Ko mēs iegūstam, ēdot kaņepju sēklas
Pētījumi liecina, ka kaņepju sēklās ir daudz savienojumu, kas veicina sirds veselību.
Dabasspēks
2016. gada 7. aprīlis, 08:39

Ko mēs iegūstam, ēdot kaņepju sēklas

Jauns.lv

Veselīgs uzturs ir viens no svarīgākajiem aspektiem sirds veselības uzturēšanai, un dažiem produktiem ir tik lielisks sastāvs, ka sirds dēļ tos būtu vērts iekļaut ikdienas ēdienkartē. Viens no šādiem produktiem ir kaņepju sēklas.

Kaņepju (Cannabis sativa) sēklas iegūst no auga, par kura dzimteni tiek uzskatīta rietumu un centrālā Āzija, taču komerciālā nolūkā kaņepes tiek kultivētas arī Eiropā un dažādos Ķīnas, Japānas, Kanādas un ASV apgabalos. Gan kaņepju sēklas, gan kaņepju eļļu uzturā un kā degšķidrumu eļļas lampām Āzijā un Āfrikas ziemeļos lietoja jau vismaz tūkstoš gadu, bet veikalos kaņepes tikai nesen parādījušās kā pārtikas produkts.

Šis garšaugs, ko var pazīt pēc tā garajiem, tievajiem ziediem un smailajām lapām, patiesībā ir radniecīgs marihuānai, tikai satur daudz mazāk psihoaktīvos kanabinoīdu savienojumus. Lai kaņepju lietošana būtu legāla, lielā daļā valstu sēklas ir tā jāapstrādā, lai tās nevarētu iestādīt un audzēt.

Spēks ir veselumā

Lai kaņepju sēklas padarītu pievilcīgākas un vieglāk apēdamas, daži ražotāji tās izloba jeb noņem to ārējo čaulu. Kaņepju sēklu apvalks ir diezgan kraukšķīgs un satur daudz šķiedrvielu, bet lielākā daļa cilvēku nav pieraduši ēst šādus produktus. Taču, kad sēkliņas tiek pakļautas apstrādei, tās zaudē lielisku minerālvielu materiālu un ūdenī šķīstošās šķiedrvielas, ko mūsdienu uzturā ir diezgan grūti atrast, jo lielākā daļa produktu ir pārstrādāti un rafinēti.

Kaņepju sēklu čauliņas jeb apvalki var maigi iztīrīt resno zarnu un izskalot zarnās esošos toksīnus. Būtiski ir arī tas, ka veselā sēklā esošie savienojumi ir daudz stabilāki, kad tie nonāk saskarē ar gaisu, salīdzinot ar uzturvielām, kas ir lobītās sēklās. Tādējādi nelobītas sēklas spēj nodrošināt vairāk vērtīgo savienojumu.

Kādi ir ieguvumi?

1. Labie tauki

Gluži tāpat kā jebkuras citas sēklas, arī kaņepju sēkliņas satur daudz tauku, īpaši neaizstājamās taukskābes un citas polinepiesātinātās taukskābes. Ievērības cienīgs ir fakts, ka kaņepju sēklās Omega 6 taukskābju (linolskābe) attiecība pret Omega 3 taukskābēm (alfa-linolēnskābe) veicina veselību, proti, tā ir proporcijā no 2:1 līdz 3:1. Šāda attiecība tiek uzskatīta par vēlamu vairāku hronisku slimību riska samazināšanai, piemēram, lai neiemantotu hipertensiju, kardiovaskulārās slimības, diabētu, artrītu un vēzi. Citos pētījumos secināts, ka kaņepju sēklas samazina asins plāksnīšu lipīgumu jeb spēju salipt. Šis atklājums rosina domāt, ka kaņepju sēklas varētu arī palīdzēt samazināt sirdslēkmju un infarkta risku.

2. Augsts olbaltumvielu saturs

Kaņepju sēklas satur gandrīz tikpat daudz olbaltumvielu kā sojas pupiņas, taču tām ir augsts aminoskābes arginīna saturs. Arginīns ir nepieciešams slāpekļa oksīda veidošanai, lai uzturētu veselus asinsvadus un to funkcijas.

3. Bagātīgs vitamīnu un minerālvielu daudzums

Kaņepju sēklas lielā koncentrācijā satur vitamīnus ar antioksidatīvām īpašībām – C, A un E vitamīnus, kā arī fosforu, kalciju, kāliju – un, protams, šķiedrvielas.

4. Spēj samazināt holesterīna līmeni

Pētījumi liecina, ja uzturu bagātina ar kaņepju sēklām, var uzlabot kopējā holesterīna rādītājus un pieaug tā saucamais labā, augsta blīvuma holesterīna līmenis asinīs. Kaņepju eļļa ar tās ideālo Omega 6 un Omega 3 attiecību un citiem sastāvā esošajiem savienojumiem, kuri tiek uzskatīti par labvēlīgiem asinsspiediena samazināšanai, varētu palīdzēt uzturēt veselu sirdi, vismaz tā var secināt no kāda Spānijā veikta pētījuma.  Zinātnieki analizēja savienojumus, kas bija izdalīti no narkotikas nesaturošā marihuānai radniecīgā auga, tā sauktās industriālās kaņepes, kura ļoti mazā koncentrācijā satur vielas, kas maina mentālo stāvokli. Atsaucoties uz Grantu Pīrsu, Svētā Bonifācija slimnīcas (atrodas Vinipegā, Manitobā, Kanādā) izpilddirektoru, pētījumā atklāta “jauna informācija par bioaktīvajiem savienojumiem, kas ir kaņepju sēklās un kuriem ir potenciāls samazināt holesterīna līmeni asinīs, kā arī piemīt antiaterogēna (kavē aterosklerozes veidošanos) ietekme”.

Farmācijas pētniece Marija Andžela Fernandesa-Arče un viņas kolēģi no Seviljas universitātes pirms kāda laika analizēja kaņepju sēklu eļļu, lai labāk izprastu tās kā moderna ēdiena un zāļu potenciālu. Kā saka Fernandesa-Arče, pētnieki bija īpaši ieinteresēti, jo eļļai ir neparasts polinepiesātināto taukskābju (PUFA) sastāvs. Zinātnieki atklāja, ka dažādas polinepiesātinātās taukskābes veidoja pat 75% no eļļas, pārējā daļa bija mononepiesātinātās un piesātinātās taukskābes.

Kaņepju sēklu PUFAs ietver Omega 6 un Omega 3 taukskābes (tās ir arī gaļā un linsēklu un zivju eļļā). Lielajam Omega 3 saturam, kā apgalvoja zinātnieki, ir “labvēlīgs fizioloģisks efekts uz koronāro sirds slimību un vēzi”.

Jāpiebilst arī, ka lielāka polinepiesātināto tauku attiecība pret piesātinātajiem taukiem tiek saistīta ar samazinātiem holesterīna un aterosklerozes rādītājiem, un tas nozīmē, ka kaņepju eļļas tauku sastāvs tiešām varētu palīdzēt novērst sirds slimības.

Citi eļļā esošie savienojumi kā bēta sitosterols un kampesterols arī tiek saistīti ar zemāku sirdslēkmju risku un zemāku sliktā holeterīna (ZBL, zema blīvuma holesterīns) līmeni. Pētnieku komanda piebilst, ka steroli var palīdzēt samazināt iekaisumu un palēnināt aterosklerozes progresēšanu.

Pildīti šokolādes riekstiņi

Šī kāruma sastāvā tikai augu valsts produkti, un to pagatavošanai nav nepieciešama termiska apstrāde

Ņemot vērā visu labo, ko satur kaņepju sēklās esošā eļļa, grēks būtu to neizmantot kāda kāruma pagatavošanai. Bez kaņepju sēklām un pārējām sastāvdaļām jums vajadzēs arī blenderi un apaļas formiņas.

Svaigie šokolādes riekstiņi

1/2 tases svaiga kakao sviesta (izkausēt temperatūrā, kas nepārsniedz 42 grādus pēc Celsija skalas)

1/4 tases pirmā spieduma kokosriekstu sviesta (izkausēt temperatūrā, kas nepārsniedz 42 grādus pēc Celsija skalas)

2 ēdamkarotes lobītu kaņepju sēklu

1/2 tases svaiga kakao pulvera

4 ēdamkarotes kerobas pulvera

2 ēdamkarotes makas saknes pulvera

1/2 tases svaiga bioloģiskā kokosriekstu palmu cukura

šķipsniņa Himalaju sāls

šķipsniņa Kajēnas piparu

1/4 tējkarotes bioloģiska vaniļas ekstrakta

Sajauciet visas sastāvdaļas blenderī, līdz iegūstat viendabīgu masu. Iepildiet to apaļajās formiņās, bet ne līdz malām, lai atstātu vietu pildījumam. Atstājiet formiņas ledusskapī uz pāris stundām vai, ja jāsteidzas, ielieciet vismaz uz pusstundu saldētavā.

Riekstiņu pildījums

1 tase mērcētu Indijas riekstu

1/4 tases lobītu kaņepju sēklu

1 ēdamkarote makas saknes pulvera

2 apelsīni bez mizas

1/4 citrona bez mizas

12 Deglet Nour dateles, vēlams mērcētas

1/4 tējkarotes bioloģiska vaniļas ekstrakta

Arī pildījuma sastāvdaļas lieciet blenderī un sajauciet līdz krēmīgai konsistencei. Tad sadaliet iegūto masu uz pusēm un vienu pusi atstājiet blenderī. Otru pusi sadaliet vēlreiz uz pusēm un lieciet divos atsevišķos trauciņos. Tad pievienojiet šādas piedevas.

* Lai iegūtu dzeltenu pildījumu, ņemiet vienu tējkaroti ziedputekšņu un šķipsniņu kurkurmas pulvera (masai būs dzeltena nokrāsa arī tikai no ziedputekšņiem vien).

* Lai iegūtu zaļas krāsas pildījumu, pievienojiet vienu tējkaroti hlorellas pulvera (tas gan izskatās, gan garšo lieliski).

* Pildījuma daļai, kas palika blenderī, pievienojiet vienu tējkaroti biešu pulvera (ja jums ir jaudīgs blenderis, varat pielikt arī mazu bietīti) – tā iegūsiet sarkanu masu. Tad izņemiet nedaudz sarkanā pildījuma, ielieciet kādā trauciņā vai glāzītē, bet atlikumam pievienojiet vienu tējkaroti hlorellas pulvera, desmit svaigas piparmētru lapiņas un mazliet svaigas citrona sulas. Ja vēlaties vēl mazliet paeksperimentēt, varat piebērt arī nedaudz žāvētu lavandas ziedu, kas piešķirs pildījumam īpašu garšas niansi. Visu kārtīgi samaliet, līdz masa iegūst tumši violetu krāsu un patīkamu garšu.

Izņemiet no formiņām jau pagatavotos riekstiņus, uzziediet uz abām pusēm pildījumu un saspiediet tos kopā. Nu varat baudīt sava radošā darba augļus. Ticiet, tie garšo lieliski!


Marketa Bola, žurnāls “Ko Ārsti Tev Nestāsta” / Foto: Shutterstock