Bolderājas iedzīvotājus uz valsts simtgadi gaida pārsteigums
Valsts kontūrā un ar sarkanbaltsarkanu segumu - tāds būs moderns veloparks Bolderājā, - vietā, kur jauniešiem patlaban nav lādzīgu izklaides iespēju.
Citi sporta veidi
2017. gada 25. februāris, 07:00

Bolderājas iedzīvotājus uz valsts simtgadi gaida pārsteigums

Jauns.lv

Par uzteicamu ieceri paziņojis apsaimniekotājs “Rīgas Pilsētbūvnieks” (RPB). Sagaidot Latvijas valsts 100 gadu jubileju, Bolderājā plāno izveidot simbolisku veloparku. Ar šādu RPB iniciatīvu paredzēts sekmēt galvaspilsētas rajonu vides attīstību un veicināt vietējo jauniešu labklājību.

Latvijas velo industrija un tās panākumi pasaules mērogā runā paši par sevi. Viens no varoņiem, protams, ir olimpiskais čempions Māris Štrombergs, kurš arī šobrīd ir aktīvs BMX braucējs un ar savām publiskajām aktivitātēm iedvesmo jaunos censoņus. Turklāt jau pagājušajā gadsimtā varējām lepoties paši ar saviem velosipēdiem – kvalitatīvajiem, Latvijā ražotajiem “Erenpreiss” divriteņiem. Tos pie mums ražo joprojām. Un tieši Rīgā reiz tika izdomāts skrituļdēlis "Ripo", koka skrejritenis bērniem “DipDaps” top Kuldīgā.

Jauniešiem trūkst vietas pilsētvidē

Pēdējos gados aizvien skaļāk pasaulē sevi piesaka Latvijas skrituļslidotāji un skeitbordisti. Nils Jansons ir profesionāls skrituļslidotājs, inline skolas “Straume” vadītājs. Sarunājamies ar viņu pie Nacionālās bibliotēkas – tieši šeit pulcējās jaunieši un skrituļojot bojāja ēkas fasādes elementus. Remonti izmaksāja simtiem tūkstošus latu.

“Ne jau aiz ļauna prāta mēs te lēkājām un darījāmies – atbilstošu vietu gluži vienkārši ir ļoti maz. Tāpēc šāds veloparks būtu tieši vietā,” stāsta Nils, “zinu, ka Tallinā arī top līdzīgs, vēl multifunkcionālāks parks. Par privātiem līdzekļiem uzbūvēt kvalitatīvas rampas un kalniņus ir dārgi, – atliek tikai pašvaldība. Pilsētas vidi jāveido tādu, lai cilvēkiem tur gribētos uzkavēties un pavadīt laiku. Ja to var apvienot ar fiziskām aktivitātēm, tad tas jau ir pavisam lieliski.”

Kristaps Pipars (no kreisās) - pasākumu producents un aktīvās atpūtas cienītājs: “Trase dos iespēju veidot interesantus un nebijušus pasākumus kur dalībnieku skaits būs diezgan liels".

Velosipēdu trase būs karoga krāsās un simbolizēs Latvijas valsti

“Tā ir lielo pilsētu sāpīgā tēma. Sabūvē mājas, izveido mikrorajonus, pie kāpņu telpām pa soliņam, un viss. Labākajā gadījumā ir bērnu laukumiņš un smilšu kaste, kuru nekautrējas izmantot mājas kaķu saimnieki,” komentējot veloparka projektu, atzīst RPB sabiedrisko attiecību vadītājs Ivo Kiršblats.

Valsts simtgadei, dažādiem projektiem atvēlēts ap 60 miljoniem eiro. Uz vienu no projektiem pieteicies arī pašvaldības uzņēmums RPB. Bolderājā pašvaldība būvēs jaunas daudzdzīvokļu mājas ar 260 dzīvokļiem, pašlaik jau notiek projektēšana. Tur blakus arī atrodas brīvais zemes gabals, kur iecerēts izbūvēt trasi Latvijas ģeogrāfiskajā kontūrā.

Ieplānotā Latvijas simtgadei veltītā veloparka vizualizācija.

“Saņēmām konkursa nolikumu, uzklausījām jauniešus. Kāpēc gan lai mikrorajona vidū nebūtu šāda trase?” pauž RPB runasvīrs. Veloparka brauktuve būs no īpaša seguma un iekrāsota valsts karoga krāsās.

“Pateicoties plānotajam smalkas frakcijas asfalta segumam un piemērotiem leņķiem, trase derēs dažādiem braucamrīkiem. Izmantojot modernās tehnoloģijas, atpūtas parku plānots projektēt tā, lai 800 kvadrātmetru platībā varētu izbaudīt katru kustību, katru mirkli,” piebilst Kiršblats.

Nils Jansons (no labās), vairāku skrituļošanas sacensību čempions: ”Kustēties ir cilvēka dabā! Ar šādu vietu tiek sniegta iespēja jebkuram doties ārā, svaigā gaisā un piepildīt ikdienu ar aktivitātēm.”

Projekta veidotāji norāda, ka veloparku Bolderājā varēs brīvi izmantot gan trīs gadus veci bērni ar bezpedāļu velosipēdiem, gan jaunieši ar skrituļdēļiem, gan arī pieaugušie ar klasiskajiem divriteņiem, skaidro RPB: “Tajā varēs aktīvi pavadīt brīvo laiku teju visu vecumu aktīvās atpūtas piekritēji. Veloparks būs ideāla vieta, kur trenēties gan iesācējiem, profesionāliem sportistiem.”

Lieli plāni attiecībā uz Bolderāju

“Ar kaut ko ir jāsāk. Ja saņemsim valsts finansējumu un laicīgi nokārtosim nepieciešamās formalitātes, trasi varēs uzbūvēt piecās nedēļās. Pašvaldība palīdzētu ar infrastruktūras sakārtošanu, teritorijas uzkopšanu un gādātu par drošību. Svarīgi, lai Latvijas simtgades veloparks būtu Bolderājā – galvaspilsētas apkaimē, kur jauniešiem šobrīd nav praktiski nekādu iespēju nodarboties ar tamlīdzīgām aktivitātēm,” stāsta RPB pārstāvis.

RPB uzsver, ka Latvijas simtgades veloparks būtu jaunizbūvēta, sakopta, un gaiša vieta ne tikai Bolderājas bērniem un jauniešiem. “Jaunatnes organizācijas “Ghetto Games” pieredze Grīziņkalnā liecina, ka šādas vietas ātri vien kļūst par jauniešu tikšanās centriem no visiem Rīgas rajoniem. Alternatīvie un ielu sporta veidi pierādījuši sevi kā lielisks brīvā laika pavadīšanas veids sociālajām riska grupām. Latvijas simtgades veloparks uzskatāmi veicinās sabiedrības, it īpaši bērnu un jauniešu iesaisti, draudzību, sadarbību, uzlabos sabiedrības veselību un mazinās kaitīgo ieradumu un noziedzības izplatību jauniešu vidū. Latvijas nākotne ir veselīga un aktīva jaunatne!” piebilst Kiršblats.


Kasjauns.lv/Foto: RPB arhīvs, Nauris Garkaklis