foto: LETA
Urologs brīdina Latvijas vīriešus - prostatas vēzis vairs nav tikai vecu vīru problēma
Uroloģijas klīnikas vadītājs Vilnis Lietuvietis uzsver, ka, prostatas audzēju atklājot laikus, slimību iespējams ārstēt.
Esi vesels
2017. gada 25. septembris, 07:49

Urologs brīdina Latvijas vīriešus - prostatas vēzis vairs nav tikai vecu vīru problēma

Kas Jauns Avīze

Priekšdziedzera jeb prostatas vēzis Latvijā kļuvis par nopietnu vīriešu veselības problēmu, brīdina Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas Uroloģijas klīnikas vadītājs Vilnis Lietuvietis.

Latvijā šis ir visbiežākais izplatītais audzējs vīriešiem, ik gadu atklājot vairāk nekā 1000 jaunu gadījumu, turklāt vairāk nekā 350 vīriešu no tā mirst.

Svarīgi atklāt laikus

Ja slimību atklāj laikus, ar to iespējams nodzīvot daudzus gadus, bet agrīnās stadijās audzējs ir pat pilnībā izārstējams. Mūsdienu modernās terapijas pat metastāžu gadījumā pacientiem spēj nodrošināt vairāk nekā piecu gadu dzīvildzi, piebilst ārsts.

Viņš brīdina, ka priekšdziedzera vēzim sākuma stadijā bieži nav nekādu manāmu simptomu un tas attīstās ļoti lēni, līdz ar to puse gadījumu Latvijā tiek atklāti novēloti.

Patlaban Eiropas Urologu asociācija ceļ trauksmi par straujo priekšdziedzera vēža izplatību vīriešu vidū, jo Eiropā ik gadu diagnosticē vairāk nekā 417 000 jaunu gadījumu un 92 000 vīriešu mirst. Īpaši satraucošs ir fakts, ka arvien biežāk slimību atklāj gados jauniem vīriešiem.

Ne tikai sirmgalvjiem

Vienam no septiņiem Eiropas vīriešiem pirms 85 gadu vecuma nākotnē tiks atklāts priekšdziedzera vēzis. Patlaban Eiropā ar šo slimību dzīvo vairāk nekā divi miljoni.

Tendences liecina, ka prostatas vēzis nav tikai vecu vīru problēma.

Kaut gan vidējais vecums, kad eiropiešiem diagnosticē prostatas vēzi, ir 69 gadi, urologi uzsver, ka ir maldīgi to uzskatīt par vecāku cilvēku slimība, kas nerada draudus dzīvībai.
“Piemēram, ASV šodien vairāk nekā 10% jaunatklāto prostatas vēža gadījumu tiek diagnosticēti vīriešiem līdz 55 gadu vecumam. Šī tendence jo īpaši apliecina agrīnas diagnostikas un efektīvas ārstēšanas lielo nozīmi, lai nodrošinātu labāku vīriešu dzīves kvalitāti,” teic Lietuvietis.

Var veikt asins analīzes

Mūsdienās pacientam viena no vienkāršākajām metodēm šā audzēja savlaicīgai atklāšanai ir veicama ar asins analīzēm, iztiekot bez nepatīkamās pārbaudes ar pirkstu caur taisno zarnu.

Modernāka iespēja ir pārbaudīt, vai asinīs nav prostatas specifiskā antigēna (PSA) – imūnreaktīvas vielas, kura veidojas tikai prostatas audos un nav sastopama citur. Tās daudzuma palielināšanās asins serumā var norādīt uz prostatas vēzi. Piesardzīgam jākļūst, kad PSA līmenis pārsniedz 4 ng/ml.
Mediķi iesaka vīriešiem nenēsāt apspīlētas bikses, nekarsēt savu vīrišķo ķermeņa daļu ar apģērbu, piekopt regulāru seksuālo dzīvi, mazāk ēst treknu un asu barību, ierobežot gaļas patēriņu vai vismaz dot priekšroku putnu gaļai.

Tēmas