7 bērnības paradumi, kuri mums neļauj notievēt
Gardie pīrādziņi un plātsmaizes, ko ēdam, lai iepriecinātu vecmāmiņu, bieži vien kļūst par cēloni pirmajiem liekajiem kilogramiem.
Diētas
2016. gada 14. jūnijs, 09:30

7 bērnības paradumi, kuri mums neļauj notievēt

Jauns.lv

Nepareizi ēšanas paradumi veidojas jau bērnībā, kad izēdam paku kukurūzas nūjiņu un, negribēdami apvainot vecmāmiņu, stūķējam mutē jau piekto bulciņu pēc kārtas. Šāds mūsu ēšanas stils bieži vien kļūst par cēloni pirmajiem liekajiem kilogramiem. Diētas ārste Jūlija Bastrigina min septiņas ēšanas kļūdas, kas radušās jau bērnībā, un iesaka, kā tās labot, raksta elle.ru.

Gāzēti dzērieni

Ļoti populārā kļūda – veldzēt slāpes nevis ar parastu ūdeni, bet gan gāzētiem dzērieniem. Un, ja bērnībā labas vielmaiņas dēļ tas svaru faktiski neietekmē, tad pēc 25 gadu vecuma pārlieka aizraušanās ar saldajiem gāzētajiem dzērieniem var pieaudzēt pat 5-6 kilogramus gadā. Cukura lietošanu patiesībā vajadzētu ierobežot līdz 25-30 gramiem dienā. Ja roka tomēr pati sniedzas pie plaukta ar gāzētajiem dzērieniem, tad ņem labāk tos, kuri atzīmēti ar “light” vai “zero”. Vislabāk jau centies sevi pieradināt dzert tīru ūdeni. Lai garšas būtu daudzveidīgākas, pieliec tam svaigu piparmētru, citronu, laimu vai ledu.

Košļājamā gumija

Bērnībā iecienītā košļājamā gumija atsvaidzina elpu, palīdz iztīrīt zobus un pat samazina stresu. Taču, lai cik paradoksāli tas arī izklausītos, paradums zelēt košļeni negatīvi ietekmē ķermeņa svaru. Lieta tāda, ka pieauguši cilvēki atšķirībā no bērniem bieži vien slāpē signālus, kurus ķermenis viņiem sūta. Tostarp arī izsalkuma sajūtu – un košļājamā gumija palīdz to nomaskēt.

Ja pusdienu pārtraukumā pilnvērtīgas maltītes vietā tu iztiec ar košļājamās gumijas košļāšanu, tad līdz vakaram būsi sakrājis milzīgu “izsalkuma potenciālu”. Tas neizbēgami beigsies ar pārēšanos vakarā. Šāds ēšanas stils – pat izvēloties pārtiku ar salīdzinoši mazu kaloriju daudzumu – garantē lieko svaru. Taču košļājamā gumija nav tik kaitīga, ja košļā tikai pēc ēšanas apmēram 5-7 minūtes.

Ātrās uzkodas

Viena lieta ir, ja pēc cīsiņmaizes un frī kartupelīšu apēšanas, uzdzerot šokolādes kokteili, tu divas stundas lēkā uz batuta, bet pavisam kas cits, ja nobrauc no biroja lejā ar liftu līdz automobilim, iesēdies tajā, aizbrauc līdz kafejnīcai, un visu atlikušo darbadienu nosēdi, skatoties monitorā. Nav šaubu, ka šādā gadījumā ātro uzkodu kalorijas ātri vien “nosēdīsies” uz tava vidukļa un gurniem.

Paradums ēst ātrās uzkodas negatīvi ietekmē vielmaiņu, sirds un asinsvadu sistēmu, kā arī aknu darbību. Rūpnieciski ražoto burgeri var aizstāt ar pašgatavotu, izvēloties kliju vai pilngraudu maizi, tunci vai lasi, salātlapas, gurķus un paipalu olas. Frī kartupeļu vietā grauz sagrieztus burkānus, papriku, seleriju, bet kā desertu pagatavo ogu kokteili ar stēviju.

Popkorns

No kukurūzas gatavotais iecienītais kinoteātru našķis popkorns nesver gandrīz neko, taču tā patēriņš ir cieši saistīts ar svara pieaugumu. 100 g popkorna satur ap 400 kilokaloriju – un tā jau ir trešdaļa no diennaktī vajadzīgā enerģijas daudzuma. Turklāt sāļais popkorns aiztur organismā ūdeni, tādējādi jau nākamajā dienā tavs svars var palielināties no puskilograma līdz pat pusotram. Un, ja bērnībā pēc rīta vai dienas kinoseansa tev bija daudz iespēju iztērēt enerģiju, tad tagad kino apmeklējums parasti ir vakarā vai pat naktī. Šādas vēlās uzkodas pilnīgi noteikti atspoguļosies tavā figūrā. Ja nu nekādi nespēj atteikties no popkorna, tad vismaz ņem mazāko porciju. Taču labāk sevi gan palutināt ar ābolu vai burkānu graušanu.

Paradums uzkost

Raudošu bērnu bieži vien mēdzam nomierināt ar konfektēm vai saldējumu – šo universālo līdzekli pret bērnu asarām veiksmīgi izmanto vecāki visā pasaulē. Cilvēkam pieaugot, šāda uzvedība nostiprinās viņa apziņā. Tev ir slikts noskaņojums? Ņem, uzēd konfektīti! Paturot prātā to problēmu daudzumu, ar ko jāskaras pieaugušam cilvēkam, vadoties pēc šādas loģikas, pie no konfekšu trauka vien būtu jāsēž.

Cīnīties ar šo slikto ieradumu iespējams, ierobežojot saldumu patēriņu vai arī torti aizvietojot ar augļu salātiem. Turklāt neaizmirsti, ka ir svarīgi sportot, jo pat neliela vai vidējas intensitātes slodze veicina serotonīna izdalīšanos smadzenēs, un rezultātā jūtamies laimīgāki arī bez saldumu pārēšanās.

Šķīvis jāizēd tukšs

Paraugbērns ar ļoti labu apetīti, kurš par prieku mammai un vecmāmiņai vienmēr izēd tukšu šķīvi. Bērnībā tas skan lieliski, taču ar laiku no šī ampluā tomēr vajadzētu tikt vaļā. Mīlīgais apaļvaidzis mazulis izaugot pārvēršas par druknu pusaudzi – vienaudžu izsmiekla objektu, kuru naski apveltī ar kādu aizvainojošu iesauku. Un visa šā iemesls ir nekontrolētā un dažkārt arī nelietderīgā pārtikas uzņemšanā. Tāpēc netici tiem, kuri apgalvo, ka var ēst visu un nepieņemties svarā. Tādi cilvēki ir dabas retums. Visi pārējie tomēr tā vai citādi tomēr kontrolē ēdiena daudzumu savā šķīvī. Labāk pamēģini savas brokastis, pusdienas un vakariņas uzlikt uz virtuves svariņiem un nosvērt. Lai saglabātu normālu svaru, sievietei dienā jāuzņem 200-250 gramu olbaltumvielu saturošu produktu (zivs, gaļa, biezpiens), apmēram 200-250 gramu graudaugu, 300 gramu dārzeņu un 150 gramu augļu. Ir pieradums ēst vairāk? Nesteidzies krasi samazināt porciju, ieklausies sevī un dari to pamazām. Piemēram, pēkšņu izsalkuma sajūtu vispirms mēģini remdēt ar āboliem vai greipfrūtiem.

Ģimenes stereotipi

Ja tavā ģimenē nav “kaulukambaru”, tad mēģinājumi nomest lieko svaru var šķist diezgan bezcerīgi – gēni tāpat ņems virsroku. Taču, izrādās, ka gēnu loma tomēr nav tik liela – apmēram 25 procenti. Viss cits ir atkarīgs no tā, kādus produktu lielveikalā kraujam savā grozā, kādā veidā tos pagatavojam, kādā daudzumā tos liekam šķīvī un ar kādiem produktiem kombinējam. Atceries: maizi ar maizi (tas ir, ar grūbām/putraimiem vai makaroniem) ēst nav ieteicams, tāpat arī trekna gaļa kopā ar kausēto sieru nav diezko labs variants. Šādi ēst var atļauties tikai cilvēki, kas ikdienā strādā smagu fizisku darbu. Lielākajai daļai no mums ir tieši otrādi – mazkustīgs dzīvesveids, bet ēdam tā, it kā gatavotos pieveikt olimpisko kvalifikāciju. Jebkurā gadījumā nemeties uzreiz sevi mocīt ar ekstrēmām diētām – vispirms mēģini samazināt savā ledusskapī esošu produktu treknuma līmeni vismaz par 20-30 procentiem. Piemēram, desu aizstāj ar liesu gaļu, pagatavojot to, piemēram, ar burkāniem un ķiplokiem. Alternatīva treknajiem šokolādes sieriņiem – graudainais biezpiens ar pašu gatavotu ogu mērci. Un ņem vērā – atvadīšanās no bērnības ēšanas paradumiem ir viens no svarīgākajiem soļiem ceļā uz veselīgu dzīvesveidu.

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock

Tēmas