foto: picture alliance / HOCH ZWEI
"Andretti" komanda grib būt uz F-1 starta jau 2026. gadā
Autosporta leģenda Mario Andreti.
Citi sporta veidi
2024. gada 8. maijs, 07:11

"Andretti" komanda grib būt uz F-1 starta jau 2026. gadā

Sporta nodaļa

Jauns.lv/F1.lv

Maiami GP nedēļas nogalē Amerikas autosporta leģenda Mario Andreti atzina, ka šobrīd aktīvi turpinās darbs pie tā, lai “Andretti Global” komanda būtu gatava startēt F-1 čempionātā jau 2026. gada sezonā.

Kamēr Starptautiskā Automobiļu federācija (FIA) atzina, ka “Andretti” vienība atbilst visiem tehniskajiem parametriem, lai drīkstētu uzsākt dalību F-1 sacensībās jau 2025. gadā, pret to nostājās F-1 menedžments (FOM). Potenciāli šobrīd komanda varētu cerēt uz atļaujas saņemšanu stāties uz starta 2028. gadā. Tobrīd tās partneris “General Motors” jau varētu būt izgatavojis savu F-1 dzinēju.

“Andretti” komanda nav apturējusi attīstības darbus un nesen arī atvērusi jaunu tehnisko nodaļu Silverstonā, kurā darbu sākuši 80 speciālisti. Projekta galvenā autora Maikla Andreti tēvs Mario atklāj, ka šī brīža mērķis jebkurā gadījumā ir mēģināt ienākt čempionātā jau 2026. gadā, kad spēkā stāsies jaunie tehniskie noteikumi.

“Tas, ko varu teikt, ka katru dienu pie tā strādājam,” intervijā “Sky Sports F1” sacīja 1978. gada F-1 čempions Mario Andreti. “Esam gatavi stāties pretī jebkuram iespējamajam izaicinājumam. Tikai sakiet mums, kas tas ir, un mēs būsim gatavi. Visos iespējamajos veidos gatavojamies, un mūsu nolūks ir būt uz starta 2026. gadā. Tas simtprocentīgi ir izdarāms.”

Tikmēr 12 ASV Konkresa pārstāvji parakstījuši un nodevuši “Liberty Media” vadītājam Gregam Maffei vēstuli, lūdzot skaidrot iemeslus, kādēļ tiek bloķēta “Andretti” komandas dalība F-1 čempionātā. No kongresmeņu puses arī izskanējušas bažas par mēģinājumiem ietekmēt godīgu konkurenci, kas ir pretrunā ar ASV likumiem.

“Domāju, ka Amerikāņu komandas piedalīšanās būtu pārējās pasaules un patiesībā arī Eiropas interesēs,” izteikusies kongresmene Viktorija Sparca. “Mums ir tik daudz inovāciju. Viņi vēlas, lai varētu šīs inovācijas izmantot, tostarp ieročos. Domāju, ka būtu jāparūpējas, lai tās būtu redzamas arī automobiļos. Manuprāt, šo inovāciju dēļ tas būtu viņu interesēs. Patiesībā viņiem vajadzētu mūs prasīt un lūgt piedalīties, nevis padarīt to grūtāku.”