Sporta zvaigznes
2024. gada 6. aprīlis, 09:15

Artūrs Irbe: "Bija vērts vienu uzvaru apmainīt pret otru zaudējumu"

Ziņu nodaļa

Jauns.lv

Par piedalīšanos barikādēs, savu ekipējumu un tikšanos ar Latvijas izlases vārtsargu Elvi Merzļikinu - spilgtās atmiņās podkāstā "Devītnieks" dalās viens no visu laiku labākajiem Latvijas vārtsargiem Artūrs Irbe.

"Mums ar Elvi ir bijušas divas sarunas," par attiecībām ar Merzļikinu teica Irbe. "Pirmā bija ļoti īsa. Pirms 2022. gada pasaules čempionāta skatījos pārbaudes spēli, biju ložā ar Sandi [Ozoliņu], kad ienāca Elvis. Tur vairāk ar viņu diskutēja Sandis Ozoliņš. Otra saruna bija pirms pusotra mēneša Sanhosē. Biju tajā galā, un Elvis atbrauca uz izbraukuma spēli. Aizgājām vakariņās. Pēc četrām stundām vajadzēja šķirties – man Elvis bija jāsūta gulēt, citādi viņš nokavētu laiku, kad jābūt viesnīcā."

"Man gribējās viņu iepazīt, saprast. Atrast, pie kā var pieturēties," stāstīja Irbe. Vai izdevās? "Ja četras stundas norunājām, un Elvis nedomāja par iešanu uz numuriņu, gan jau viss bija kārtībā."

Bronzas pavasarī Latvijas izlases vārtsargu trio veidoja Artūrs Šilovs, Ivars Punnenovs un Kristers Gudļevskis. "Par katru varētu pateikt ļoti daudz labu lietu. Man ir zīmīgi, ka visi trīs gatavi atkal braukt uz izlasi. Pirmajā spēlē Ivaru noņēma pēc piecām minūtēm. Artūrs turpinājumā aprija vēl četrus golus. Pēc spēles Ivars pieiet pie Artūra un mierina viņu. Uzsit uz pleca un saka, ka viss kārtībā. Tajā brīdī redzēju, kāds ir mūsu kolektīvs, kāda ir mūsu komanda. Ivaram nevienu brīdi nebija viegli – ne čempionātā, ne pēc tam vasarā. Neslēpsimies un netēlosim, ka nesaprotam. Komanda izcīna medaļas, bet personīgi ir grūti. Viņš atbalstīja komandu, cik vien varēja. Tā ir milzu iekšējā cīņa, kas jāpārvar, ar ko jātiek galā."

Irbe pārstāvēja Latvijas valstsvienību 11 pasaules čempionātus un divās olimpiskajās spēlēs. Podkāstā "Devītnieks" viņš atcerējās gan 2000. gada uzvaru pret Krieviju (3:2), gan 2006. gadā piedzīvoto sagrāvi Turīnas olimpiskajās spēlēs (2:9).

"Tas, ka Krievija atcerējās un bija motivēta atriebties par 2000. gadu – viennozīmīgi. Atceros, ar kādu sajūsmu Malkins iemeta otros vārtus. Viņš uz mani skatījās un svinēja. Varēja just, ka tas ir personiski. Ja skatāmies vēsturiskā kontekstā, bija vērts vienu uzvaru apmainīt pret otru zaudējumu," teica Irbe.

Intervijas laikā Irbe atcerējās piedalīšanos barikādēs un pastāstīja arī par savu ekipējumu – kājsargiem braukts pāri ar autobusu, bet ķiveres meklētas ar sludinājuma palīdzību.

Vairāk skaties video!