Kuri augļi un dārzeņi visvairāk tiek apstrādāti ar ķīmiju?
Bažījoties par ķīmisko apstrādi, parasti tiek runāts tieši par vīnogām, tām ir ļoti plāna miziņa, tāpēc ķīmiskās vielas viegli var nonākt produktā. Lai no tā izvairītos, ogas pirms ēšanas var pamērcēt ūdenī.
Esi vesels
2016. gada 16. maijs, 15:05

Kuri augļi un dārzeņi visvairāk tiek apstrādāti ar ķīmiju?

Jauns.lv

"Vai iespējams izvairīties no ķīmiskajām vielām, ar kurām tiek apstrādāti dažādi produkti," jautā mūsu lasītāja. Atbild Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūta BIOR uztura speciāliste Inese Siksna.

Grūti viennozīmīgi pateikt, kuri produkti visvairāk pakļauti apstrādei ar ķimikālijām, jo to ir daudz dažādu veidu. Savā ziņā arī pārtikas piedevas (E vielas) varam saukt par ķimikālijām, kas ne vienmēr ir labvēlīgas mūsu organismam. Runājot par ķīmiskām vielām, kas atrodas uz produktiem, mēs parasti domājam par pesticīdu/herbicīdu atliekvielām.

Produktu nomizojot, uzņemam mazāk ķīmijas

Visbiežāk apstrādā tos produktus, kam ir visplānākās miziņas un kas gan transportējot ir mazāk izturīgas, gan arī vārīgākas pret kaitēkļiem, piemēram, ogas un salātus. Parasti tiek runāts tieši par vīnogām, jo tās strauji bojājas, tām ir ļoti plāna miziņa, tāpēc arī ķīmiskās vielas viegli var nonākt produktā. Lai no tā izvairītos, ogas pirms ēšanas var kādu brīdi pamērcēt ūdenī. Daļu produktu mēs mizojam, tā uzņemam mazāk dažādu savienojumu atlikumu.

Vietējiem produktiem vajadzētu būt mazāk apstrādātiem

Audzētājiem ir jāievēro noteiktas prasības ķīmisko savienojumu lietošanā, lai tās nebūtu kaitīgas cilvēka organismam, tomēr gadās, ka ne visi šos noteikumus ievēro. Salīdzinot ar citu valstu produktiem, Latvijas precei līdz mūsu galdam jāmēro daudz īsāks ceļš, un nav vajadzības izmantot dažādus palīglīdzekļus, lai produkts pa ceļam nesabojātos, tāpēc vietējiem produktiem vajadzētu būt apstrādātiem mazāk. Katru gadu Pārtikas un veterinārais dienests vāc dažādu produktu paraugus un sūta uz institūta BIOR laboratoriju pārbaudei, vai netiek pārsniegtas noteiktās piesārņojuma devas. Ja tās pārsniedz atļauto, konkrētais produkts no tirdzniecības tiek izņemts.

Ieteikums: zemnieku audzētie dārzeņi un bioprodukti

Pilnībā izvairīties no šādiem piesārņotājiem nevaram, tomēr varam censties izvēlēties pēc iespējas tīrākus produktus. Piemēram, pilsētniekiem pastāv iespēja pasūtināt zemniekiem izaudzēt sev dārzeņus un pašam piedalīties to audzēšanā. Katrs var aizbraukt ciemos pie zemnieka un pārliecināties, kā aug viņa dārzeņi, kā arī vērot to audzēšanu internetā. Tāpat ir iespēja iegādāties bioloģiskos produktus. Tie gan ir dārgāki, bet draudzīgāki veselībai.

Padoms skeptiķiem

Visiem skeptiķiem, kas apgalvo, ka tas viss ir muļķības – agrāk ēdām visu un arī šobrīd ēdu visu, un manai veselībai nekas nekaiš – , apsveicu, tev tiešām ir lieliska veselība! Tomēr bērniem un mazbērniem, kuriem ir kāda alerģija, gremošanas problēmas vai vienkārši vārīgāka veselība, ieteicams lietot produktus, kas satur veselībai tikai noderīgas vielas.

Žurnāls "100 Labi Padomi" / Foto: Shutterstock