Podagras slimniekiem taisnība – tomāti pasliktina viņu veselību
Tomāti paaugstina urīnvielas līmeni tikpat lielā mērā kā līdz šim atklātie podagras ierosinātāji: sarkanā gaļa, jūras veltes, alkohols un saldinātie dzērieni.
Dabasspēks
2016. gada 30. jūnijs, 17:10

Podagras slimniekiem taisnība – tomāti pasliktina viņu veselību

Jauns.lv

Cilvēki, kas cieš no podagras, bieži sūdzas, ka, ēdot tomātus, simptomi saasinās. Tomāti līdz šim netika uzskatīti par slimības ierosinātājiem, bet zinātnieki apstiprina, ka novērojumiem ir pamats.

Aptuveni 20% podagras slimnieku norāda, ka viņu pašsajūta, ēdot tomātus, pasliktinās. Tagad zinātniekiem no Otago universitātes Jaunzēlandē ir zināms, kāpēc, – tomāti asinīs paaugstina urīnskābes daudzumu, un tas ir galvenais faktors, kas veicina podagru. Tomāti paaugstina urīnvielas līmeni tikpat lielā mērā kā līdz šim atklātie podagras ierosinātāji: sarkanā gaļa, jūras veltes, alkohols un saldinātie dzērieni.

Zinātnieki izpētīja 2051 Jaunzēlandes iedzīvotāja ēšanas paradumus – viņi visi cieta no podagras. 71% pētījuma dalībnieku norādīja uz vienu vai vairākiem pārtikas produktiem, kas spēj ierosināt minēto slimību, un 20% pieminēja arī tomātus.

Zinātnieki arī apkopoja trīs ilgtermiņa veselības pētījumu rezultātus, kas iegūti ASV un kuros bija iesaistīti teju 13 000 cilvēku. Pētnieki guva apliecinājumu tam, ka tomāti patiešām palielina urīnskābes līmeni asinīs.


Žurnāls "Ko Ārsti Tev Nestāsta" / Foto: Shutterstock

Tēmas