītas ikdienas rezultātā sabalansēts un veselīgs uzturs bieži vien tiek aizstāts ar ātrām un ne pārāk veselīgām uzkodām, kā rezultātā rodas problēmas ar kuņģi un zarnu trakta darbību. Bieži vien par iemeslu diskomfortam vēderā ir pārāk skāba vide un disbalanss mikroflorā, jo ir samazinājies vērtīgo baktēriju skaits, kas palīdz pārstrādāt pārtiku. Lai vērstu šo situāciju par labu, uzturu ieteicams papildināt ar probiotiķiem, tie ne tikai veicinās zarnu trakta darbību un uzlabos gremošanu, bet arī stiprinās imunitāti, veicinās liekā svara zaudēšanu un uzlabos D vitamīna uzsūkšanos organismā.

Informācija: Apotheka sertificētā farmaceite Ivanda Krastiņa


Karlīna Timofejeva / Foto: Shutterstock