Glāze vīna ik dienu - ko šāda dzeršana nodara tavai veselībai
"Dienas alkohola deva" - šis termins jau pats par sevi ir absurds, radot greizu priekšstatu, ka ir kāda "obligātā" deva, kas ik dienu jāuzņem.
Esi vesels
2016. gada 28. septembris, 07:20

Glāze vīna ik dienu - ko šāda dzeršana nodara tavai veselībai

Jauns.lv

Vīna glāze katru dienu var sabojāt tavu veselību. Saki "nē" – ikdienas iedzeršanai: tā patiešām var neatgriezeniski sabojāt tavu veselību.

Speciālistu noteiktais dienas alkohola patēriņa limits ir bezjēdzīgs un potenciāli kaitīgs, atzinuši vairāki britu veselības eksperti.

Dienas alkohola limits vīriešiem tradicionāli ir trīs vai četras alkohola vienības, sievietēm – ne vairāk kā divas vai trīs alkohola vienības.

“Alkohola dienas devas noteikšana rada iespaidu, ka ikdienas alkohola lietošana ir pavisam nekaitīga,” uzskata aknu slimību speciālists ārsts Niks Šerons. Ja rekomendācijas ietver vārdu “ikdienas”, tad cilvēki to uztver kā pamudinājumu iedzert katru dienu. Tāpēc noderīgāka ir agrākā prakse, kad speciālisti noteica ieteicamo nedēļas alkohola devu.

Alkohola lietošanas ietekmē aknu bojājumi sākas, ja ik nedēļu patērētā alkohola apjoms regulāri pārsniedz 30 devas, uzsver Šerons. Bet attiecībā uz citām slimībām, piemēram, vēzi, alkohols rada risku tieši proporcionāli izdzertā daudzumam, un var būt kaitīgas pat visniecīgākās alkohola devas.

Speciālistu ieteikumus, ka vēlams ieturēt dažas “no alkohola brīvas” dienas, dakteris Šerons sauc par kļūdainiem, jo tie rada iespaidu, ka pāris dienu bez alkohola var viegli atjaunot organisma spējas pēc vairāku dienu smagas dzeršanas tūres.

Fakti par alkoholu

•    Viena alkohola deva – 8 g vai 10 ml stiprā alkohola.

•    1 deva ir līdzvērtīga – 175 ml 4% alus, sidra vai 12% vīna glāzei.


•    Tā ir pamatīga dzeršana, ja vīrietis vienā reizē izdzer vairāk nekā 6 alkohola vienības, sieviete – vairāk nekā 6 vienības.

Kasjauns.lv/Foto: Shutterstock