Glaudot kaķi, tu vari inficēties ar bīstamu slimību
Saslimšanu var izraisīt pat neliels kaķa skrāpējums.
Esi vesels
2016. gada 2. oktobris, 07:39

Glaudot kaķi, tu vari inficēties ar bīstamu slimību

Jauns.lv

Veselības speciālisti nākuši klajā ar paziņojumu, kas varētu pamatīgi satraukt kaķu īpašniekus. Eksperti brīdina, ka cilvēkiem, kuru mājās mīt četrkājainie draugi būtu jāzina, ka kaķi var pārnēsāt tā dēvēto „Kaķu skrāpējumu slimību”, kuru izraisa baktērijas „Bartonella henselae”. Saslimšanu var izraisīt pat neliels kaķa skrāpējums, tāpēc būtu jāuzmanās glaudot un jāizvairās no agresīvas rotaļāšanās ar kaķiem, kuras rezultātā mīlulis var tevi saskrāpēt.

ASV slimību kontroles un novēršanas centrs (Centers for Disease Control and Prevention) nesen publicējis atskaiti, kurā minēts, ka gadā aptuveni 12 000 cilvēku tiek diagnosticēta „Kaķu skrāpējumu slimība”, turklāt, 500 gadījumos ir nepieciešama hospitalizācija. Šādi skaitļi atklājušies pēc pētījuma, kurā izanalizētas veselības apdrošināšanas datubāzes laika periodā no 2005. līdz 2013.gadam, aplūkojot gadījumus ar personām, kuras bijušas jaunākas par 65 gadiem, informē ASV medijs „CBS News”.

Vislielākais saslimšanas risks ir bērniem

Kaķu pārnēsātās slimības simptomi un to smagums var būt dažādi – no galvas sāpēm līdz pat piepampušiem limfmezgliem, kas raksturīgs vēža slimniekiem. Retos gadījumos slimība var radīt bojājumus smadzenēm un sirdij.

„Lai arī šī saslimšana ir salīdzinoši reta, atsevišķos gadījumos tā noved pie encefalīta vai endokardīta – diviem ļoti bīstamiem stāvokļiem,” medijiem paudis doktors Roberts Glaters, Ņujorkas Lenoksa slimnīcas ārsts. Informācija par ASV uzrāda, ka visvairāk saslimšanu tiek konstatēts dienvidu štatos, bērniem vecumā no 5 līdz 9 gadiem.

Centrālās Veterinārārstu asociācijas veterinārārsts Gregs Nelsons, komentējot atskaiti par bīstamo kaķu baktēriju, atklāj, ka „Kaķu skrāpējumu slimība” sastopama teju 35% kaķu. Eksperts gan uzsvēra, ka korelējot datus ar fiksētiem cilvēku saslimšanas gadījumiem, var secināt, ka risks saķert šo kaiti ir neliels: „Iespējamība, ka jūsu kaķis pārnēsā šo slimību ir maza, taču ir ieteicams izvairīties no agresīvas rotaļāšanās ar mājdzīvniekiem, kuras rezultātā mīlulis jūs var saskrāpēt.”

Mīluļu saimniekiem svarīga ir arī regulāra roku mazgāšana – kaķa skrāpējumus ieteicams apmazgāt ar ziepēm. Ja uz ķermeņa parādījušies sapampumi vai sārtums, laicīgi uzsākot tās lietot, palīdzēs arī antibiotikas. „Ja kaķim patīk skrāpēt, prātīgāk būtu turēt viņu nošķirti no bērniem, pasargājot viņu imūnsistēmu, jo tieši bērni ir visvairāk pakļauti kaitīgo baktēriju iedarbībai,” informē ārsts.

Kasjauns.lv/Foto: Zane Bitere/ LETA


Tēmas