foto: Shutterstock
Pēc modinātāja zvana vēl mazliet pasnaust - šī ir ļoti slikta doma
Doma pasnaust brītiņu ilgāk ir ļoti vilinoša, taču, pēc miega ekspertu domām, šīs pāris minūtes nodara vairāk ļaunuma, nekā labuma.
Esi vesels
2017. gada 22. marts, 06:02

Pēc modinātāja zvana vēl mazliet pasnaust - šī ir ļoti slikta doma

Kasjauns.lv

Reizēm šķiet – lai cik ilgi mēs gulētu, miega nekad nebūs pietiekami daudz. Un nav noslēpums, ka daudziem no mums ir paradums mosties “pakāpeniski” – vienreiz vai pat vairākas reizes pārliekot modinātāja zvanu, lai pagulētu pusstundiņu vai vismaz 5 minūtes ilgāk. Taču šim paradumam īstenībā ir gluži pretējs iespaids, nekā varētu šķist.

Loģiski domājot, 10-15 minūšu papildus miegam vajadzētu radīt papildus enerģiju, taču – kā ir patiesībā? Eksperti uzskata, ka šāda īsa pasnaušana pēc modinātāja nozvanīšanas patiesībā palielina miegainumu un var radīt nogurumu.

Kāpēc? Jo laiks starp modinātāja zvaniem ir pārāk īss, tādējādi mūsu organisms vēl nepagūst nonākt dziļā miega fāzē. Turklāt smadzenes vēl vairāk apmulst, jo tiek iztraucēta miega rutīna.

Cilvēku uzvedības pētnieks Dens Ariels žurnālā “Wall Street Journal” iesaka: “Uzlieciet modinātāju tieši tajā laikā, kad jums vajag mosties!” Viņš vērš uzmanību uz vēl kādu lietu - ka mūsu organisms labāk darbojas tad, ja esam to pieradinājuši pie vienas vienkāršas likumsakarības: kad modinātājs nozvana, mēs mostamies un kāpjam ārā no gultas. Ja “rotaļājamies” ar zvana atlikšanas funkciju, mūsu organisms saņem maldinošu informāciju: reizēm ceļamies uzreiz pēc modinātāja nozvanīšanas, reizēm pēc tā izdzirdēšanas guļam vēl 10 minūtes, reizēm pusstundu utml.

Doma pasnaust kādu brītiņu ilgāk var šķist ļoti vilinoša, taču, pēc miega ekspertu domām, šīs pāris minūtes nodara vairāk ļaunuma, nekā labuma.