foto: Russian Look Ltd. / Alamy/ Vida Press
Leģendārais krievu hokejists draud izrēķināties ar SOK prezidentu Tomasu Bahu un žēlojas, kā viņu savulaik neieredzēja ASV
Vjačeslavs Fetisovs
Hokejs
2024. gada 19. aprīlis, 19:43

Leģendārais krievu hokejists draud izrēķināties ar SOK prezidentu Tomasu Bahu un žēlojas, kā viņu savulaik neieredzēja ASV

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Krievijas hokeja leģenda un Valsts domes deputāts Vjačeslavs Fetisovs labprāt ietriektu apmalē Starptautiskās olimpiskās komitejas (SOK) prezidentu Tomasu Bahu par “rusofobiju”. Šādi divkārtējais olimpiskais čempions un Stenlija kausa ieguvējs pievienojies Krievijas amatpersonu un sporta funkcionāru korim, kas pēdējā gaitā izgāž žulti uz SOK par tās sankcijām pret agresorvalsti.

“Es viņu ielīmētu apmalē, kā tas hokejistiem pieņemts,” intervijā laikrakstam “Sport-Ekspress” dalījās savās vēlmēs Fetisovs, nosaucot SOK amatpersonas par debiliķiem. Viņš piebilda, ka atbalsta Krievijas Distanču slēpošanas federācijas vadītājas Jeļenas Vjalbes teikto, kad viņa Bahu nosauca par “maitasgabalu”, kuram nekad nepasniegšot roku.

Jauns.lv jau ziņoja, ka SOK, atsaucoties uz Krievijas uzsākto karadarbību Ukrainā, paziņojusi, ka agresorvalsts un tās sabiedrotās Baltkrievijas sportisti 2024.gada Parīzes olimpisko spēļu atklāšanas ceremonijā nepiedalīsies. Tomēr abu valstu sportistiem dalība Parīzes olimpiskajās spēlēs liegta netiks - viņi tajās varēs startēt kā neitrāli sportisti. SOK priekšnosacījumi šādiem sportistiem ir tādi paši kā martā publicētajām rekomendācijām starptautiskajām sporta veidu federācijām un sacensību rīkotājiem. Tajās teikts, ka sportisti sacensībās var piedalīties tikai kā individuāli pārstāvji, nevis kā komandu dalībnieki.

Liela intervijas daļa ir sūdzēšanās par netaisnīgo attieksmi no sporta funkcionāriem pret Krieviju, kas ne tikai iebrukusi Ukrainā, bet arī sistemātiski īstenojusi dopinga lietošanas programmu. Tādēļ arī Starptautiskās Vieglatlētikas federācijas vadītāju Sebastjanu Ko viņš gatavs iepresēt apmalē. “Lai viņam maz neliekas!” Fetisovs arī nesaprot, kādēļ viņš kā Krievijas politiķis, kā Valsts domes deputāts tagad ir pakļauts sankcijām un nevar brīvi braukt, kur vēlas. “Es nekur nevaru aizbraukt, jo man ir noteiktas sankcijas. Vienkārši iedomājieties: kā bija iespējams norakt kādreizējos sasniegumus, lai nodzīvotu līdz kaut kam tādam?” neizpratnē vaicā Fetisovs. Iebrukums Ukrainā? Nē, nav dzirdējis, tā taču ir “speciālā militārā operācija”.

Kā mūsdienās Krievijā ir pieņemts apspļaudīt to, par ko vēl nesen jūsmoja, tagad Fetisovs stāsta, ka arī spēlējot Nacionālajā hokeja līgā (NHL) viņam nācies piedzīvot pazemojumus tikai tādēļ, ka ir krievs. “Iedomājieties: es ieeju hokeja ģērbtuvē, bet tur ir svarīgi apzināties, ka vajadzības gadījumā tev piesegs muguru. Bet es saprotu, ka mani neieredz viena principa dēļ — dēļ manas tautības,” pēc 35 gadiem nu žēlojas Fetisovs, kura meita ir ASV pilsone un lielāko dzīves daļu pavadījusi “ienaidnieka valstī”.

Par Krievijas invāzijas atbalstīšanu pret Fetisovu noteiktas starptautiskas sankcijas, piemēram, Eiropas Savienībā, Kanādā, ASV, Lielbritānijā, Šveicē, Austrālijā, Japānā, Jaunzēlandē.

Vjačeslavs Fetisovs PSRS izlases sastāvā divreiz kļuvis par olimpisko čempionu, bet 1980. gadā Leikplesidā pēc sensacionālā zaudējuma ASV studentiem bija spiests samierināties ar sudraba medaļu.Viņš ir septiņkārtējais pasaules čempions, bet 1989. gadā izraisīja skandālu PSRS, kopā ar citiem vadošajiem armijas kluba CSKA spēlētājiem sarīkojot dumpi pret treneri Viktoru Tihonovu un armijas pavēlniecību, pieprasot ļaut viņiem spēlēt NHL. Astoņdesmitajos gados CSKA un PSRS izlases piecinieks — Vjačeslavs Fetisovs, Aleksejs Kasatonovs, Sergejs Makarovs, Vladimirs Krutovs un Igors Larionovs — tika uzskatīti par "sarkanās mašīnas" paraugeksemplāru.

No 1989. līdz 1998. gadam Fetisovs nospēlēja Ņūdžersijas “Devils” un Detroitas “Red Wings” sastāvā. Detroitiešu rindās viņš 1997. un 1998. gadā izcīnīja Stenlija kausu, spēlējot vēl vienā "sarkanās mašīnas" maiņā kopā ar Larionovu, Sergeju Fjodorovu, Vladimiru Konstantinovu un Vjačeslavu Kozlovu.

Savulaik Fetisova cīņa pret Tihonova un armijas diktatoru simbolizēja cīņu par personisko brīvību, taču kopš Kremļa diktatora Vladimira Putina sāktās vēstures revīzijas arī Fetisovs ir pārvērties par režīma uzticamu sulaini.