foto: Shutterstock
Pārēšanās ir smadzeņu problēma, uzskata zinātnieki
Atklāts, ka smadzenēs ir šūnas, kuras cilvēkus mudina ēst treknus produktus.
Diētas
2017. gada 22. septembris, 08:23

Pārēšanās ir smadzeņu problēma, uzskata zinātnieki

"Patiesā Dzīve"

Kalifornijas Universitātes profesors Suneils Kolivads uzskata, ka pārēšanās problēma slēpjas smadzenēs. Kā atzīmē The Daily Mail, ir atklātas imūnšūnas (mikroglija), kas cilvēkus mudina ēst treknus produktus.

Vienlaikus eksperimentā ar pelēm tika testēta viela, kas uzbrūk šīm šūnām, un rezultātā peles apēda mazāk un nepieņēmās svarā tik ļoti kā grauzēji, kuriem šī viela netika dota.
Mikroglijas šūnas veido 10–15 % smadzeņu šūnu. Jāpiebilst, ka agrāk par mērķi pretaptaukošanās zālēm bija kļuvuši hipotalāma neironi, kuriem ir galvenā loma ēšanas paradumu veidošanā.

Taču tagad zinātnieki uzskata, ka mikroglija ir daudz perspektīvāks mērķis. Kolivads un viņa kolēģi pelēm noteica četras nedēļas ilgu treknu diētu. Pa šo laiku tauku šūnas paspēja savairoties. Tāpat arī tika izprovocēts iekaisums hipotalāmā, kas saturēja barības patēriņa un enerģijas izlietojuma neironus – regulatorus. Dažām pelēm vēl papildus deva eksperimentālu līdzekli PLX5622. Tas barības uzņemšanu un svaru samazināja par 20 %.
|
Cita ekspertu grupa no Vašingtonas Universitātes ģenētiski izveidoja peles, kurām mikroglijas šūnas nespēja iniciēt iekaisuma atbildi. Tas ļāva samazināt barības uzņemšanu par 15 %, un, neraugoties uz trekno barību, par 40 % samazināja iespēju pieņemties svarā. Starp citu, pareizi barotiem dzīvniekiem mikroglijas iekaisuma gadījumā barības uzņemšana palielinājās par 33 %, bet enerģijas patēriņš kritās par 12 %.

Rezultātā šīs peles svarā pieņēmās četras reizes vairāk nekā grauzēji, kas tika izmantoti eksperimentā.