Citi sporta veidi
2014. gada 23. oktobris, 14:05

Kosova varēs piedalīties 2016. gada olimpiskajās spēlēs ar savu komandu

Jauns.lv

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) trešdien akceptējusi Kosovu olimpiskajā saimē, dodot bijušajai Serbijas provincei iespēju sūtīt savu komandu uz 2016. gada Riodežaneiro olimpiskajām spēlēm.

SOK valde devusi Kosovai provizorisku atzīšanu. Šī valsts 2008. gadā deklarēja neatkarību no Serbijas. Pilnu atzīšanu Kosova var iegūt SOK Ģenerālajā asamblejā, kas decembrī notiks Monako, un tā varētu būt tikai formalitāte.

Lēmumam oponēja Serbijas Olimpiskās komitejas vadība, kas mēģina bloķēt Kosovas starptautisko atzīšanu.

SOK paziņojusi, ka Kosovu atzīst 108 no 193 Apvienoto nāciju organizācijas (ANO) loceklēm.

Parasti SOK gaida, lai ANO atzītu kādu valsti pirms dod tai olimpisko atzīšanu.

Kosova nav atzīta kā ANO locekle. Kamēr vairāk nekā 100 valstis to ir atzinušas, Krievija un Ķīna ir starp tām valstīm, kas to neatzīst. No eiropas savienības valstīm Kosovu nav atzinušas Spānija, Grieķija, Kipra, Rumānija un Slovākija.

Lai kādu valsti atzītu SOK, tai jābūt vismaz piecu sporta veidu starptautisku organizāciju biedrei.

Kosovas nacionālā olimpiskā komiteja izveidota 1992. gadā un tai ir vairāk nekā 30, no tām 13 sporta veidu federācijas olimpiskajos sporta veidos, kas ir pilntiesības starptautisko federāciju biedres.

Pazīstamākā sportiste no Kosovas ir pasaules čempione džudo Madžlinda Kelmendi, kas 2012. gadā Londonā startēja Albānijas komandas sastāvā, jo pārstāvēt Kosovu nebija iespējas. Viņai ir abu valstu pilsonība.

BNS