Pēc aviokatastrofas atjaunotā "Chapecoense" uzvar savā pirmajā starptautiskajā mačā pēc traģēdijas
"Tā nav tikai uzvara, kas dod mums trīs punktus, tas ir arī veids, kā mēs spēlējam," atzīmēja "Chapecoense" galvenais treneris Vāgners Mansini.
Futbols
2017. gada 8. marts, 20:32

Pēc aviokatastrofas atjaunotā "Chapecoense" uzvar savā pirmajā starptautiskajā mačā pēc traģēdijas

Jauns.lv

Brazīlijas futbola klubs "Chapecoense", kuras lielākā daļa spēlētāju novembra beigās gāja bojā aviokatastrofā, uzvarējis savā pirmajā oficiālajā starptautiskajā spēlē pēc traģēdijas.

"Chapecoense" Dienvidamerikas prestižākā klubu turnīra "Copa Libertadores" G apakšgrupas pirmajā spēlē viesos ar 2:1 (1:0) pārspēja pērnās sezonas Venecuēlas vicečempioni Marakaibo "Zulia".

"Man ir sapnis palīdzēt "Chapecoense" komandai gūt panākumus, un mēs to paveiksim soli pa solim. Pārsteigsim daudzus cilvēkus. Bija milzīgs spiediens, taču mēs izcīnījām svarīgu uzvaru," pēc dueļa teica "Chapecoense" otro vārtu guvējs Luiss Antoniu.

"Bēdu sagrautā Šapeko pilsēta ir pelnījusi šo uzvaru. Tā nav tikai uzvara, kas dod mums trīs punktus, tas ir arī veids, kā mēs spēlējam," atzīmēja "Chapecoense" galvenais treneris Vāgners Mansini.

Novembra beigās, nogāžoties lidmašīnai, Kolumbijā netālu no Medeljinas dzīvību zaudēja 71 cilvēks, tostarp Brazīlijas augstākās līgas futbola komandas "Chapecoense" locekļi un 20 žurnālisti. Avārijā izdzīvoja tikai seši cilvēki, no kuriem četri bija futbolisti.

"Chapecoense" vienība lidoja uz Kolumbiju, kur tai bija paredzēta Dienvidamerikas otrā prestižākā klubu turnīra "Copa Sudamericana" pirmā finālspēle. Tomēr lidmašīna avarēja netālu no Medeljinas pilsētas.

Pēc notikušā "Chapecoense" komandas fināla pretiniece Medeljinas "Atletico Nacional" paziņoja, ka aviokatastrofā cietušajai vienībai jāpiešķir šī turnīra čempionu tituls, ko arī Dienvidamerikas Futbola konfederācija (CONMEBOL) akceptēja. Līdz ar to "Chapecoense" komandai kā "Copa Sudamericana" čempionei pienācās dalība kontinenta prestižākajā klubu turnīrā. Savukārt "Atletico Nacional" par cēlo soli saņēma Starptautiskās Futbola federāciju asociācijas (FIFA) "fair-play" jeb godīgas spēles balvu.

"Atletico Nacional" kā 2015.gada Kolumbijas čempione bija nodrošinājusi dalību pērnā gada "Copa Libertadores" turnīrā, kurā triumfēja, līdz ar to tai jau bija ceļazīme uz šī gada turnīru. Savukārt pērnā gada "Copa Sudamericana" turnīrā tā startēja kā Kolumbijas Superkausa ieguvēja.

Tā bija pirmā reize, kad Šapeko pilsētas klubs bija sasniedzis kādu no kontinenta turnīra fināliem. Pusfinālā tas pieveica Argentīnas vienību Buenosairesas "San Lorenzo", kas ir Romas pāvesta Franciska mīļākais klubs.

"Chapecoense" vienība pērnajā sezonā ieņēma 11.vietu Brazīlijas čempionātā. Savukārt jaunā sezona gaidāma maija vidū.

"Chapecoense" lidmašīnas avārija kļuva par vienu no traģiskākajām aviokatastrofām futbola vēsturē. Pirms 29 gadiem aviokatastrofā Peru gāja bojā 23 Limas "Alianza" komandas pārstāvji, bet 1949.gadā, ietriecoties baznīcā, gāja bojā 23 cilvēki no Itālijas komandas "Torino" personāla. Savukārt 1993.gadā aviokatastrofā gāja bojā 22 Zambijas futbola izlases pārstāvji.

Tāpat traģiskas katastrofas vēsturē piedzīvojušas arī Taškentas "Pahtakor" un Mančestras "United". Sportā tā bija lielākā traģēdija kopš 2011.gada 7.septembra, kad neilgi pēc pacelšanās avarēja lidmašīna ar Kontinentālās hokeja līgas (KHL) vienību Jaroslavļas "Lokomotiv", dzīvību zaudējot arī latviešu aizsargam Kārlim Skrastiņam.

LETA/Foto: Reuters/Scanpix/LETA