foto: Shutterstock
Zaļajai krāsai uzturā ir milzu spēks. Izmēģini avokado!
Avokado ir gards un sātīgs, un tā sastāvā ir vairākas veselību veicinošas vielas.
Dabasspēks
2017. gada 23. marts, 07:45

Zaļajai krāsai uzturā ir milzu spēks. Izmēģini avokado!

"Ko Ārsti Tev Nestāsta"

Svaigēšanas virtuve nemaz nav garlaicīga, īpaši, ja tajā iekļauj sātīgus un garšīgus produktus. Šoreiz mūsu uzmanības centrā - avokado.

Sarkanajai un zaļajai krāsai uzturā ir milzu spēks, ja vien šādā krāsā ir dabīgi produkti, piemēram, avokado un godži ogas. Šāds duets ir lieliska izvēle gan ikdienas, gan svētku ēdienreizēs.
Avokado ir gards un sātīgs, un tā sastāvā ir vairākas veselību veicinošas vielas, piemēram, kālijs, magnijs, luteīns, niacīns, folskābe, arī A, E, C un K vitamīns. Neraugoties uz to, ka avokado satur daudz tauku un kaloriju, tas varētu pat palīdzēt kontrolēt svaru. Kādā pētījumu apskatā secināts, ka tiem, kas uzturā lieto avokado, ir mazāks ķermeņa masas indekss un mazāks vidukļa apkārtmērs nekā tiem, kas avokado neēd. Avokado cienītājiem ir arī augstāks labā holesterīna (ABL) līmenis. Tas, visticamāk, tāpēc, ka avokado sastāvā ir taukskābes, kas nāk par labu sirds veselībai.

Godži ogas uzturvielu ziņā ir tikpat vērtīgas. Tās ir izcils balastvielu avots, satur A un C vitamīnu, riboflavīnu, dzelzi, kāliju, cinku, varu un selēnu. Ja tās kombinē ar avokado un citiem produktiem, kā šajā receptē, tad organisms tiek apgādāts ar īstu superproduktu devu.

Avokado laiviņas ar godži ogu salātiem

4–8 porcijas

4 nogatavināti avokado
5 lielas spinātu lapas
1 mazs gurķis
2 ēdamkarotes žāvētu jūraszāļu (arame jeb brūnaļģes)
2 ēdamkarotes žāvētu godži ogu

Tahīni mērce

5 ēdamkarotes svaigas tahīni pastas
2 ēdamkarotes citronu sulas
1 tējkarote kumīna
1 tējkarote vasabi vai mārrutku pulvera
1/3 tējkarotes Himalaju sāls
1/3 tējkarotes maltu melno piparu
120 ml dzeramā ūdens

1. Izmērcējiet godži ogas ūdenī, lai tās piebriest un atkal atgūst iepriekšējo formu.
2. Uz 10 minūtēm ielieciet ūdenī brūnaļģes (tās palielinās apjomu divas reizes).
3. Sagrieziet spinātus un gurķi (ar visu mizu) garās, tievās strēmelītēs.
4. Sajauciet spinātus, gurķus un brūnaļģes un atstājiet uz kādu laiku slēgtā traukā.
5. Pārslakiet salātus ar olīveļļu, apslakiet ar citrona sulu un pievienojiet šķipsniņu sāls.
6. Ņemiet gatavos avokado, nomizojiet, pārgrieziet uz pusēm un izņemiet kauliņu.
7. Lieciet blenderī visas tahīni mērces sastāvdaļas un, kad tās sajaukušās, pildiet avokado pusītēs.
8. Pa virsu mērcei kārtojiet salātus. Ja mērce palikusi pāri, ja vēlaties, varat to pārliet arī pāri salātiem.
9. Visbeidzot pārberiet pildītajām avokado pusītēm godži ogas.