foto: AFP/Scanpix
Piecus mēnešus pirms olimpiskajām spēlēm Āfrika paliek bez vienīgās antidopinga laboratorijas
Dopinga kontroles inventārs.
Citi sporta veidi
2024. gada 6. marts, 15:06

Piecus mēnešus pirms olimpiskajām spēlēm Āfrika paliek bez vienīgās antidopinga laboratorijas

Sporta nodaļa

Jauns.lv

Pasaules Antidopinga aģentūra (WADA) nepilnus piecus mēnešus pirms Parīzes olimpiskajām spēlēm apturējusi Dienvidāfrikas Blumfonteinas antidopinga laboratorijas darbību vairākkārtēju neatbilstību starptautiskajiem standartiem dēļ.

WADA paziņojusi, ka no 1. marta aptur Āfrikas vienīgās akreditētās antidopinga laboratorijas darbību vairākkārtēju neatbilstību starptautiskajiem standartiem dēļ. Paziņojumā norādīts, ka akreditācija apturēta uz laiku līdz sešiem mēnešiem.

Blumfonteinas laboratorijai jau pagājušā gada septembrī tika noteikti vairāki ierobežojumi, bet atsevišķas antidopinga darbības tika atļauts turpināt.

Tie ziņots, ka tagad konstatētas kļūdas testēšanas metodē, lai noteiktu, vai sportisti lietojuši steroīdus.

"Darbības apturēšana aizliedz laboratorijai veikt jebkādas antidopinga darbības, tostarp urīna un asins paraugu analīzes, izņemot analīzes, kas saistītas ar sportista bioloģiskās pases hematoloģijas moduli," teikts WADA paziņojumā, piebilstot, ka laboratorijai būs atļauts iesniegt pieteikumu par darbības atjaunošanu, kad tā būs pierādījusi, ka visas konstatētās neatbilstības ir novērstas.

Paraugi no Blumfonteinas tagad"droši jāpārved uz citu WADA akreditētu laboratoriju. Tas tiek darīts, lai nodrošinātu nepārtrauktu augstas kvalitātes paraugu analīzi, kas arī palīdz saglabāt sportistu uzticību šim procesam un plašākai antidopinga sistēmai,” ziņo WADA.

Tuvākās no WADA 30 apstiprinātajām testēšanas laboratorijām Dienvidāfrikai ir Katarā - no Blūmfonteinas līdz Dohai ir 6 600 kilometru lidojums -, Indijā, Portugālē, Spānijā un Turcijā.

Šīs laboratorijas var tikt iesaistītas arī visu turpmāko Āfrikā no sportistiem ņemto paraugu testēšanā, tostarp kā daļa no globālās antidopinga programmas pirms Parīzes olimpiskajām spēlēm. Paraugu ņemšana no attāliem sportistu treniņu centriem un to transportēšana lielos attālumos uz laboratorijām palielina risku, ka paraugi sabojāsies un nebūs derīgi testēšanai.

Šī gada sākumā WADA, nosaucot trīs valstis, kurās pēdējo desmit gados konstatēts visvairāk dopinga pārkāpumu, minēja Krieviju, Indiju un Ķīnu. Tomēr pēdējo gadu laikā ļoti strauji pieaudzis Kenijā konstatēto pārkāpumu skaits. Tikmēr visvairāk olimpisko medaļu pēc vēlāk konstatētiem dopinga pārkāpumiem zaudējusi Krievija, Ukraina, Baltkrievija, Kazahstāna, ASV un Bulgārija.