foto: Shutterstock
Rieksti varētu palīdzēt novērst atkārtotu vēzi
Ikvienam cilvēkam, kam bijis audzējs, katru nedēļu būtu jāapēd dažas saujas riekstu.
Dabasspēks
2018. gada 4. janvāris, 07:11

Rieksti varētu palīdzēt novērst atkārtotu vēzi

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Ikvienam cilvēkam, kam bijis audzējs, katru nedēļu būtu jāapēd dažas saujas riekstu. Rieksti un jo īpaši tie, kas aug kokos, piemēram, lazdu rieksti, kastaņi un valrieksti, samazina atkārtota vēža risku.

Cilvēki, kam bija resnās zarnas vēzis trešajā stadijā un kas nedēļā apēda 60 g riekstu vai vairāk, samazināja vēža atkārtošanās risku par 42 %, bet draudus nomirt no vēža – par 57 procentiem.

Pētnieki no Dana-Fārbera Vēža izpētes institūta (the Dana-Farber Cancer Institute) analizēja 826 pacientu diētu un izdzīvošanas rādītājus, kad viņi bija beiguši resnās zarnas vēža terapiju. Vidējais 3 gadu izdzīvošanas rādītājs vēža slimniekiem ir 70 %, bet cilvēkiem, kas uzturā bija lietojuši riekstus, tas bija daudz augstāks.

Vēža slimniekiem, kas bija ēduši zemesriekstus, gan nevarēja novērot līdzīgu uzlabojumu – zemesrieksti (vai zemesriekstu sviests) ir visvairāk iecienītie rieksti ASV. Aizsargājošais efekts bija tikai no kokos augušu riekstu ēšanas, un, kā domā pētnieki, iespējams, tāpēc, ka zemesrieksti patiesībā ir pākšaugs. Tiesa, pētnieki nespēja pateikt, kas kokos augošajos riestos ir tik veselīgs, ka tie pasargā no atkārtota vēža.

Rieksti palīdz kontrolēt dažādas slimības, ieskaitot aptaukošanos, otrā tipa diabētu un insulīna rezistenci. Tie arī samazina iespēju, ka vēzis vispār var sākt attīstīties, un tagad izrādās, ka palīdz izvairīties no atkārtota audzēja.

*Amerikas Klīniskās onkoloģijas asociācijas konferences materiāli, Čikāga, 2017. gada 18. maijs