Slikta atmiņa? Iespējams, vainīgs tavs liekais svars
Zinātniekiem ir vairākas versijas, kāpēc tā notiek.
Diētas
2016. gada 10. oktobris, 08:44

Slikta atmiņa? Iespējams, vainīgs tavs liekais svars

Jauns.lv

Taviem kilogramiem var būt ietekme uz smadzeņu darbību. Cilvēkiem ar lielāku ķermeņa masas indeksu (KMI) ir sliktāka atmiņa, noskaidrots jaunākajā Kembridžas universitātes pētījumā.

Pētījuma laikā cilvēkiem, kuru ķermeņa masas indekss bija lielāks par 25, savāca apmēram 15 procentu mazāk ballu atmiņu testos nekā tie, kuru ķermeņa masas indekss bija normāls (mazāks nekā 25). Pētnieki pagaidām nav droši, kāpēc tas tā notiek, taču viņiem ir vairākas versijas.

Pirmā versija: lielāka ķermeņa masa ietekmē insulīna līmeni tavā organismā. Pārāk daudz tauku paceļ šā hormona līmeni, un tas negatīvi ietekmē signāla pārraidi starp jūsu smadzeņu neironiem.

Tomēr ir arī cita versija. Pavisam iespējams, ka ne jau liekais svars rada smadzeņu darbības problēmas, bet gan otrādi – sliktās atmiņas dēļ rodas liekais svars. Piemēram, tu ēdi vakariņas, nekoncentrējoties uz sava šķīvja saturu un neizgaršojot ēdienu, jo blakus tev tarkšķēja televizors (vai arī tavs skatiens bija piekalts blakus esošajai planšetei/mobilajam tālrunim). Šādā gadījumā nākamajā reizē ir liels risks pārēsties.

Kāpēc, jūs vaicāsiet? “Jo labāk atcerēsieties, ko ēdāt, jo labāk paēduši jutīsieties pēc tam,” saka pētījuma autore Dr. Lūsija Čīka (Lucy Cheke). Tāpēc nekautrējieties arī likt sava ēdiena fotogrāfijas Instagramā.

Savukārt citi pētījumi rāda, ka ēdienu fotografēšana palīdz arī cilvēkiem, kuri ievēro diētu – jo šādā veidā viņi spēj labāk novērtēt ēdiena kalorijas un uzturvērtību.

Taču ir arī labas ziņas. Ja jums tagad ir pāris liekie kilogrami, tas nenozīmē, ka smadzenes ir neatgriezeniski sabojātas. “Pētījumi liecina, ka kognitīvās problēmas pazūd pēc svara nomešanas, tā ka tas, visticamāk, uzlabo arī atmiņu,” atzīst Dr. Čīka.     

Kasjauns.lv / Foto: Shutterstock