foto: Vida Press
13 lieliskas lietas, kas šobrīd notiek pasaulē: saraksts pelēkai dienai
Esi vesels
2017. gada 4. decembris, 14:40

13 lieliskas lietas, kas šobrīd notiek pasaulē: saraksts pelēkai dienai

Kasjauns.lv

Dzīve, kā zināms, nav tikai nemitīgs augšupceļš. Ik pa laikam tajā notiek arī dažādi negaidīti vai nepatīkami pavērsieni. Kad tā notiek, un tas dzen tevi stresā, ir vērtīgi atcerēties par labajām lietām, kas notiek apkārt mums un pasaulē.

Piemēram, šīm:

1. 1820. Gadā tikai 12% pasaules iedzīvotāju prata lasīt. Šobrīd to prot 83% pasaules iedzīvotāju. 

2. Pasaule ir pietuvojusies poliomielīta iznīdēšanai. Smagā slimība, kas nereti atstāj sekas uz visu atlikušo dzīvi, ir laupījusi un turpina laupīt veselību neskaitāmiem miljoniem cilvēku. Pirms 30 gadiem tā paralizēja vidēji 35 000 cilvēku visā pasaulē. Pateicoties Bila un Melindas Geitsu finansētā fonda un viņu domubiedru darbībai, poliomielīta vīrusu varēs uzskatīt par izzudušu vēl šī gada beigās vai nākamgad. 2017. gadā pasaulē reģistrēti vien 8 saslimšanas gadījumi.

3. Bērnu mirstības līmenis ir zemākais pasaules vēsturē. Lieliska ziņa visām jaunajām un topošajām mammām! Tiesa, neliela darvas karote – uz pārējā Eiropas fona mums arvien ir, kur piestrādāt. Un tomēr ir daudz labāk, nekā bija kādreiz. 

4. Pasaulē arvien pieaug vidējais dzīves ilgums, Eiropā pamazām tas pietuvojas 80 gadu robežai. Tas nozīmē, ka daudziem no mums būs vairāk laika, lai izbaudītu dzīves labās lietas. Vai tas nav lieliski? Salīdzinājumam – 1770. gadā vidējais dzīves ilgums Eiropā bija 34.3 gadi. 

5. Ozona slānis pamazām “salabo” lielo caurumu virs Antarktīdas. Bojājums Zemei svarīgajā aizsargslānī tika atklāts pirms 30 gadiem, un pērn zinātnieki pamanīja pirmās pazīmes, ka slānis pamazām sevi salabo. Process ir lēns, un paies daži gadu desmiti, kamēr caurums izzudīs, taču tas notiek. Tā ir ļoti laba ziņa!

6. Neskatoties uz briesmu pilnajām ziņām, pasaule kopumā, it sevišķi Rietumu pasaule, šobrīd dzīvo vismierīgākajā un vispārtikušākajā periodā, kāds vēsturē jebkad ir bijis. Jā, varbūt šīs nav piena upes ķīseļa krastos, tomēr iedomājies, cik ļoti mūsu vecvecmāmiņas priecātos par dzīvi, kāda tagad ir mums?

7. Zinātne ir pietuvojusies tam, lai uzsāktu klīnisko testēšanu zālēm pret saindēšanos ar radiāciju. Mēs, kas zinām, kas ir Černobiļa, spējam novērtēt, cik svarīga un laba ziņa tā ir. 

8. Izstrādes procesā ir īpašs, grafītu saturošs siets, kas spēs attīrīt jūras ūdeni, padarot to dzeramu.  Mēs Latvijā par ūdens trūkumu nesūdzamies, sevišķi pēc šī slapjā gada, tomēr daudzviet pasaulē tā ir liela problēma, kas var apdraudēt miera pastāvēšanu. Ja dzeramo ūdeni varēs iegūt no jūras un okeāna, tas būs milzu atvieglojums lielai pasaules daļai. 

9. Ārsti pirmo reizi vēsturē novērsuši par neatgriezeniskiem uzskatītus smadzeņu bojājumus divgadīgai meitenītei
ASV ārstiem izdevās izglābt un atdzīvināt divgadīgu meitenīti, kura bija slīkusi baseinā un kuras sirsniņa atteicās pukstēt pati veselas 2 stundas. Parasti pietiek ar vien dažām minūtēm bez skābekļa, lai smadzenēs sāktos neatgriezeniski bojājumi. Tā notika arī šajā gadījumā – atdzīvinātā mazule vairs nespēja ne staigāt, ne runāt. Tomēr ārsti, izmantojot īpašu skābekļa kameras terapiju, lielu daļu viņas smadzeņu bojājumu spēja padarīt par nebijušiem. 

10. Un pamazām zinātnieki pietuvojas arī tam, lai par nebijušiem padarītu Alcheimera slimības radītos smadzeņu bojājumus. 
Alcheimera slimība šobrīd tiek pamatīgi pētīta gan no izcelsmes, gan ārstniecības viedokļa. Tāpēc paredzams, ka visai drīz būs vadlīnijas gan profilaksei, gan arī ārstniecībai, lai nevienam vecumdienās nebūtu jācieš no atmiņas zuduma. Jau šobrīd zinātnieki ir noskaidrojuši, ka liela nozīme slimības riska novēršanā ir fiziskajām aktivitātēm un prāta asināšanai. Tāpēc izej pastaigā un mini krustvārdu mīklas uz veselību!

11. Ārsti atklājuši, ka vitamīna B3 uzņemšana grūtniecības laikā būtiski uzlabo mazuļu veselību un ļauj izvairīties no spontānajiem abortiem. Paši ārsti to sauc par svarīgāko atklājumu grūtniecēm kopš folskābes. 

12.  Cita starpā, arī muguras smadzeņu bojājumi pamazām pietuvojas ārstējamo traumu kategorijai. Izmantojot īpašus implantus, pētniekiem ir jau izdevies atgriezt spēju staigāt paralizētiem pērtiķiem. Dažas eksperimentālas metodes ir izmēģinātas arī cilvēkiem, un rezultāti ir daudzsološi. Iespējams, dažu gadu laikā atveseļošanās pēc autoavārijām vai citiem traģiskiem negadījumiem būs daudz pilnīgāka.

13.  Tu esi veiksmīgi pārdzīvojusi visas sliktās dienas, kas tev līdz šim ir bijušas. Tas ir labs pamats ar sevi lepoties, un šī, mūsuprāt, ir vislabākā ziņa. Vai ne?

Raksts tapis sadarbībā ar SIA “Sanofi-aventis”
MATERIĀLS IZSTRĀDĀTS: 11/2017 SALV.MGP.17.11.0428