foto: Getty Images via AFP
Bļugers iemet pirmo reizi kopš jaunā gada – kur palika viņa izcilā maiņa?
Teodoram Bļugeram pēdējā laikā nācies bieži mainīt maiņas partnerus un ripa vārtos negāja vairāk nekā trīs mēnešus, taču pāris nedēļas pirms Stenlijas kausa izcīņas sākuma šai sērijai pielikts punkts.
Hokejs
2024. gada 8. aprīlis, 07:11

Bļugers iemet pirmo reizi kopš jaunā gada – kur palika viņa izcilā maiņa?

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Vankūveras “Canucks” uzbrucējs Tedijs Bļugers vairāk nekā trīs mēnešu jeb 40 spēļu garumā bija palicis bez gūtajiem vārtiem, šajā laikā pajūkot arī vienam no NHL labākajiem uzbrucēju virknējumiem.

Vēl janvāra vidū hokeja apskatnieki no statistikas džungļiem kāri vilka laukā faktu, ka “Canucks” trešā maiņa ar Tedi centrā, Dakotu Džošua un Konoru Gārlendu pa malām ir viena no labākajām visā NHL. Bļugers šajā maiņā nonāca pēc savainojuma dēļ izlaista sezonas sākuma. Šim trio spēle uzreiz aizgāja kā pa sviestu, un tās sniegums bija viens no svarīgākajiem “Canucks” panākumu stūrakmeņiem. Ar Gārlendu, Bļugeru un Džošua laukumā “Canucks” šosezon ir guvuši 21 vārtus, kas joprojām ar atrāvienu ir labākais rādītājs Vankūveras komandā. Taču kopš 13. februāra viņi kopā spēlējuši tikai vienā mačā.

Šķietami no sliedēm nenolaižamais vilciens grāvī aizbrauca pēc Džošua savainojuma. Tiesa, tā bija viena spēlētāja piespiedu dīkstāve. Ar lielām cerībām Džošua gaidīja atpakaļ un tikai likumsakarīga šķita ziņa, ka 29. martā, savā atgriešanās mačā, Džošua atkal bija kopā ar jau ierastajiem partneriem. “Canucks” tovakar ar 1:3 zaudēja tiešajiem konkurentiem cīņā par uzvaru Rietumu konferencē Dalasas “Stars”. Kopš tā vakara šī maiņa kopā vairs nav spēlējusi.

Bļugers pēc Džošua savainojuma vēl kādu brīdi bija trešajā maiņā, bet kopš marta sākuma lielākoties spēlējis ceturtajā virknējumā. Arī partneri mainījušies kā cimdi. Vakar Losandželosā tie bija krievi Iļja Mihejevs un Vasīlijs Podkoļzins, bet pēdējo desmit spēļu nogrieznī tie bijuši arī Gārlends, Džošua, Sems Lafertijs, Filips di Džuzepe, Eršdīps Beins un Nils Amans. Tik liela partneru mainība ir vēl viens izskaidrojums, kādēļ tik strauji piebremzēja Bļugera rezultativitāte.

Viens punkts līdz rekordam

Apstākļu sakritība, lāsts vai vienkārši veiksmes trūkums – Bļugera garāko bezvārtu sēriju viņa karjerā katrs var tulkot dažādi. Kopš pērnā gada 28. decembra, kad Bļugers raidīja ripu Filadalfijas “Flyers”cietoksnī, latvietis pa pretinieku vārtiem bija metis 59 reizes. Viss velti. Arī sezonas kopgriezumā skaitļi nav iepriecinoši – mērķi sasnieguši tikai 5,6 procenti metienu, kas ir sliktākais rādītājs starp tiem “Canucks” uzbrucējiem, kas pa vārtiem metuši vismaz 50 reižu.

Nejauko un ieilgušo sēriju izdevās pārtraukt svētdienas rītā, kad Tedis mazākumā aizskrēja pretī Losandželosas “Kings” vārtiem un ar atkārtotu mēģinājumu ripu beidzot to tur arī iedabūja. Tie bija viņa otrie vārti mazākumā šosezon un septītie karjerā, šajā rādītājā panākot Latvijas rekordistu Zemgu Girgensonu. Cerēsim, ka sekos arī nākamie un nākamie. Neraugoties uz trīs sausajiem mēnešiem, Bļugera loma komandā palikusi nemainīga, turklāt šajā laikā 13 reizes vārti tika gūti pēc viņa piespēlēm.

Atgādināsim, ka decembrī Bļugeram bija septiņu rezultatīvu spēļu sērija un šķita, ka raiti tiks pārspēti visi personiskie rekordi. Sanāca mazliet pagaidīt. Šobrīd Tedim ir 27 (6+21)  punkti, līdz rekordam (9+19 aizpagājušajā sezonā Pitsburgā) ir palicis pavisam nedaudz un pamatotas ir cerības, ka atlikušajās piecās spēlēs to izdosies pārspēt. Karjeras piespēļu rekords jau kritis, tādēļ, pat neraugoties uz trīs mēnešu ilgo sausuma periodu, šī Tedim ir veiksmīga sezona. Raugoties no biznesa viedokļa, Bļugera akcijas spēlētāju tirgū nav kritušās, viņš pretendē uz nelielu algas pielikumu un nav šaubu, ka galdā būs jauns piedāvājums no “Canucks”.

Dienas kārtībā Stenlija kauss

“Canucks” galvenais treneris Riks Tokets nav komentējis lielo spēlētāju rotāciju trešajā un ceturtajā maiņā, taču var nojaust, ka viņš nebūt neskrien ne pēc Rietumu konferences, ne Klusā okeāna divīzijas titula. Drīzāk šie eksperimenti tiek veikti ar mērķi, lai “Canucks” pēc iespējas tālāk aizkļūtu Stenlijas kausa izcīņā.

Viena no intrigām, kurai vēl nav atbildes – kurš izslēgšanas spēlēs papildinās lieliski strādājošo Džošua – Gārlenda saikni. Ņemot vērā sezonas vidusdaļas lielisko pieredzi, tas atkal varētu būt Bļugers.  Labākos virknējumus meklē arī dažādi NHL apskatnieki un mediji. Piemēram, “The Hockey Writers” starp Gārlendu un Džošua tomēr redz no Kalgari iemainīto Elīasu Lindholmu.  “Canucks” fani joprojām gaida to Lindholmu, kurš pirms diviem gadiem centrā starp Metjū Tkačaku un Džoniju Gudro sezonu pabeidza ar 42 gūtiem vārtiem un +61 koeficientu. Kopš ierašanās Britu Kolumbijā, Lindholms 22 spēlēs iemetis tikai piecus vārtus un ticis pie koeficienta mīnus pieci. Izskatās, ka Gārlenda maiņa varētu kļūt par “Canucks” otro virknējumu, bet Bļugers ar partneriem (kādiem – atliek tikai minēt) veidos trešo maiņu.

Vankūveras mediji lielu uzmanību Bļugera rezultativitātes kritumam gan nepievērsa. Šonedēļ Teda kvalitātes vairāk tika apskatītās gaidāmo izslēgšanas spēļu sakarā un šajā ziņā Vankūverā visi ir vienisprātis – viņš būs liels palīgs mazākumā un pretinieku līderu neitralizēšanā. Tedim būs ieroču nesēja loma, ar kuru viņš lieliski ticis galā visas karjeras laikā. Kopš zvaigžņu spēles gan mazliet pieklibojusi disciplīna – astoņi nopelnītie noraidījumi ir otrais lielākais skaits starp “Canucks” uzbrucējiem.

Spēle nevienādos sastāvos, disciplīna un aizsardzība būs vieni no svarīgākajiem faktoriem, kuru izpildē Bļugeram tiks atvēlēta būtiska loma. Īpaši “Canucks” spēlētajā hokejā, kas vairāk tendēts uz aizsardzību. “Canucks” ir piektā vismazāk vārtus ielaidusī komanda visā NHL. Vai aizsardzība būs panākumu atslēga arī Stenlijas kausa izcīņā? Statistika liecina, ka pēdējos desmit gados no divdesmit finālā spēlējušajām komandām tikai trīs bijušas ar Top-4 aizsardzības rādītājiem regulārās sezonas laikā.